Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte náhodou (nebo nemáte některá z vás zkušenosti) jestli můžou mít geny vliv na předčasný porod?
Můj manžel se totiž narodil ve 27tt, tak je chudák inkubátorové dítko. Ale co tchýně přiznala, i ona je narozena dříve, ne tedy tak moc, ale o měsíc a půl. Její dva sourozenci každý byl narozený o měsíc dříve. Myslíte si, že by to mohlo potkat i naše mimčo?
(ono stejnak bude pro jistotu lepší mít vše nachystené už dříve
)
Musím říct , že tohle by mě taky zajímalo … Říká se, že ne , ale já to mám podobně - já nedonošená a všechny děti jsem porodila taky před termínem …
mno tak asi ti neporadím,ale kdyby to i dědičný bylo, tak podle mě z matky na dceru, chlap má na donošení dítěte pramalou zásluhu ![]()
Já bych se nebála. Tchyně nemá s tebou nic společného a tudíž to není tvá anamnéza. Jo, kdyby si byla její dcera, tady už trochu pracují geny. To by byla jiná.
Ale na druhou stranu, čert ví, co je u tchyně narození brzo a co způsobilo, že je tvůj partner narozen ve 27 týdnu.
Takže nemoci ani porody tvé tchyně se tě netýkají.
Já si teda nejsem vůbec jistá, ale řekla bych, že kdyby to bylo nějak dědičné, tak přes tvojí maminku a ne manželovo
nedovedu si představit, že by to bylo dědičné přes matku otce dítěte. ![]()
No to si myslím taky, u mě to tak je, u zakladatelky jsem to pochopila jako hypotetickou otazku , že strany otce je to blbost určitě .
švagrová i manžel (její bratr) jsou nedonošení. švagrová 31tt a manžel 36tt. Já děti rodím na termín a švagrová děti přenáší.
já si myslím, že pokud by něco takového bylo dědičné, tak ze strany matky......jestli je otec narozený předčasně, to nehraje snad žádnou roli…
u nás v rodině snad ano
, já předčasně, moje děti předčasně(ale jsou to dvojky), 2 dcery tety- sestry mamky - předčasně, její vnučka taky předčasně
všchno +-6-7 týdnů dříve vlastně dříve byly narozené hlavně holky jak nad tím přemýšlím, synové většinou vydrželi…
Díky za názory ![]()
Jsem si uvědomila, že švagrová obě děti přenášela
Takže ono i z matky na dceru není jisté (naštěstí)
![]()
Já si myslím,že nic takového dědičné není z žádné strany.Jinak tchýně porodila obě děti v sedmém měsíci a já obě přenášela , nakonec oba porody vyvolané.
No ale to uz se tu vyřešilo , že tchýně s tvými porody nemá nic společného
( myšleno tchyně/ snacha obecně
)
za mě teda ne… Mamča nás se segrou porodila předčasně obě, ale já rodila den před termínem ALE měla jsem snadný a rychlý porod jako ona!
Zdravím
Já se na to ptala i doktora,páč moje mamka měla všechny tři porody kolem 33tt a ten mi řekl,že dědičné to není,tak uvidíme
Já osobně už brzo ![]()
Ano, pokud je jako u nás v rodině rozdvojená děloha, mám to po mamce a obě jsme rodily předčasně.