Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přeji pěkný večer,
Prosím o radu každého kdo se setkal s autismem.
Je pravda že dosud nikdo nepotvrdil, jestli je autismus dědičný, nebo naopak něčím vyvolaný… ale moje setra má 2 kluky a druhému diagnostikovali právě autismus.
Ja momentálně čekám druhé mimčo a taký to má byt kluk, ták mám hrozný strach, že by taký mohl byt autista.
Nesetkal se někdo s podobnou situací?
Moc Všem děkují.
Nebyla prokázána, ale nejspíš tam bude
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25780553
podle mně největší problém je, že autismus je jako když se řekne bolest nohy - popisují se symptomi - ale člověka co bolí noha, tak jeden má zánět, druhý zlomeninu, třetí naraženinu.
Podle mně se pod tu diagnostickou jednotku schovává x neurologických onemocnění.
Co znamena, ze synovi sestry dg autismus, jaky? v jakem veku? tohle neni jen o „nalepce“…mam doma Aspika (aspereg syndrom- asi nejmirnejsi porucha autistickeho spektra)- vyvolano nejspis po ockovani MMR, ALE!!! dispozice u nej proste geneticky byly…a ehm, kdyz videla v ordinaci neurlozka me a jeho starsiho bratra, s usmevem mi sdelila, ze porad tvrdi, ze je to dedicne ![]()
je to narocna „jinakost“, ale ukazuje netusene obzory a oblasti…tyhle deticky jsou proste proto, aby nam ukazaly neco jineho ![]()
Také mám doma autistické dítě (středně těžká forma autismus).V rodině máme hendikepovaného chlapce, ale autismus mu diagnostikovaný nebyl. Také si myslím, že to podpořilo očkování ![]()
@Katenkka někdy je to genetické a to mě řekli že to by nejspíše měli všechny děti což naštěstí nemají. Ale někdy to je, že v rodině to mají skoro všechny děti ![]()
Já ti můžu jen napsat, že mám synovce s AS a oba moji kluci jsou v pořádku. Navzdory obrovské genetické zátěži z otcovy strany.
Pokud bys brala, že je to dědičné - třeba to má chlapeček ze strany sestřina manžela.
Pracovala som s autickymi detmi 13 rokov, ale stretla som sa za tu dobu len s troma rodinami, kde sa opakovane vyskytla porucha autistickeho spektra u oboch surodencov alebo v najblizsej rodine ![]()
Neteřin manžel je Aspík a její syn je taky aspík, jeho brácha též, a jeho dva kluci jsou zdraví.
@Katenkka pokud to nemáte se sestrou ve vaší rodině… Mohlo by to být geneticky podmíněné ze strany manžela. Takže tvé děti budou zdravé… Zkus myslet spíše na pozitivní věci ![]()
Příspěvek upraven 23.03.15 v 21:24
No, já teda nevím, holky, co mají autíka doma to asi mají nastudováno víc, ale já měla za to, že jedním z největších argumentů, ze kterého se dovozuje, že autismus je vrozený, je právě větší incidence v rámci nejbližších příbuzných. Chápu to tak, že genetický základ je tam vždy, ve smyslu větší dispozice (pak to asi může odstartovat nějaký vnější podnět typu očkování), ne, že to musí mít například všichni sourozenci. I jsem četla studii, kde hledali, zda existují znaky autismu u dětí již v průběhu prvního roku života a celkem jednoznačně se prokázalo, že ano. Děti, u nichž byl později autismus prokázán, měli některé rysy a specifické reakce už v kojeneckém věku. A děti, které byly vybrány pro tuto studii, byly vybrány právě z rodin, v nichž se autismus již vyskytoval, protože u nich byla větší pravděpodobnost, že také budou autisti (a skutečně to tak poměrně často bylo). Taky se prokázal v těchto rodinách častější výskyt jiných neurologických disfunkcí typu ADHD, vývojová dysfázie, různé dys atp…
Ale zkus myslet pozitivně, ta pravděpodobnost je možná větší, než v běžné populaci, ale pořád malá.
Jakou formu má synovec?
Holky a po jak dlouhé době po očkování se příznaky autismu objevily? Šlo vždy jen o očkování MMR?
Taky znám případy, kdy se narodilo dítě, kterému diagnostikovali autismus nebo Aspergerův syndrom, a jeho rodič je taky nediagnostikovaný Asperger - má projevy tohoto syndromu.
@SarkaLo u Tomíka to bylo celkem brzo po očkování a to jsem si ještě říkala že super když neměl ani zvýšenou teplotu ![]()