Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím. Dcera dnes byla s tatínkem v koutku a když lezla na skluzavku uklouzla a narazila si pipku o kulaté plastové stupátko. Chvili říkala že ji to bolí pak ok. No po 3 hodinách že chce čůrat a začala plakat že ji to strašně bolí a od té doby se nechce vyčůrat
. Naše lékařka neordinuje tak nevím zda ráno jet na pohotovost když se nevyčůrá. Jako natrženou nebo tak ji asi nemá nic viditelného až když zkouší čůrat zčervená jí jakoby uvnitř 😔… Nesetkala jste se s tím některá?🙏
Já se kolikrát taky bouchla, bolelo to hlavně skrz dotek, tak to může dělat i tlak močáku. Nicméně nevím jak by ji na pohotovosti nějak pomohli (zlomené tam nic nebude) ![]()
My s tím zkušenost máme, ale ona tam měla malinkou trhlinku. Všimla jsem si až po pečlivém zkoumání, protože úplně vevnitř měla velikou modřinu.
Takže jí ta trhlinka pálila. Volala jsem tehdy naší doktorce a ta říkala, že máme přijet pokud by jí nešlo se vycurat. Prý se může stát, že se při takovém úraze může porušit močová trubice nebo se u ní udělat hematom, který by curani bránil. Tak teď záleží jestli dcerce čůrat opavdu nejde, nebi jí to bolí/pálí a ona se tomu brání
Má tam někde nějakou bouli, nebo něco? Držím palce ať je vše v pořádku. ![]()
@izabe spíš mi jde o to jak dlouho může být bez čůrání
, aby jí to neuškodilo. Čůrat se jí chce to jde vidět ale skrz bolest nechce.
@Teunka92 píše:
@JancaS84 to už jsem zkoušelabez úspěchu.
Na noc bych jí dala plenku, když bude mít plný močový měchýř, tak to do ní při spánku pustí.
Jestli se nevyčůrá, asi bych s pohotovostí nečekala až do rána. Nebo bych tam aspoň zavolala.
@Teunka92 píše:
@izabe spíš mi jde o to jak dlouho může být bez čůrání, aby jí to neuškodilo. Čůrat se jí chce to jde vidět ale skrz bolest nechce.
Neboj. Takhle malé dítě zadržet čůrání donekonečna neumí. To ani dospělý ![]()
@Teunka92 píše:
Zdravím. Dcera dnes byla s tatínkem v koutku a když lezla na skluzavku uklouzla a narazila si pipku o kulaté plastové stupátko. Chvili říkala že ji to bolí pak ok. No po 3 hodinách že chce čůrat a začala plakat že ji to strašně bolí a od té doby se nechce vyčůrat. Naše lékařka neordinuje tak nevím zda ráno jet na pohotovost když se nevyčůrá. Jako natrženou nebo tak ji asi nemá nic viditelného až když zkouší čůrat zčervená jí jakoby uvnitř 😔… Nesetkala jste se s tím některá?🙏
Do vany a osprchuj jí genitál. Jestli dlouho nečurala, povede se to.
@izabe píše:
Já se kolikrát taky bouchla, bolelo to hlavně skrz dotek, tak to může dělat i tlak močáku. Nicméně nevím jak by ji na pohotovosti nějak pomohli (zlomené tam nic nebude)
Vycevkovali by ji.
@Teunka92 píše:
@izabe spíš mi jde o to jak dlouho může být bez čůrání, aby jí to neuškodilo. Čůrat se jí chce to jde vidět ale skrz bolest nechce.
Přesně toho bych se bála, jak dlouho to může držet, aby si nezpůsobila nějaký problém. Na pohotovosti ji můžou vycévkovat a rovnou ji prohlédnout.
Ochlaď jí to namočenou žínkou. To by ji taky mohlo donutit k čurání. Pusť u toho vodu. Zítra, pokud to bude bolet, na pediatrii.
Zkus dát pod tekoucí vodu, ta by mohla curani spustit nebo na noc plenku, kdyby byl moc. m. plný. Pokud by se nepovedlo, tak ráno na pohotovost. Držím palce ať se podaří a je dcerka v poradku ![]()
Nejpravdepodobnejsi varianta je fakt palici minitrhlinka, umi to palit jak cert. Nejmladsi dcera ma drzak a zvladne necurat klidne 8-10 hodin. Mela zanet ledvin a take ji curani bolelo, vydrzela necurat dlouho, posadili jsme ji k pohadce na nocnik s nohama ve vode a i tak vydrzela 3.5 hodiny
, ale potrebovali jsme odebrat moc…