Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte, asi nepotrebujem ani tak poradiť, ako sa vypísať…som už fakt naštvaná!! Nedávno nám pribudol do rodiny druhý prírastok, takže počas môjho pobytu v pôrodnici bola staršia dcéra (17m) u priateľových rodičov zhruba týždeň. Nebola však len s nimi, chlap má sestru a tak trávila čas aj s jej rodinou. No, lenže od kedy sa malá vrátila domov, sme sa s nimi stretli už asi 3× a ona vždy, keď vidí švagra, uteká pred ním a plače!! Je mi už fakt zle z toho, ako sa ostatní členovia rodiny robia, že nič nevidia a nechcú to riešiť!
Chlap vyhlásil, že sa niečo určite muselo stať, prečo by sa ho inak bála, jeho rodičia uznali, že sa zrejme niečo stalo a nie je to náhoda, ani to nebude tým, že by sa jej niečo zlé snívalo alebo čo.. Ale nikto z nich nepovie ani pol slova jeho sestre alebo jemu samému a zase to zostáva na mne. Zase budem ja tá, ktorá to bude musieť riešiť a určite potom budem ja tá zlá, že som si dovolila niečo povedať!
Keď podstatné je to, že malá je hrozne spoločenská, aj k cudzím ľuďom hneď beží a pýta sa na ruky, nikoho sa nebojí, ani švagra sa nikdy nebála a zrazu začne plakať keď ho čo i len uvidí v okne???
To nie je náhoda…! Ja sama som ho videla na rodinnej oslave, keď chcela popri ňom prejsť za mnou, ako jej schválne bránil rukou, aby neprešla!! Asi ho baví trápiť malé dieťa, čo sa nevie samo brániť, inak to nechápem! ![]()
Tak to je ten švagr deb** takhle např. Bránit malymu dítěti… A malá vám řekla proč se tak boji??
Nie, ešte nerozpráva.
ale vidím to na nej aj ja, že je odvtedy uplakanejšia u nich, keď sa na chvíľu vzdialim…
@Sebinah zeptala bych se rodiny, že od tě doby co malá byla u nich je jako vyměněna a schválne co by na to řekli…
@Sebinah nedostala od švagra po ruchách alebo po zadku? Alebo ju za niečo vyhrešil? Asi ti neostane nič iné, len sa pekne na rovinu švagrovcov opýtať, čo sa stalo. Nech ti to povedia radšej sami, aby si si nemusela nič domýšlať. A švagor by mohol mať dosť rozumu na to, aby malú nestrašil. Alebo chcú, aby si to robila i ty ich děťom?
A babi a dedovi by som povedala, že kým malá neprestane mať zo švagra strach, nebudeš im ju nechávať, prípadne tam s ňou nebudeš chodiť. Nech sa rozhodnú alebo dohovoria trochu švagrovi.
Ale vlastne si radu nechcela, len sa vyžalovať. Ja, keby som to videla, tak sa ho opýtam, či deb.ila len hrá alebo to má od prírody ![]()
To tam byla mala i pres noc? Tyden byla pryc z domu? A jeste u ciziho cloveka..ja budu rodit a dite budu mit stary jako ty a nikdy bych ho nedala takhle z domu. Pokud by manzel nemohl dovcu, tak bych rodila ambulantne a sla domu. Na rodine si uz nic nevezmes a z tvehoopisu ma mala trauma. Co se stalo se nedozvis. Kdo za ni zodpovida rodice. Chapu tvou nastvanost ale bud nastvana na sebe a na chlapa.
A nebojí se třeba, že tam zase zůstane a bude bez Vás? Sice je společenská, ale nebyla zvyklá být tak dlouho bez mámy.
Jinak mě napadají samý hororový scénáře, takže snad nic takového se neudálo.
Ale taky bych jim ji tam nedávala, když neřeknou, co se stalo.
Me taky napadaji hororovy scenare. Takhle maly dite si necha libit hodne veci, proste ji musel neco udelat. Zkusila bych klinickyho psychologa oni na to maji techniky.
Mě nenapadají hororové scénáře.. Malá má to samý. S mým strejdou. A nikdy s ním sama nebyla, vždycky na mě visela, mě napadlo, že oni jsou si s tátou (jejím dědou) něčím dost podobný, možná je to to, co jí mate. On je proti dědovi dost hlučnej, nosí vousy a furt mele pantem. Prostě se jí nelíbí, odjakživa. Teď jsou jí dva a už aspoň nepláče, jen se na něj ani nekoukne..
Nicméně pokud tam byla týden, možná, že se k ní choval blbě - nemyslím hned na nejhorší, prostě to třeba jen neumí a nechápe že jeho styl humoru děti nepobírají..
Mohlo to být něco, nebo hloupost anebo také nic.
Moje dcerka má strašně ráda moji sestru (tetu) od narození. Ale měla období, kdy ji asi 2-3 měsíce nemusela a hned brečela. A vím jistě, že jí teta nic neudělala. Tolik moje zkušenost.
@Sebinah asi ji dál na zadek nebo facku, někteří chlapi dětský křik nesnesou…
Moje prostřední se loni kolem toho 16měs.+- bála dědy (mého otce), ale jen když byl neoholený a dal si na hlavu čepku, tak začla řvát, třepat se.
Asi je to takové období, že se víc bojí, že letos už jí vousy ani čepka nevadí, loni vyváděla strašně.
No já nevím, byla bych s hororovými scénáři opatrná. V tomhle věku se moje dcera bála i mého bratra, kterého vídávala každý týden
A to jí rozhodně nic neprovedl. A druhá, která je hodně otrlá, se i teď ve třech letech rozbrečela na dědu, kterého zbožňuje, protože hráli na medvědy a řval tak „opravdově“, že se ho ještě dvě návštěvy trochu bála. Jako být na pozoru je na místě, ale klidně to mohla být nějaká hloupá sranda, na kterou malá není zvyklá.
Mě taky nenapadají hororové scénáře. Mám bratrance, kterého se bojí všechny děti v okolí, prostě se málo usmívá a hodně mračí. Občas udělá „baf“ nebo se schválně zamračí - prostě „blbá“ sranda. On to ví, má vlastní děti, ale nic na tom nemění. Na dětech to následky nenechává.
Z mého manžela měli synovci neskutečné hysteráky až do cca 3 let. Odmítali kolem něj jen projít a udržet je ve stejné místnosti bylo skoro nemožné. Můj muž jim nikdy nic neudělal, ale má vousy a brýle, což kluci neznali. Začalo jim to vadit až kolem 12 - 18 měsíců, do té doby se na něj i smáli, tahali ho za vousy a chtěli mu sebrat brýle.
@Lipina až budu rodit, bude synovi 2,5 roku, budu rodit sekcí, takže budu v porodnici cca týden. Vím, že muž nebude mít dovolenou a ošetřovačku nechce, protože šéf by dělal dusno, tak bude syn u prarodičů. Prarodiče nepovažuju za cizí lidi. Nevidím v tom problém. Stejné by to bylo, i kdyby byl syn mladší. Pokud neznáš pozadí, neodsuzuj
.
A co třeba takhle. Malá nechtěla spát a babi jí říkala:" Že na tebe zavolám strejdu, ten ti nařeže?"
Scénářů je milion. Proč se nezeptat normálně? ![]()