Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
maminky prosím o zkušenosti Vás, které už to máte za sebou. Dnes jsem se na ORL dohodla, že synovi 4,5roku vyndají krční mandle. Nepůjde o zmenšení ale úplné odstranění.
Důvod: Neustálé angíny, virozy, bolesti v krku…syn nám vydrží max. týden zdrav. V mandlích je prý chronický zánět a jsou tak zvětšené, že syn nemůže polykat, dýchat, v noci chrápe, vynechává s dechem, špatně se mu mluví…krom toho jsou prý mandle tak velké, že není vidět nějaké měkké horní patro.
Vím, že spousta lidí je proti vyndání krčních mandlí, i já byla(zkusili jsme homeopatickou léčbu a nic, teď 4měsíce už bere wobenzyn a nic)…ale tohle je fakt hrozný trápení. Já jsem laik ale když se malému kouknu do krku, tak vidím, že to není normální. Mandle i bez angíny jsou na první pohled příšerný.
Má je tak velké, že má boule na krku..
Prosím jak to vyndání probíhá, za jak dlouho jsou pak děti fit? Děkuji
@Haňule1 Ahoj, mě je vyndali v deseti letech a nic lepšího mě nemohlo potkat, byla jsem na tom podobně, jako Tvůj prcek. Za 14 dní jsem šla do školy a za dalších 14 už jsem ani nevěděla, že mi z krku něco vyndavali. Opravdu se mi hroznbě moc ulevilo, navíc já jsem kvůli mandlím trpěla nedoslýchavostí a častými záněty středního ucha a od té doby jako když utne, vše bylo najednou OK…
Já na nich byla v 19,a kdyby mi narostly znovu, tak už nikdy! císař byl proti tomu lahůdka. sice jsem od té doby anginu neměla, ale jak píšu, už nikdy. ať to syn zvládne ![]()
@Haňule1 ja byla jako mala. Taky jsem hrozne trpela na anginy. A od te doby jsem nikdy nebyla nejak vyrazne nemocna. A jsem za to rada. Nevim jak se to dela ted, ale ja to zvladala v pohode. Tyden na kasi a zmrzline ale jinak nic hroznyho ![]()
Tak já na tom byla ve 4 letech to si teda nepamatuji, ale mamka mi říkala, že to dělaly tenkrát ještě bez uspání a že jsem jí to všechno vyprávěla
no a potom znovu v 9 letech už mě uspávaly a úplně v pohodě, druhý den jsem šla domů a nemocná už jsem taky tak často nebyla ![]()
@Haňule1 Než mu je necháš vyrvat, zkus autopatie.cz - zkusila bych autopatii z převařené sliny, ředění litr, zpočátku denně, sledovat co se děje, případně zvýšit ředění a po akutní fázi prodloužit intervaly. Hodně štěstí. Krční mandle jsou velmi důležité!
Co homeopat říkal na to, že se nic nezměnilo?
Dcera má také hodně zvětšené mandle, ale sama dr na ORL mi řekla, že zmenšování nebo odstranění je jako poslední možnost. Ale i kdyby na to došlo, tak bych k tomu nesvolila.
Budu mluvit laicky-krční mandle jsou něco jako filtr. Pokud je tam problém, je třeba se podívat na tělo jako celek. Nevím, jestli jste měli homeopatickou léčbu na míru, t. j. sezení a rozbor u homeopata a „kuličky“ přímo na ten problém nebo jste dávali nějaký lék „všeobecný“? Možná by stálo za to vyhledat poradce Joalis a zkusit kapky. Zde.
Jinak pokud přistoupíte k odstranění mandlí, tak je velká pravděpodobnost, že se zdravotní problémy objeví v jiné formě. Např. průdušky apod. Krční mandle opravdu mají nezastupitelnou funkci. Ještě zmenšení bych pochopila, ale úplné odstranění NE.
Dejte si načas a zkuste hledat jiné řešení, protože pokud mandle odstraníte, už to nejde vzít zpět. Pohled z jiného úhlu
Pokud je ale v mandlich chronicky zanet, ktery se neustale vraci…i 3dny po dobrani atb.,…pokud se odstani mandle tak se odstani i zanetlive lozisko.Proc by
se pak mela nemoc vracet v jine podobe? Krom toho anginy muzou poskodit srdce a klouby…ja nevim i kdyz jsem se tomu dlouho branila, ted se k vyndani priklanim.
@Haňule1 píše:
Pokud je ale v mandlich chronicky zanet, ktery se neustale vraci…i 3dny po dobrani atb.,…pokud se odstani mandle tak se odstani i zanetlive lozisko.Proc by
se pak mela nemoc vracet v jine podobe? Krom toho anginy muzou poskodit srdce a klouby…ja nevim i kdyz jsem se tomu dlouho branila, ted se k vyndani priklanim.
Halamka se na věc dívá právě formou celostního pohledu, kterého naše západní medicína není schopná (ta odstraňuje následek, ale skutečnou příčinu nehledá). Když vyjdeme např. z toho, že nemoc je informace o tom, že něco děláme špatně, je třeba se zamyslet nad příčinou. U malých dětí je problém téměř vždy u matky resp. v rodině - otázky typu, zda má dostatek prostoru vyjádřit své pocity (i ty negativní) nebo to nemá dovoleno. Nebo vy, můžete se vyjádřit nebo vám v tom brání muž, tchyně, tchán, rodina? Také bych se podívala, jak to má synek se sebevyjádřením ve školce, pokud chodí.
Z rodinných zkušeností mohu potvrdit, že po vytržení krčních mandlích se nemoci vrazily na průdušky a do plic. Mandle brání vstupu infekce do těla. Jsou součástí imunitního systému. Po vytržení je pochopitelné, že již nebude mít angíny, protože mu již nebude mít co zduřet, ale příčina není mandle prorostlá bakteriemi, ale je třeba hledat proč bakterie našly vhodné prostředí zrovna v mandli.
Stav imunitního systému, nevhodná strava… Obecně bych právě u chronických nemocí vyhledala alternativní přístupy, protože s chronickými nemocemi si současně pojatá západní medicína skutečně neumí poradit.
Zde bych vsadila na tradiční čínskou medicínu, homeopatii nebo její sestru.
Jako Halamku by mě zajímalo, zda jste měli svého homeopata nebo použili „něco“ z lékárny. Pokud to bylo jen něco z lékárny, byl by spíš zázrak, kdyby to zabralo.
Už máte termín na trhání mandlí nebo ještě ne. Pokud ne, zkuste něco, co vám tu radíme, za to mnohdy i nic nedáte, maximálně klukovi zachráníte mandle. Hodně sil. ![]()