Dcera občas kouše

Anonymní
6.3.20 08:34

Dcera občas kouše

Ahoj maminky. Mám dotaz. Dceři je rok a půl a občas se stane že kousne jiné dítě. Vždy je to v situaci když se přetahuji o hračku. Příklad - kamarádky dcera (4 roky) si hraje s kolem. Malá za ní přijde a sahá ji na kolo. Větší ji odatrujuke že je to její. Chvilku se přetahuji a pak ji malá kousne do ruky. Nebo má malá míč a nechce ho zrovna půjčit. Větší se jí ho snaží sebrat a tak malá kousne.
Jinak jinde nic takového nedělá. Chodíme i s jinými dětmi ven, na kávu, na hřiště a nic. O hračky se běžně dělí. To samé o jídlo. Nekouse ani nás doma.
Dvakrát za kousnutí dostala vynadano a pokusila jsem se jí vysvětlit že se to nedělá, ale na vysvětlování je asi ještě malá. Včera jsem ji placla prez zadek. Jen zlehka. Nevím co víc :( nemáte někdo podobnou zkušenost?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
6.3.20 08:40
@Anonymní píše:
Ahoj maminky. Mám dotaz. Dceři je rok a půl a občas se stane že kousne jiné dítě. Vždy je to v situaci když se přetahuji o hračku. Příklad - kamarádky dcera (4 roky) si hraje s kolem. Malá za ní přijde a sahá ji na kolo. Větší ji odatrujuke že je to její. Chvilku se přetahuji a pak ji malá kousne do ruky. Nebo má malá míč a nechce ho zrovna půjčit. Větší se jí ho snaží sebrat a tak malá kousne.
Jinak jinde nic takového nedělá. Chodíme i s jinými dětmi ven, na kávu, na hřiště a nic. O hračky se běžně dělí. To samé o jídlo. Nekouse ani nás doma.
Dvakrát za kousnutí dostala vynadano a pokusila jsem se jí vysvětlit že se to nedělá, ale na vysvětlování je asi ještě malá. Včera jsem ji placla prez zadek. Jen zlehka. Nevím co víc :( nemáte někdo podobnou zkušenost?

No osobně bych zasáhla dřív, než se k nějakému kousnutí vůbec dostane. Když vidíš, že se jde s někým tahat o hračku, jdi k ní a vysvětli, že má poprosit a že nemůže nikomu brát jeho věci proti jeho vůli. Zas tak malá není. A kdyby se schylovalo ke kousnutí či jinému násilí, tak jí včas chytni a řekni důrazné NE.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
6.3.20 08:42

Syn to dvakrát zkusil na nás taky tak kolem toho roka a půl. Velice důrazně jsem mu řekla že se to nedělá a dostal přes zadek. Zapamatoval si to a od té doby nic takového nezkusil. Jiné děti tedy nekousal nikdy. A běžně ho tedy nebijeme ale tady musí mít prostě jasně vymezené hranice a ubližovat ostatním bez důvodu nebude. Syn to ale zkoušel jen tak, vaše dcera v rámci „boje“ o hračku, tam je asi třeba stále dokola vysvětlovat jak je to s půjčováním hraček, že se děti postupně vystřídají, nabízet jiné věci na hraní… Vždy podle konkrétní situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
6.3.20 08:43

Asi bych zkusila zasáhnout dřív, než dojde ke kousnutí, pokud to jde. Např. pokud jsi viděla, že ji někdo bere balón, přišla bych a řekla, neber ji ho.. nebo když malá bere kolo, tak zase naopak, hned přijít a říct své malé, že se to nebere. :kytka: Máme podobný věk dětí jak píšeš, nikdo sice nekouše, ale mladší klid zase sebou švihne o zem když není po jeho, tak se to ssnažím řešit vždy dřív než přijdou větší scény než jsou třeba :lol: ne vždy to vyjde :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
6.3.20 09:02

Mě dcera kousla taky v roce a půl na prso… projela mě taková bolest že opravdu dostala na zadek, NE LEHCE, přes plínu plácnutí opravdu neucítí. a vynadáno že se to nedělá. Od té doby nikoho nikdy nekousla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27281
6.3.20 09:18
@Anonymní píše:

Ono je důležité pochopit, že dítě do jistého věku nemá/nezná jiný způsob obrany. Tak kousne, protože v jádru je to prostě přirozená věc/pud.

A samozřejmě je na rodičích aby mu vysvětlili, že toto se nedělá. Některé dítě to pochopí velmi brzy, jiné až za delší dobu… určitě se s tím ale setká většina rodičů.
Některému dítěti stačí vysvětlit, na jiné dítě zabere až zpětná vazba a to taková, že pokud dítě někoho kousne, kousněte ho na oplátku… aby vidělo, že to bolí a vysvětlit, že toto se nedělá, protože to bolí. Někomu to může přijít drsné, ale v řeči dítěte je to pro něj mnohem srozumitelnější. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí