Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobré odpoledne, prosím, nemá někdo podobné zkušenosti?
Dcera, 11 let, štíhlá, průměrný vzrůst, 4 měsíce už menstruuje, v prosinci měla Covid,, nosí brýle, dioptrie 6 a 8, jinak zcela zdravá. Po Covidu byla jen týden ve škole a pak už se jim zavřela a začaly prázdniny. Cca od té doby bolí dceru každý den hlava. Někdy začne až navečer, někdy celý den, ale nebylo snad dne, kdy by nebolela. Krevní obraz má v pořádku, jaterky, cholesterol, vše ok. Doktorka nás poslala na ORL, prosvítit dutiny, také OK.
Půjdeme na oční a neurologii.
Co me ale poměrně děsí je, že ji nic od bolesti neulevi. Ani obklad, ani vetrova mast, ani promasírování, ani procvičení zad, nakonec ani analgetika. Včera už ji doktorka napsala i Algifen a ani ten nezabírá. Dcera je nešťastná, ve škole byla týden a půl, ve středu jsem si pro ni musela jít, když jsem přišla, byla hrozně bledá ![]()
Nevíme už, jak ji ulevit, aby byla zase bez bolesti. Pití se jí snažíme hlídat.
@katyna1984 píše:
Dobré odpoledne, prosím, nemá někdo podobné zkušenosti?Dcera, 11 let, štíhlá, průměrný vzrůst, 4 měsíce už menstruuje, v prosinci měla Covid,, nosí brýle, dioptrie 6 a 8, jinak zcela zdravá. Po Covidu byla jen týden ve škole a pak už se jim zavřela a začaly prázdniny. Cca od té doby bolí dceru každý den hlava. Někdy začne až navečer, někdy celý den, ale nebylo snad dne, kdy by nebolela. Krevní obraz má v pořádku, jaterky, cholesterol, vše ok. Doktorka nás poslala na ORL, prosvítit dutiny, také OK.
Půjdeme na oční a neurologii.
Co me ale poměrně děsí je, že ji nic od bolesti neulevi. Ani obklad, ani vetrova mast, ani promasírování, ani procvičení zad, nakonec ani analgetika. Včera už ji doktorka napsala i Algifen a ani ten nezabírá. Dcera je nešťastná, ve škole byla týden a půl, ve středu jsem si pro ni musela jít, když jsem přišla, byla hrozně bledá
Nevíme už, jak ji ulevit, aby byla zase bez bolesti. Pití se jí snažíme hlídat.
dcery to měly na střední, bohužel prostě musely to období přetrpět. I když té mladší pomáhaly masáže krku, chodila 1× za měsíc. To se to trochu zlepšilo. Pak najela na dietu, bez mléka a lepku, a v podstatě se z toho stalo běžné bolení hlavy, co má jednou za čas každý
Hlava bolí z tolika důvodů, těžko říct. Oční určitě dojděte. Napadá mě ještě matrace jestli nemá už proleželou, krční páteř
migrény…nebo stres, ale to musíš posoudit Ty jak moc ve stresu (ze školy, rodinná situace nebo nějaký problém u dcery - psychický atd.).
Já jsem asi ve svých 13 letech trpěla na migrény, že jsem musela brát léky, když mě to chytlo. Pak to samo přešlo.
Tak doufám, že to dcerku brzo přejde a nebude to nic vážného. ![]()
Nechci být ta, která vše háže na covid, ale pokud bude i oční a neuro dobrý, může to klidně být stav po covidu.
Ono to i odpovídá, že se to projevilo týden po prodělání a do té doby byla ok…
Poradím dobrého fyzioterapeuta, ten mě zbavil migrén a dceři také pomohl od bolestí hlavy
Ještě bych zkusila rehabilitační lékařku a pak popřípadě fyzioterapii. Neurologie určitě, oni nic ani najít nemusí, ale spadá to do jejich kompetence, takže by měli vidět i širší souvislosti. Moje o trochu mladší dítě na to trpí taky dost, ale u nás covid kupodivu zabral pozitivně
Držím palce, je to mizérie
u nás prý naděje, že se to zlepší, až se v pubertě porovnají hormony.
Dcera měla taky bolesti hlavy, podle krve prodělala mononukleózu (EBV virus). Trvalo to cca půl roku. U zakladatelciny dcery mě napadá postcovidový syndrom, může být i po lehkém a bezpříznakovém průběhu… ![]()
@katyna1984 ty dioptrie má hodně silné, má odpovídající skla?
Ještě mě napadá borelióza, bohužel ani nemusí být od klíštěte. Mě borelka rozjela plno problémů…ač zaléčena včas…
Tipla bych to na ty oči. Sama mám hodně dioptrii a astigmatismus a stačí když mám 1/4 dioptrie špatně u astigmatismu nebo osy a okamžitě me bolí hlava tak, že nepomůže vůbec nic. Šla bych ihned na oční a klidně i na dvě různá pracoviště pro kontrolu, ať má brýle předepsané stoprocentně správně.
Taky mam dioptrie a taky tipuju oci. Jestli pije dost, nema stresy ve skole (treba kvuli prospechu, prijimackam), a nema to spojitost s menses, coz asi nema, dle toho, co pises, tak vysetrit oci. Snad se dceri brzo ulevi.
Nevím jestli nosíte brýle vy rodiče ale mám zkušenosti u rodičů kteří mají dítě s brýlemi a sami brýle nenosí, že kolikrát nepřikládají velkou váhu tomu, aby brýle byly stoprocentně správný, a neuvědomují si, že opravdu stačí drobná nepřesnost a člověk natolik namáhá oči že hlava bolí neustále.