Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, zdá se mi, že moje šestiletá dcera se hrbí, ramínka má dopředu a začínají se jí dělat kulatá záda. Dá se s tím něco dělat už teď? Neumím si představit, jak tak malé dítě rahabilituje. Máte s tím někdo zkušenost? A jak to řeší doktoři? Děkuju ![]()
Já se hrbím už od malička. Táta mě vždycky šťouchal mezi lopatky, když to viděl. Mám zhoršenou lordózu (vyšpulený zadek a břiško) a i kyfozu (ramena dopředu, kulatá záda). Díky tátovi to dnes není tak hrozné. Když si na to myslím, tak se narovnám, ale nejde to pořádně, bolí to. Ale díky tátovi a jeho „šťouchání“ mám dnes celkem rovná záda
takže bych dceru objednala na ortopedii, co vám řeknou a pošlou na rehabilitace. Pokud to nebude nic vážného, jakože doufám, že ne, tak to chce jen důslednost a stále napomínat ![]()
Je super, že sis toho všimla a chceš to řešit. Vzala bych ji k doktorce, ať na ni mrkne a případně doporučí cvičení. U takhle malé se to posílením těch správných svalů určitě zlepší ![]()
Ahoj, ja to mela taky, Lordoza, Skyfoza a Skolioza (jedno rameno vyse jedno nize), no mamka myslela, ze ji rani, kdyz ji v podstate rekli, ze ze me jednou bude Quasimodo… tak me zapsala na tanecky a ja se diky standardu a latine vyrovnala a jeste se naucila tancovat
(stouchy od tatky na me moc nezabiraly)
@skritek Petra na mě pak už jo, když to bylo od rána do večera
hlavně u jídla
to bych vždycky střílela. Ale chodila jsem na rehábka.
@Tůmička tomu verim, taky me to pekne zlobilo!
… ja jsem taky dochazela na rehabilitace a na elektricke mravecne do zad a stejne, ono to asi taky bylo prichazejici pubertou (zacala jsem tancovat ve 12), proste mi az tanec a nutnost se predvadet dopomohlo si uvedovit, ze hrbata asi moc neuspeju na parketu ![]()
@Veveří odporucam dceru prihlasit na nejaky sport, napr. na ten tanec, to pomaha ![]()
@Veveří Ona to není klasická rehabilitace, jen pár celkem pohodových cviků, co se dají dát před koupáním. Nebo můžete zkusit ty tanečky, balet… Prostě něco, co ne moc násilně upevní svaly. Každopádně bych raději nejdřív zašla k doktorovi, aby se vyloučilo, že je to něco vážnějšího.
Měla jsem jako dítě stejný problém (lordóza a skolióza), chodila jsem na rehabky, ale moc to nepomáhalo. Pak mě naši zapsali na plavání na doporučení doktorky a záda se úžasně srovnala. Plavání je skvělý sport, celkově se posílí svaly, hlavně zádové a zlepší se držení těla.
Ja mela jako mala jedno rameno vys a druhe niz, chodila jsem na ortopedii a na rehabilitace - mela jsem serii cviku na doma, ale dost jsem to flakala a bohuzel se hrbim dodnes. ![]()
Holky, moc děkuju. Jak budu s malou u doktorky, tak ji na to upozorním, že se mi ty záda nějak nezdají. Dcera v září nastupuje do první třídy a při družině budou mít tancování, tak ji tam přihlásím. Ještě jednou díky ![]()
Šestiletá určitě už bude krásně spolupracovat při cvičení na rehabce ![]()
Určitě nic nepodceňuj, vrátilo by se jí to ve zlém v dospělosti - jako mě ![]()