Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nijak to nemáš hrotit. Máš nomální děcka, jen jsou o fous pozadu s řeč, nic významého, furt v normě.
Prvky autismu v tom nejsou žádné.
@Ou píše:
Nijak to nemáš hrotit. Máš nomální děcka, jen jsou o fous pozadu s řeč, nic významého, furt v normě.Prvky autismu v tom nejsou žádné.
Děkuji.. ![]()
Můj syn nemluvil do 19 měsíců. Za pět měsíců se rozmluvil tak že dává dohromady i delší jednoduché věty
u klidné hračky nevydržel nikdy, kostky akorát házel. Klidněji si začíná hrát teprve teď. Buď v klidu.
Tak jeste maji cas, kdyz jsou nedonosene. Limit na ukazovani je 18 mesicu. Dotaznik bych zopakovala ve 2 letech a uvidite.
Mě ty dotazníky přijdou trochu moc přísné. Mám syna (z dvojčat), který vykazoval prvky autizmu ještě v 5 ti letech. V tom dotazníku v 18 měsících by měl jistě velký problém, ale tehdy se ještě nedával.
Dnes má syn 8 a půl a je sociální až až. Dokonce bych řekla, že v této oblasti vyloženě předběhl ségru, která se jako batole a předškolák jevila sociálně mnohem zdatnější.
Prvky autizmu nemá už od 6ti let absolutně žádné - zřejmě z nich vyrostl
.
To jen dokládá, že každé dítě je jiné a má trochu jiné tempo vývoje. Doktoři to musí sledovat a vytipovat, kde by možná mohl být problém. Ale rodič by se asi neměl hroutit. Dost pravděpodobně tam v budoucnu vůbec žádný problém nebude.
@Sashie píše:
Můj syn nemluvil do 19 měsíců. Za pět měsíců se rozmluvil tak že dává dohromady i delší jednoduché větyu klidné hračky nevydržel nikdy, kostky akorát házel. Klidněji si začíná hrát teprve teď. Buď v klidu.
Můj syn nemluvil do 3 let
a teď mě někdy až bolí hlava ![]()
@evulinda79 píše:
Nereagují na povely???oni to nejsou pejsci…
Já vím, tak je to v tom dotazníku.. Mě to taky přišlo uhozene..
@Sashie píše:
Můj syn nemluvil do 19 měsíců. Za pět měsíců se rozmluvil tak že dává dohromady i delší jednoduché větyu klidné hračky nevydržel nikdy, kostky akorát házel. Klidněji si začíná hrát teprve teď. Buď v klidu.
Dekuji
@MyDestinka píše:
Můj syn nemluvil do 3 let![]()
a teď mě někdy až bolí hlava
@IvanaOl píše:
Mě ty dotazníky přijdou trochu moc přísné. Mám syna (z dvojčat), který vykazoval prvky autizmu ještě v 5 ti letech. V tom dotazníku v 18 měsících by měl jistě velký problém, ale tehdy se ještě nedával.
Dnes má syn 8 a půl a je sociální až až. Dokonce bych řekla, že v této oblasti vyloženě předběhl ségru, která se jako batole a předškolák jevila sociálně mnohem zdatnější.
Prvky autizmu nemá už od 6ti let absolutně žádné - zřejmě z nich vyrostl.
To jen dokládá, že každé dítě je jiné a má trochu jiné tempo vývoje. Doktoři to musí sledovat a vytipovat, kde by možná mohl být problém. Ale rodič by se asi neměl hroutit. Dost pravděpodobně tam v budoucnu vůbec žádný problém nebude.
@Oriseka píše:
Tak jeste maji cas, kdyz jsou nedonosene. Limit na ukazovani je 18 mesicu. Dotaznik bych zopakovala ve 2 letech a uvidite.
Ja ziju v zahranici, tyhle dotazniky nedelaji, ale teda cumim. Mam stejne stare dite (18m ale donoseny), kostky teda nestavi, spis boura rika jeste mene, ze zvirat umi jen kocku, ale tady ho chvalili, jak je sikovny
@Ou pozadu s reci nejsou, po nas chteli 5 slov, starsi syn nemluvil poradne jeste ve 2.5letech a ted mele i ze spani
Ze nereaguji na jmeno neni nejlepsi, nebo to ukazovani, ale jeste bych z toho zavery nedelala, starsi byl jen o mesic driv a taky byl pozadu. Vzdy jako hlavni chteli, jestli mas pocit, ze to rozumi. Nemusi byt schopne vykonat prikaz (kolikrat o nedelaji, pac nechteji), ale jestli rozumi (treba jdeme jist, mas pocit, ze vedi, kolikata bije? Nebo jdeme ven, dojdou treba ke dverim nebo neco?) To pry byva dobry ukazatel ![]()
Dobrý den, mám dilema. Mám dvojčata holky 19 měsíců, ale narodily se předčasně o 3 měsíce, takze současné necelych 16 měsíců. Holky jsou šikovné na pohyb, v prosinci začali běhat, nyní už i lezou do výšek
jsou veselé a koumave. Ale teď po 18mesicni prohlídce a dotazníku mchat u doktorky, jsem rozhozena. Ano holky neslyší na jména, nereagují na „dej, poloz, odnes“, ne ukazují na věci, neříkají jak dělají zvířátka a nestaví věže z kostek. Umí maličké věci, třeba poprosit o věc, rady koukají do zrcadla, párkrát ukázaly na světlo nebo teď mě na nos. Říkají běžné věci „táta, baba, máma, ne, koko“. Nevím, zda to mám hrotit. Doktorka nám dala ještě půl roku. Vím, že mají čas, ale vcelku se bojím. Pijou z hrníčku sami, natahuji se na objetí, ji lžičkou, hrajou si hracimi stolky, ale nevydrží mi u tech „klidných hraček“. Měl to někdo taky tak? Mám naději, že to přijde, nebo tam vidíte prvky autismu? Jo oční kontakt mají ale ne vždy.. Když chtějí, panenky nekrmi, nehrají si s nimi, ale když chytnou hřeben raději česaji sebe sami
jinak napodoboji moje gesta a tátovi blbiny
. Dekuji za odpovědi.