Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak zřejmě bráška stopil peníze za byty a teď má stažený pozadí, ale všechno, co tu vymyslíme, budou stejně jen teorie. Pravdu se kamarádka dozví až u notáře…
@Janli to nás také napadlo, ale není tohle zcela legální? Přepsal to za života, a jednak kamarádka docela splňuje podmínku pro vydědění, nevídali se. Děkuji za reakci
Rok před smrtí by mohla být kupní smlouva napadnutelna. Jako účelová. Jsem laik, zkuste občanskou poradnu, kde vám to vysvětlí poradí.
Jakou podmínku pro vydědění - u nás se ostatní dědicové také se zemřelým nevídali přes 20 let a podle zákona normálně dědili.
@Anonymní píše:
@Janli to nás také napadlo, ale není tohle zcela legální? Přepsal to za života, a jednak kamarádka docela splňuje podmínku pro vydědění, nevídali se. Děkuji za reakci
Proc by splnovala podminku pro vydedeni. Podminky pro vydedeni jsou napr., ze se k otci chovala spatne ne ze ho nezna a otec nemel zajem ji poznat.
Nebo taky že dědic "o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl. " Kdyby se chtělo, tak by tohle šlo krásně použít, nevím jestli by byla schopná dokázat, že zájem projevovala.
@elinka90 píše:
Proc by splnovala podminku pro vydedeni. Podminky pro vydedeni jsou napr., ze se k otci chovala spatne ne ze ho nezna a otec nemel zajem ji poznat.
Zakladatelko to tady nezjistíme, musí vydržet. Mě by spíš zajímalo, proč ji ten strejda kontaktoval, když jí vlastně nechce nic říct?
A neměla by dědit v první linii jen dcera zemřelého? Bratr na žádné dědictví nemá nárok, ne? Pokud má zemřelý děti…https://www.epravo.cz/top/clanky/jak-se-dedi-ze-zakona-druha-treti-a-ctvrta-dedicka-skupina-15932.html
@Anik píše:
Nebo taky že dědic "o zůstavitele neprojevuje opravdový zájem, jaký by projevovat měl. " Kdyby se chtělo, tak by tohle šlo krásně použít, nevím jestli by byla schopná dokázat, že zájem projevovala.
To na 99% nehrozí. Nedávno jsem s notářem konzultoval, chci sepsat závěť a jelikož jsem momentálně singl a potomky nemám /alespoň o nich nevím/, chci z dědictví vyloučit neteř - dceru z bráchova manželství, která od cca 12 nejevila zájem se stýkat s naší rodinou, nedávno kontaktovala otce a zajímala se hlavně o majetky /je jí cca 36 let/. Do pěti let byla u otce, bydleli jsme oba i s rodiči v dvougeneračním domku, já, babička i děda jsme jí zbožňovali, naposledy jsem ji viděl cca ve 12ti jejích letech, i když jezdila do místa našeho bydliště, ani jí nenapadlo zastavit se u nás…
Podle notáře je těžké prokázat, že dotyčná osoba nejevila zájem a vyloučit z dědictví je těžké. Podle něj je nejlepší způsob odkázat veškerý majetek určité osobě. Tož asi tak… ![]()
P. s.: Bratr je cca o 7 let starší než já, takže předpokládám, že při troše štěstí ho přežiju, jelikož na rozdíl od něj nechlastám a kouřím méně než on, takže majetek hodlám odkázat buď současné švagrové a švagrovi nebo jejich dětem…
![]()
Děkuji všem za reakce. To vydědění mě napadlo, protože se dlouhodobě nevídali, ale jestli je to jak píšete, možná to je důvod, proč je bratr zemřelého tak nervózní. Proč ji sám kontaktoval opravdu nevím, oběma nám to je divné. Ale i tak děkuju, každý nápad, na co se připravit a co čekat, se kamarádce bude hodit.
@Anonymní píše:
Děkuji všem za reakce. To vydědění mě napadlo, protože se dlouhodobě nevídali, ale jestli je to jak píšete, možná to je důvod, proč je bratr zemřelého tak nervózní. Proč ji sám kontaktoval opravdu nevím, oběma nám to je divné. Ale i tak děkuju, každý nápad, na co se připravit a co čekat, se kamarádce bude hodit.
Na dědictví nemá on nárok, protože pokud žije dítě zemřelého, dědí ono. Bratr je až ve třetí dědické skupině. Takže jí chtěl zatajit, aby dědil on.
Holky nevíte ještě prosím, jestli notář je ochotný mluvit po telefonu? Kamarádka to má na místo schůzky asi 200 kilometrů a ten bratr tvrdí, že s notářem vůbec nemluvil, což si tedy myslíme, že lže. Na internetu píšou, že notář jako první kontaktuje organizátora pohřbu, což byl právě bratr, aby se zeptali na majetek. Takže se kamarádka trochu bojí, aby, kdyby ten bratr opravdu nelhal, nejela 200 kilometrů, aby se jí notář zeptal na něco, o čem neví vůbec nic. Pardon jestli se ptám blbě, ani jedna jsme nikdy v řízení nebyly.
Ahoj holky, ptám se kamarádku, kdyby to někomu bylo povědomé, už jsem tu jednu diskuzi měla. Kamarádce zemřel otec, se kterým se dlouhodobě nestýkala a pomalu neví, kdo to je. Původně myslela, že ji vydědil. Po víc než půl roce se notář nakonec ozval, že se má dostavit k řízení. Kamarádku kontaktoval bratr zemřelého a od pohledu jí do očí lže, že nemá nejmenší ponětí o tom, kolik měl mrtvý majetku a že ani o notáři a řízení nic neví. Po pohružce právníkem přiznal, že tam nejspíš nějaký majetek je, ale že doopravdy neví co. Kamarádka dohledala, že otec opravdu těsně před smrtí prodal oba byty. Když bratra zemřelého konfrontovala, přiznal, že o prodeji bytu slyšel, ale nic neví. Holky je nějaký důvod, proč se ten bratr mrtvého kamarádky tak strašně bojí a o majetku mlží? Notář jí to asi stejně všechno řekne, ne? Z našeho pohledu nemá čeho, kamarádka se spíš bojí, že naopak zbyly dluhy nebo nějaké úplné minimum, takže se dědictví spíš chce zříct. Díky všem, co by něco poradili.