Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj maminky. Mám dotaz. Dceři je rok a půl a občas se stane že kousne jiné dítě. Vždy je to v situaci když se přetahuji o hračku. Příklad - kamarádky dcera (4 roky) si hraje s kolem. Malá za ní přijde a sahá ji na kolo. Větší ji odatrujuke že je to její. Chvilku se přetahuji a pak ji malá kousne do ruky. Nebo má malá míč a nechce ho zrovna půjčit. Větší se jí ho snaží sebrat a tak malá kousne.
Jinak jinde nic takového nedělá. Chodíme i s jinými dětmi ven, na kávu, na hřiště a nic. O hračky se běžně dělí. To samé o jídlo. Nekouse ani nás doma.
Dvakrát za kousnutí dostala vynadano a pokusila jsem se jí vysvětlit že se to nedělá, ale na vysvětlování je asi ještě malá. Včera jsem ji placla prez zadek. Jen zlehka. Nevím co vícnemáte někdo podobnou zkušenost?
No osobně bych zasáhla dřív, než se k nějakému kousnutí vůbec dostane. Když vidíš, že se jde s někým tahat o hračku, jdi k ní a vysvětli, že má poprosit a že nemůže nikomu brát jeho věci proti jeho vůli. Zas tak malá není. A kdyby se schylovalo ke kousnutí či jinému násilí, tak jí včas chytni a řekni důrazné NE.
Syn to dvakrát zkusil na nás taky tak kolem toho roka a půl. Velice důrazně jsem mu řekla že se to nedělá a dostal přes zadek. Zapamatoval si to a od té doby nic takového nezkusil. Jiné děti tedy nekousal nikdy. A běžně ho tedy nebijeme ale tady musí mít prostě jasně vymezené hranice a ubližovat ostatním bez důvodu nebude. Syn to ale zkoušel jen tak, vaše dcera v rámci „boje“ o hračku, tam je asi třeba stále dokola vysvětlovat jak je to s půjčováním hraček, že se děti postupně vystřídají, nabízet jiné věci na hraní… Vždy podle konkrétní situace.
Asi bych zkusila zasáhnout dřív, než dojde ke kousnutí, pokud to jde. Např. pokud jsi viděla, že ji někdo bere balón, přišla bych a řekla, neber ji ho.. nebo když malá bere kolo, tak zase naopak, hned přijít a říct své malé, že se to nebere.
Máme podobný věk dětí jak píšeš, nikdo sice nekouše, ale mladší klid zase sebou švihne o zem když není po jeho, tak se to ssnažím řešit vždy dřív než přijdou větší scény než jsou třeba
ne vždy to vyjde ![]()
Mě dcera kousla taky v roce a půl na prso… projela mě taková bolest že opravdu dostala na zadek, NE LEHCE, přes plínu plácnutí opravdu neucítí. a vynadáno že se to nedělá. Od té doby nikoho nikdy nekousla.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky. Mám dotaz. Dceři je rok a půl a občas se stane že kousne jiné dítě. Vždy je to v situaci když se přetahuji o hračku. Příklad - kamarádky dcera (4 roky) si hraje s kolem. Malá za ní přijde a sahá ji na kolo. Větší ji odatrujuke že je to její. Chvilku se přetahuji a pak ji malá kousne do ruky. Nebo má malá míč a nechce ho zrovna půjčit. Větší se jí ho snaží sebrat a tak malá kousne.
Jinak jinde nic takového nedělá. Chodíme i s jinými dětmi ven, na kávu, na hřiště a nic. O hračky se běžně dělí. To samé o jídlo. Nekouse ani nás doma.
Dvakrát za kousnutí dostala vynadano a pokusila jsem se jí vysvětlit že se to nedělá, ale na vysvětlování je asi ještě malá. Včera jsem ji placla prez zadek. Jen zlehka. Nevím co vícnemáte někdo podobnou zkušenost?
Ono je důležité pochopit, že dítě do jistého věku nemá/nezná jiný způsob obrany. Tak kousne, protože v jádru je to prostě přirozená věc/pud.
A samozřejmě je na rodičích aby mu vysvětlili, že toto se nedělá. Některé dítě to pochopí velmi brzy, jiné až za delší dobu… určitě se s tím ale setká většina rodičů.
Některému dítěti stačí vysvětlit, na jiné dítě zabere až zpětná vazba a to taková, že pokud dítě někoho kousne, kousněte ho na oplátku… aby vidělo, že to bolí a vysvětlit, že toto se nedělá, protože to bolí. Někomu to může přijít drsné, ale v řeči dítěte je to pro něj mnohem srozumitelnější. ![]()
nemáte někdo podobnou zkušenost?
Dvakrát za kousnutí dostala vynadano a pokusila jsem se jí vysvětlit že se to nedělá, ale na vysvětlování je asi ještě malá. Včera jsem ji placla prez zadek. Jen zlehka. Nevím co víc