Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, včera jsme byly s malou propuštěny z infuzí. Tradičně jsem se zapomněla zeptat na některé věci:
Děkuju
.
Ahoj, já byla s dcerkou taky v nemocnici.
Ať už je vám dobře. Jsou to už skoro dva roky a pořád to mám v živé paměti…
@jajul v naší směrnici jsem našla toto
Dítě mladší 5 let po prodělaném laboratorně prokázaném onemocnění vyvolaném rotaviry je možné přijmout do jeslí, mateřské školy, školského zařízení a jiných dětských kolektivních zařízení za předpokladu, že nemá klinické příznaky rotavirové infekce, nejdříve ale za 10 dnů od začátku onemocnění..
Hračky bych vydezinfikovala, chtěla bych dezinfekci, která má virucidní účinky (ne dezinfekcích jsou písmena účinné ABTMV (B jsou viry) např. Incidur (dodržet koncentraci a dobu ponoru) a pak omyla vodou. Rotaviry jsou stabilní v pH 3,5 - 10, takže ocet by to mohl jistit. Jinak jsou dost odolné na teplo, mráz i světlo.
Příspěvek upraven 22.04.15 v 22:22
@Hellik Děkuju, no už jsem zažila lepších pár dní
. Nejprve salmonela, po 2 dnech rotaviry a kapačky. Ale je to silná holka, zvládla to kromě dehydratace dobře, průjem měla max 6× denně.
Dnes se nám pos*al i tatínek, snad jí nenakazí znovu
?!
Prala jsi i povlečení? Dík. ![]()
@danyk Děkuju, koupím to asi v lékárně? ![]()
Co povlečení, oblečení atd?
Snad se nenakazí znovu od manžela, to by mě snad už fakt kleplo
.
@jajul píše:
@danyk Děkuju, koupím to asi v lékárně?
Co povlečení, oblečení atd?
Snad se nenakazí znovu od manžela, to by mě snad už fakt kleplo.
Povlečení to, ve kterém spala. Normálně jsem ho vyvařila.
A nejsme si úplně jistá, ale mám pocit, že pokud prodělala rotaviry, tak je podruhé chytit nemůže… Teda tatínka nakazila ona stejnou infekcí, tak to samý nemůže chytnout. Ale těch druhů infekcí je jinak kvanta, takže klidně může časem chytit něco podobného… Ale to jsou spíš náhody. Pobyt v nemocnici je extrém. Neboj.
Jinak malou mezi děti zatím dávat nechci, ale když jdu procházkou k našim, tak potkávám v průjezdu kočárek s 3m synovcem. K našim by s ním nechodili, tak by se musel nakazit tím, že projedou kočáry kolem sebe
.
Jajul, on se nenakazí. Ona už infekční nebude.. Kdyby byla, tak by na to ti doktoři v nemocnici přeci upozorňovali daleko víc… Já tenkrát volala ještě praktickému a ten mi to potvrdil.
Já bych doma dala prát na co nejdelší a nejteplejší cyklus. Nemám zkušenosti se savo prex nebo jak se to jmenuje, ale pokud to nežere barvy a látku, přidala bych to tam. V práci jsem sice pacientské prádlo dávali zvlášť a zalívali 4% Chloraminem, ale to bylo u jiných infekcí (nedělala jsem u dětí). Jenže to nemocniční má maximálně barevné pruhy a logo špitálu. Ve směrnici není nic, že by se mělo dělat s oblečky pacientů. Asi třeba pokákošený tepláčky bych zkusila ten Chloramin. Ale jen oblečky, co nosí na sobě bych vyprala, co cedulka povoluje a dala na sluníčko sušit.
Příspěvek upraven 22.04.15 v 22:23
Rotaviry: tak na to jsme již odborníci, měli jsme je několikrát. Po propuštění domů, minimálně týden doma- organismus je velmi oslaben, ovšem je nutno dodržet po propuštění 14 denní nemléčnou a nemastnou dietu - takže spíše až po 14 dnech, organismus se vzpamatovává z rotavirů cca 5 týdnů.
desifenkce čímkoliv nepomůže, rotaviry se dají zničit na nějakém povrchu pouze speciální desinfekcí určenou výhradně pro nemocnice a ve vzduchu v uzavřené místnosti speciálním „modrým světlem“ - co to je, to nevím.
druhá vlna infekce: pokud dodržíš dietu tak to očekávej ( když už) tak většinou příští rok, v zimě rotavirové infekce téměř nejsou, nejvíce se ovjevují od února do srpna
Já bych jen doplnila, že záření „modrým světlem“ je dnes bráno jako pouze doplňková metoda dezinfekce. Nemůže nahradit klasický úklid s dezinfekci, protože už třeba při vrstvě prachu (a nemyslím vrstvu letitou) to záření nepronikne přes ten prach. U nás ho taky chtěli používat, ale je to spíš na oko, jako že to pak krásně čistě voní.
Příspěvek upraven 22.04.15 v 22:24
To modré světlo- nevím, takhle po nás desinfikovali pokoj vždy v nemocnici, nejdříve to paní nejdříve převlékla postel, poté vše utřela a potom přivezla a zapla to světlo a v té místnosti nesměl nikdo být.
Jinak ještě doplním, vyprala jsem co jsem mohla na 90, co nešlo tak na 60. vytřela savem, ale to bylo jen pro můj pocit,
všichni u nás v rodině to vždy dostali, jen já ne, asi jsem imunní - což je dobře, protože nevím, kdo by se o ně staral,
To "Modré světlo je obyčejná UV zářivka. Ultrafialové záření ničí viry a jako vedlejší produkt vzniká ozon, který je také silná dezifekce.