Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Buď v klidu, hlady neumře. Kamarádka měla dítě, které v 6 letech jedlo rohlík s máslem a šunkou, piškoty, Brumbíka, Lipánek a špagety s máslem. Dnes jí jak protržené. Ale trápili se do takových 11 let.
@divine woman píše:
Buď v klidu, hlady neumře. Kamarádka měla dítě, které v 6 letech jedlo rohlík s máslem a šunkou, piškoty, Brumbíka, Lipánek a špagety s máslem. Dnes jí jak protržené. Ale trápili se do takových 11 let.
Pro me je to htozne frustrujici, uz ani nrmam snahu zkouset nova jidla, beztak neochutna a uz hlasi ze nechce, ale davat denne diteti suche spagety me hrozne stve, stejne tak to poslouchat ve skolce, nedonutim ji..
@Anonymní píše:
Pro me je to htozne frustrujici, uz ani nrmam snahu zkouset nova jidla, beztak neochutna a uz hlasi ze nechce, ale davat denne diteti suche spagety me hrozne stve, stejne tak to poslouchat ve skolce, nedonutim ji..
Bud v klidu, syn 9 let neji taky nic..
Maso jen kuřecí a ještě občas, omáčky nechce, těstoviny nechce a když tak jen samotný, rýží taky jen samotnou, brambory nechce, luštěniny nechce, mléko, vajíčka, nic..
Je to boj s ním, mohl by jíst jen zeleninu, ovoce a byl by spokojený.
Mám dceru, 11 let. Byla něco podobného a postupem času se to pomalounku zlepšuje. Pořád ještě spoustu věcí nejí - jak píšeš, vadí jí ta konzistence ( třeba rýže a těstoviny). Když jsem na ni tlačila, bylo to jen horší. Teď se stává, že něco sama od sebe ochutná, zjistí že je to ok a zařadí to do jídelníčku. Jsou to mravenčí kroky, ale chvála Bohu za to. Dej dceři čas. U nás pomohlo, když si talíř a jídlo nachystala po svém, vymyslela si " menu" a nachystala si to nejdřív s mou pomocí, pak už sama.
A co jí prostě nabídnout to, co je, pokud nebude jist, fajn, a další jídlo prostě až za 3 hodiny?
Nenervuj se. Kup jí nějaké vitamíny a vař co ti chutná. Když jí ne, ať si dojde pro rohlík. Konec debaty. Čím víc to budeš řešit, tím horší to bude. Moje dcera je ještě k tomu děsně hubená a kdybych nebyla v tomto směru tvrdá, byly bychom na tom daleko hůř. Ta dělala scény už se sunarem - jednou ho pila, podruhé se tvářila, že jí s ním chci otrávit. Musíš to nastavit tak, že jídlo máte a je dobré, pokud ho nejí, je to čistě její blbost a tebe to v nejmenším nezajímá. Bavit se můžete o pohádkách nebo o počasí.
@ZustanSeMnou píše:
A co jí prostě nabídnout to, co je, pokud nebude jist, fajn, a další jídlo prostě až za 3 hodiny?
Tohle nefunguje. Než by snědly něco, co nechtějí, tak budou raději hlady.
@ZustanSeMnou píše:
To ti nejedlík klidně začne hubnout a nesní nic.
@Anonymní píše:
Synovi je 7. Jí mandarinky, okurku, rajče, Mozzarellu, špagety, květák, brokolicovou polévku a pije kakao. Na tomto žije už od 3 let. Jsou dny, kdy nejí nic. Jsou dny, kdy se odváže a sní třeba 2 kousky brambory.
Už jsem to přestala řešit. Je hubený, ale nějakým zázrakem se dostal na 10. percentil váha/výška.
U nás zabírá to, že může jíst u sebe v pokoji. Zjistila jsem, že nemá rád, když ho někdo u jídla sleduje. Takže společně máme jen obědy, zbytek si jí podle sebe.
Holcicka co jsem se o ni v UK starala taky nic nejedla. Nebo jo, ale furt dokola to same
Rano suchy croissant a mleko, obedu ve skole moc nedala, ale balili ji chleba s philadelphia syrem, balik krupek/bramburek (male sacky, v UK to ma skoro kazde dite
) a pak jeste neco. Kdyz byl dobry den tak snedla i chleba, obcas jen cast. Bramburky vzdy ![]()
K svacine jsem ji davala ruzne - livanecek s nutelou, jogurt, dzusik atd.ale nic extra zdraveho. Ten jogurt byl taky plny ecek a ruznych barviv
obcas nejaky krekr atd.
Veceri mela kazdy den tu samou - opet chleba s tim syrem a k tomh rybi prsty nebo kureci nugety (muj napad, ze ji alespon ty nugety udelaji od zakladu a ne kupovane, neprosel
). Obcas ji rodice ukecali a misto chleba s k tomu dala bramborovou kasi - ke konci meho pobytu ji i mela rada. No a vecer pred spanim opet mleko. Jediny co fakt pila s radosti ![]()
V te dobe ji bylo 6,7. Ted ji bude 10 a jak ji teda nevim, ale verim, ze uz zkousi i jine veci nez br.kasi.
Moje rada? Nechala bych ji byt, nabizela, ale nenutila. Ona z toho vyroste casem.
I já jako malá jsem neměla vůbec žádnou potřebu jíst. Snad jen vařenou mrkev a špagety. Nucení od matky do jídla a různé tresty (sezení dlouho nad rozjedeným talířem) odnesl náš vztah, kdy jsem začala jí v kuchyni doslova nenávidět a každé zasednutí doma ke stolu bylo pro mě velkým strašném, tak, že žaludek se úplně stáhl. Ráda jsem, ale jedla u babičky i ve školní jídelně s kamarády.
Ještě doplním, že ve školce jsem také nejedla, páč matka zřejmě tento problém rozebírala i s učitelkami a ty mě při jídle doslova propichovali pohledem. I teď v dospělosti jím radši o samotě.
@ZustanSeMnou píše:
Nebude jist treba cely den, To zkozsela babicka, ze je rozmazlena a bude jist co je, brecela u toho a dostala do ni 2-3 sousta a pak se pozvracela a pred kazdym jidlem natahovala, ze ji budeme nutit. Podobnou uchylku ma i s oblecenim, kdyz ji vadi, ze je tvrde, trosku skrabe, nevezme to na sebe, jen mekke. a u jidla ji casto vado kontistence, vune…
Děti 5 a 3 roky taky nic nejí. Starší ovoce zeleninu, rýží, těstoviny, většinou suché, suchý rohlík, někdy si dá šunku. Polévku jen vývar. Mladší z ovoce jen jahody, zeleniny sní kila, těstoviny rýži, někdy brambory. Maso nejí vůbec. Dávám rybí tuk a už nic nenutím.
Ahoj,
Mam 6 letou dceru a nic neji, jsem z toho uz pomerne frustrovana.
Jako ji ovoce, prevazne jablka, 1×vtydne banan treba s tvarohem a medem, ale ne vzdy, pak htusku, jahody..ze zeleiny ji jen hrasek, brokilici (2 sousta max) a okurku taky v malem mnozstvo a ne vzdy.
Obedy katastrofa, furt dokola jen polevka ale jen vyvar bez zeleniny a nesmi byt moc silny, s pismenkami nebo palacinkovymi nudlemi. Brambirovou kasi s hraskem, spagety samotne, rizek, suchy knedliky kukurici, to je vse. Sni jeste parky, ale ty ma opravdu jednou za cas jen.
Doted jedla aspon brokolicovou polevku s krutony, kure na paprice bez masa, masove kukicky se spagetami. Ted uz ani zo nechce, takze uz tak mini jidelnicek se nam smrskl na to viz vyse. Ve skolce s ni taky nic nrudelaji, musi aspon ichutnat, zila jsem v domeni, ze tam trochu ji, ale to trochu je tak 2 lzice.
Svaciny nrjiy ani ji nemam co delat, nechce sunku, syr, salam, nic..tak ma aspon ovoce a housku, vhleba s zerve nebo s maslem, vetsinou to nesni
CHViLI jedla tortilu s maslem a sunkou, to uz taky ne.
Vecere je suchy spagety nebo houska s zerve a okurka, furt to same, kdyz nema pres den sladke tak treba krupicova kase. Sladky jsem ji omezila, ma jen snidani sladkou, to snida krupky s mlekem, ale vetsinou kukiricny, palacinku, o vikend babocku, tu uz taky nechce ze je sucha. Ze sladkyho taky nrji moc, zemlbaba ne, vadi ji ta rozmocena houska, ta konzistence, knedliky, vadi ji rozvarene ovoce…BucHtICky SE soDo, vAdI Ji pudInG..JA uZ NEVIM CO S NI…MA NEkDO PODObNE DITe? KDy SE VaM ROZJEdLo? SORrY, BLBnE MI KLaVEsNICe U MObILU, SeKLA SE..