Děda strašně zchátral...

10185
9.10.15 11:52

To je život, ve stáří ty síly ubývají hodně rychle. To zadýchávání může značit problém například se srdíčkem. Asi by si měl dojít k doktorovi a nechat si udělat vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22614
9.10.15 11:59

Asi bych dědečka přemluvila k vyšetření srdíčka… ale nemůžeš ho do ničeho nutit.. vím jak ti je, chápu tě, ale táhne mu na 80 a už je to sakra nějakej věk :hug: Jediný, co můžete dělat je to, co děláte doteď… Oni hlavně stařší lidé neradi mění svoje návyky, takže těžko říct, jestli se nechá nalákat na jiné aktivity než jaké doteď má

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27765

A má nějaký koníčky? Kamarády?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
@Ája 312 píše:
@Denisa56 Má vše v pořádku, chodí pravidelně tak jak má. Všechno má v cajku, dokonce cukr ukázkovej, vidí líp než já, tlak přepisovej..

Tak to je super ;) v tom případě vypust v mém příspěvku to vyšetření srdce, psala jsem to dřív než tu byl tvůj příspěvek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
853
9.10.15 12:02

Nojo, věk už má, tak mu ten klid dopřejte. Nabídněte, ale do ničeho nenutte. Myslím, že žil dost aktivní rodinný život podle toho co popisuješ a už je jednoduše unavený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6749
9.10.15 12:09

Ahoj, já to teď na dedovi viděla taky ale už se dal zase dohromady.je mu 84, babi už je 11let posmrti :,( ale deda je aktivni, on totiž chce, pořád něco musí dělat, i když vidí hen na 5 procent, chodi krmit psa, slepice kraliky :lol: je veselej. Ono je vidět že ho drží právě ta rodina a že se máme rádi :hug:.neboj, tvůj děda se dá dohromady :kytka: můj byl teda spatnej minulej rok, upadl na dvorku, zlomil si ruku dve zebra a obratel a jak tam chvili ležel(byl mráz) tak dostal zápal plic a byl skoro 6 měsíců v nemocnici a ta m vypadal opravdu hrozně. Ale ty musíš být ráda, že tvůj je zdraví a má ve Vás podporu :srdce: přeju hodně zdravicka i nadále :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
853
9.10.15 12:15

@Ája 312 A co po něm vlastně chceš? Jak si představuješ, že by měl správně žít? Hele, jestli se dožiješ 77 let, tak si na dědu vzpomen :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
9.10.15 12:20
@Ája 312 píše:
@Denisa56 Má vše v pořádku, chodí pravidelně tak jak má. Všechno má v cajku, dokonce cukr ukázkovej, vidí líp než já, tlak přepisovej..

Tak už je prostě jenom unavenej. To je normální, už má své roky, je jasné, že ta aktivita se s postupujícím věkem mění. Mám rodiče v tomhle věku a vidím to. Mně samotné je už přes padesát a i když jsem stále fit, je to prost jiné než v pětadvaceti. Nechtě dědečka v klidu, nabídněte procházku, ale k ničemu ho nenuťte. Však je dospělý, svéprávný, určitě by mu nebylo příjemné, kdyby se mu někdo snažil organizovat život. Je dobře, že ho máte rádi, tak ho prostě berte takového, jaký je a smiřte se s tím, že už je jiný, než býval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6749
9.10.15 12:22
@Ája 312 píše:
@pajulinkaa tak to muselo být hrozný :? :? Tak přeju hodně zdravíčka :) Je super že se spravil.Ještě mě napadá, sice na to moc nevěřím, ale u nás v rodině se to plní. Sestřenka otěhotněla je ve 3 měsíci. Není možné že by potřeboval uvolnit místo?

Jo to se říká, ale dedovi se za šest let narodily už 4 pravnoucata :mrgreen: a nikdo(ted to zaklepu)z naší rodiny neodešel :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6749
9.10.15 12:32

@Ája 312 hoď se do klidu, děda právě potřebuje vidět ve Vás podporu a ne ten strach, oni to vnímají dost dobře a to jim nepřidá. Hele kdokoli může odejít kterykoliv den, s tím nic neudelame :( a to nemusi být zrovna ten nejstarší z nás. Uzivej kazdy den s těma který máš ráda. To je nejdůležitější :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6749
9.10.15 12:33

@Ája 312 hoď se do klidu, děda právě potřebuje vidět ve Vás podporu a ne ten strach, oni to vnímají dost dobře a to jim nepřidá. Hele kdokoli může odejít kterykoliv den, s tím nic neudelame :( a to nemusi být zrovna ten nejstarší z nás. Uzivej kazdy den s těma který máš ráda. To je nejdůležitější :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.10.15 12:34

Děda nemá sílu chodit, nenuť ho. Pokud by chtěl, šel by s vámi.
Můj otec posledních pět let taky skoro nechodil ven.
Nejprve přestal chodit pro noviny 800m daleko, pak už nedošel ani 300m. Prostě když to nejde, tak to nejde. Pak ho budete sbírat na cestě. Fyzičku mu nezlepšíte. Prostě je to koloběh života.

Choďte vy za ním, můj otec byl ke konci nemocný a už jsme vycítili, že potřebuje svůj klid, tak jsme dělali častěji kratší návštěvy. Myslím, že byl za ně rád.

• Citovat
  • Upravit
1318
9.10.15 13:32

Jestli se mu špatně dýchá, tak je jasné, že toho moc nenachodí. Já bych ho vzala k doktorovi vyšetřit srdce a plíce, sice píšeš, že je po zdravotní stránce ok, ale to zadýchávání k tomu moc nesedí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
643
9.10.15 14:00

To že má vpořádku tlak a cukr ještě neznamená, že srdíčko pracuje jak má… Před 80kou je dost pravděpodobný, že už zdaleka dobře nefunguje. A to zadýchávání-to je pro srdeční selhání poměrně typické. V 80 letech nemůžeš chtít aby měl výkonost jako mladík a ani jako 60letý člověk.. Už je to starý pán zkrátka.
Nicméně na vyšetření srdce bych ho přesto dovedla-bylo by potřeba především ultrazvukové vyšetření, tzv. ECHO. Pokud by se srdeční selhání prokázalo, jsou určité možnosti jak to zlepšit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
643
9.10.15 17:32

@Ája 312 ECHO umějí a dělají někteří kardiologové-žádanku by měl napsat praktický lékař, který by i měl doporučit, kam konkrétně jít. Ona diferenciální diagnostika námahové dušnosti je poměrně složitá-ale nejčastěji jde v tomhle věku o srdeční nebo plicní problém. Pokud se dřív tolik nezadýchával a až v poslední době se toto rychle zhoršuje, tak si myslím, že by tyhle základní vyšetření mít měl-ECHO, EKG, RTG plic minimálně. Jasně že nelze čekat nějaké velké zázraky, operovat v tomhle věku třeba nějakou chlopenní vadu to je hodně diskutabilní, ale pomoci by mu případně mohly i některé léky. Tak to uvažte, tedy hlavně děda sám at uváží, jestli se mu tam chce.
Jinak co se toho strýce týče-dost smutný, ale nemůžeš na základě tohodle příběhu vyvozovat, že k doktorovi raději nepůjdete… Nevím na co strýc zemřel, ale hádám embolie, infarkt, srdeční selhání..? Možná kdyby nenechal vše dojít takhle daleko a k doktorovi šel včas, nemuselo to tak v tomhle věku dopadnout..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí