Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všem, mám asi hloupatý dotaz
,ale vlastně nevím jakými nemocemi mají děti projít, myslím neštovice, příušnice atd. Nechce se mi překládat očkovák a z názvu nepoznám
.Děkuji ![]()
Teď nevím, jestli se ptáš jakými nemocemi si mají projít očkování, protože příušnice se očkují nebo kterými si mají projít, protože se proti nim neočkuje? Proti neštovicím se očkuje dobrovolně…
Pokud myslím, co můžou chytit, protože se proti tomu neočkuje (nebo dobrovolně) tak jsou to třeba ty neštovice, patá a šestá nemoc, ale můžou chytit kde co chřipku, angínu, rýmu… klíšťovou encefalitidu… Nějak jsem nepochopila dotaz.
A hlavně raději o tom nepřemýšlet. Jak píše @Angieblack . Raději, ať si toho projdou co nejmíň. Děti mají být zdravý!! ![]()
Neštovice, příušnice, zarděnky, spalničky. Jejich proděláním se aktivuje celoživotní imunita.
Každopádně proti všem jmenovaným se dnes očkuje (neštovice nepovinně, ostatní tři povinně), takže děti získají imunitu vůči nemoci zhruba do puberty/dospělého věku, ale následně jsou v podstatě ohroženy více, než kdyby danou nemoc prodělaly.