Rotaviry - znáte odpověď?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
11620
4.8.12 07:49

Rotaviry - znáte odpověď?

Ahoj, včera jsme byly s malou propuštěny z infuzí. Tradičně jsem se zapomněla zeptat na některé věci:

1. Jak dlouho nesmí mezi děti? Vím, že bude rotaviry (i salmonelu :,( ) vylučovat ve stolici. Může ale ještě nakazit někoho i vzduchem?
  2. Muže se objevit druhá vlna infekce. Za jak dlouho mám ten děs znovu čekat? (několik dnů, víc dnů, týden, týdny)?
  3. Čím vydesinfikovat byt a hračky? (Savo mi lékařka nedoporučila, kvůli tomu, aby ho malá necumlala z těch hraček). Zabije ty svině třeba Sanytol? Prý jsou hodně odolné.

Děkuju :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1689
4.8.12 07:55

Ahoj, já byla s dcerkou taky v nemocnici.

1. oba doktoři mi řekli, že pokud už nemá příznaky nákazy (zvracení a hlavně průjem), nakazit už nemůže… Já byla stejně posera a týden po propuštění jsem se kolektivům vyhýbala. Jo a dr. mi řekl, že není ani problém, že by ona někoho nakazila, ale spíš to, že má šíleně oslabenou imunitu a pokud přijde do kontaktu s nemocným dítětem (rýma apod), chytne to… Takže paradoxně spíš hrozí nebezpečí tvýmu zlatu než jiným.
  2. nevím, nám se neobjevila. Byla už v pohodě.
  3. Já měla Sanytol. - takový stříkací, co nedělá fleky. Postříkala jsem s ním kdeco :mrgreen:

Ať už je vám dobře. Jsou to už skoro dva roky a pořád to mám v živé paměti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
4.8.12 08:10

@jajul v naší směrnici jsem našla toto
Dítě mladší 5 let po prodělaném laboratorně prokázaném onemocnění vyvolaném rotaviry je možné přijmout do jeslí, mateřské školy, školského zařízení a jiných dětských kolektivních zařízení za předpokladu, že nemá klinické příznaky rotavirové infekce, nejdříve ale za 10 dnů od začátku onemocnění..
Hračky bych vydezinfikovala, chtěla bych dezinfekci, která má virucidní účinky (ne dezinfekcích jsou písmena účinné ABTMV (B jsou viry) např. Incidur (dodržet koncentraci a dobu ponoru) a pak omyla vodou. Rotaviry jsou stabilní v pH 3,5 - 10, takže ocet by to mohl jistit. Jinak jsou dost odolné na teplo, mráz i světlo.

Příspěvek upraven 22.04.15 v 22:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
4.8.12 08:12

@Hellik Děkuju, no už jsem zažila lepších pár dní :,(. Nejprve salmonela, po 2 dnech rotaviry a kapačky. Ale je to silná holka, zvládla to kromě dehydratace dobře, průjem měla max 6× denně.
Dnes se nám pos*al i tatínek, snad jí nenakazí znovu 8o 8o?!
Prala jsi i povlečení? Dík. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
4.8.12 08:15

@danyk Děkuju, koupím to asi v lékárně? :think:
Co povlečení, oblečení atd?
Snad se nenakazí znovu od manžela, to by mě snad už fakt kleplo :?.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1689
4.8.12 08:19
@jajul píše:
@danyk Děkuju, koupím to asi v lékárně? :think:
Co povlečení, oblečení atd?
Snad se nenakazí znovu od manžela, to by mě snad už fakt kleplo :?.

Povlečení to, ve kterém spala. Normálně jsem ho vyvařila.
A nejsme si úplně jistá, ale mám pocit, že pokud prodělala rotaviry, tak je podruhé chytit nemůže… Teda tatínka nakazila ona stejnou infekcí, tak to samý nemůže chytnout. Ale těch druhů infekcí je jinak kvanta, takže klidně může časem chytit něco podobného… Ale to jsou spíš náhody. Pobyt v nemocnici je extrém. Neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
4.8.12 08:21

Jinak malou mezi děti zatím dávat nechci, ale když jdu procházkou k našim, tak potkávám v průjezdu kočárek s 3m synovcem. K našim by s ním nechodili, tak by se musel nakazit tím, že projedou kočáry kolem sebe :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1689
4.8.12 08:25

Jajul, on se nenakazí. Ona už infekční nebude.. Kdyby byla, tak by na to ti doktoři v nemocnici přeci upozorňovali daleko víc… Já tenkrát volala ještě praktickému a ten mi to potvrdil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
4.8.12 08:27

Já bych doma dala prát na co nejdelší a nejteplejší cyklus. Nemám zkušenosti se savo prex nebo jak se to jmenuje, ale pokud to nežere barvy a látku, přidala bych to tam. V práci jsem sice pacientské prádlo dávali zvlášť a zalívali 4% Chloraminem, ale to bylo u jiných infekcí (nedělala jsem u dětí). Jenže to nemocniční má maximálně barevné pruhy a logo špitálu. Ve směrnici není nic, že by se mělo dělat s oblečky pacientů. Asi třeba pokákošený tepláčky bych zkusila ten Chloramin. Ale jen oblečky, co nosí na sobě bych vyprala, co cedulka povoluje a dala na sluníčko sušit.

Příspěvek upraven 22.04.15 v 22:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1078
4.8.12 09:12

Rotaviry: tak na to jsme již odborníci, měli jsme je několikrát. Po propuštění domů, minimálně týden doma- organismus je velmi oslaben, ovšem je nutno dodržet po propuštění 14 denní nemléčnou a nemastnou dietu - takže spíše až po 14 dnech, organismus se vzpamatovává z rotavirů cca 5 týdnů.
desifenkce čímkoliv nepomůže, rotaviry se dají zničit na nějakém povrchu pouze speciální desinfekcí určenou výhradně pro nemocnice a ve vzduchu v uzavřené místnosti speciálním „modrým světlem“ - co to je, to nevím.
druhá vlna infekce: pokud dodržíš dietu tak to očekávej ( když už) tak většinou příští rok, v zimě rotavirové infekce téměř nejsou, nejvíce se ovjevují od února do srpna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
4.8.12 09:21

Já bych jen doplnila, že záření „modrým světlem“ je dnes bráno jako pouze doplňková metoda dezinfekce. Nemůže nahradit klasický úklid s dezinfekci, protože už třeba při vrstvě prachu (a nemyslím vrstvu letitou) to záření nepronikne přes ten prach. U nás ho taky chtěli používat, ale je to spíš na oko, jako že to pak krásně čistě voní.

Příspěvek upraven 22.04.15 v 22:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1078
4.8.12 09:28

To modré světlo- nevím, takhle po nás desinfikovali pokoj vždy v nemocnici, nejdříve to paní nejdříve převlékla postel, poté vše utřela a potom přivezla a zapla to světlo a v té místnosti nesměl nikdo být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1078
4.8.12 09:30

Jinak ještě doplním, vyprala jsem co jsem mohla na 90, co nešlo tak na 60. vytřela savem, ale to bylo jen pro můj pocit,
všichni u nás v rodině to vždy dostali, jen já ne, asi jsem imunní - což je dobře, protože nevím, kdo by se o ně staral,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alfikus
23.9.13 20:31

modré světlo

To "Modré světlo je obyčejná UV zářivka. Ultrafialové záření ničí viry a jako vedlejší produkt vzniká ozon, který je také silná dezifekce.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí

GS Mamavit Prefolin + DHA