Dědictví a exekuce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19789
20.12.13 17:12
@Aspera píše:
Tím poškozením někoho dalšího myslíš věřitele? Teď mě to totiž taky napadlo, že asi ta exekuce tam bude dělat bordel.

Přesně tak.

http://www.bezplatnapravniporadna.cz/…edictvi.html

Pokud by se věřitel o odmítnutí dědictví dozvěděl, mohl by namítat tzv. odporovatelnost právního úkonu, kterým jste se dědictví vzdali - takový právní úkon by pak byl vůči němu neúčinný a mohl by tak požadovat uspokojení své pohledávky z toho, co odporovatelným právním úkonem z Vašeho majetku ušlo.

Věřitel se může domáhat, aby soud určil, že dlužníkovy právní úkony, pokud zkracují uspokojení jeho vymahatelné pohledávky, jsou vůči němu právně neúčinné.

Naopak, pokud by dlužník dostal svou část dědictví v penězích (tedy budoucí majitel nemovitosti ho vyplatil v penězích) a on z těch peněz zaplatil tu exekuci, tak nemůže nikdo nic namítat. Pro všechny by to bylo čisté řešení.

Předpokladem samozřejmě by bylo, že ty peníze by majitel nemovitosti měl. Ale majitel nemovitosti by měl nemovitost nezatíženou exekucí anebo vlastnictvím ideální 1/6 někým cizím (ale kdo by si to koupil?), dlužník by byl bez dluhů a věřitel by byl uspokojen v penězích.

Problém by ovšem byl, kde sehnat ty peníze na vyplacení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10584
20.12.13 17:31

Byt ma cenu 250tis. Půlka je tchýně už teď tj.125000tis a z toho 3 díly tj 41667kc.Na to nemá.
Jsem zvědavá jak to nakonec vše dopadne.
Jenže k tomu dostane víc jak 40tis dluh. Není možné prostě to nějak udat s tím, že to odmítne, ptže by tou vyplacenou částní nemovitostí musel zaplatit tento dluh? A tím pádem by byl ještě v mínusu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
20.12.13 17:39
@pipiinka píše:
Není možné prostě to nějak udat s tím, že to odmítne, ptže by tou vyplacenou částní nemovitostí musel zaplatit tento dluh? A tím pádem by byl ještě v mínusu?

Nebylo mi rozumět? Vždyť to napsal!

Bylo by možné aby dlužník odmítl dědictví, ale jakmile se věřitel dozví, že se dlužník vzdal dědictví, ve kterém aktiva převyšují pasiva, může se domáhat u soudu, aby toto odmítnutí dědictví bylo vůči němu neúčinné a může dluh vymáhat po ostatních dědicích!

Není mi rozumět?

Jestli má budoucí majitel nemovitosti nějaké příjmy, ze kterého by mohl splácet úvěr, tak by snad bylo výhodnější vzít si úvěr na vyplacení té ideální části nemovitosti a tu nemovitost zastavit. Ale samozřejmě - pokud by to měl z čeho splácet. Tohle je snad jedna z mála situací, kdy by bylo asi bylo nejlepší si půjčit. Na vyplacení dědického podílu na nemovitosti.

Ačkoliv… teď vidím, že aktiva převyšují pasiva o nějakých šestnáct stovek, tak nevím… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10584
20.12.13 17:43

@eumedon ale tady aktiva neprevysuji pasiva, ale naopak, dluh co zdedi je vetsi, jak vyse ceny nemovitosti.
Bohuzel tchyne ma duchod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101633
20.12.13 17:46

@pipiinka Tak to dědictví odmítnout může, akorát pak tedy ty dluhy zůstanou tchýni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
20.12.13 17:48
@pipiinka píše:
@eumedon ale tady aktiva neprevysuji pasiva, ale naopak, dluh co zdedi je vetsi, jak vyse ceny nemovitosti.

Pokud by byl zděděný dluh větší, než hodnota aktiv v dědictví, tak pochopitelně vzdání se dědictví (tedy podílu na té děděné nemovitosti i dluhů v dědictví) nepoškozuje věřitele dědice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10584
20.12.13 17:50

Holky to jsem chtěla slyšet:-)Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.8.14 13:49

Predem se omlouvam za anonym..
potrebuji poradit. zdedila jsem po matce pred dvema lety byt napul s detmi meho bratra, ktery jiz nezije.byt 3+1 jsme chteli prodat klidne za 300 tisic at si muzeme rozdelit dedictvi, protoze jsme spolu nikdy nevychazeli..byt je nejspis neprodejny, protoze se nachazi v oblasti kde neni prace..dnes prisla manzelovi do prace exekuce na plat kvuli bytu :nevim:
nejake rady co delat, nebo jak se branit? dekuji

• Citovat
  • Upravit
4462
8.8.14 13:52

Tak předně asi záleží o co konkrétně jde. Ale měli byste to zaplatit všichni dohromady a ne jen vy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Chocoloco
8.8.14 13:55
@Anonymní píše:
Predem se omlouvam za anonym..
potrebuji poradit. zdedila jsem po matce pred dvema lety byt napul s detmi meho bratra, ktery jiz nezije.byt 3+1 jsme chteli prodat klidne za 300 tisic at si muzeme rozdelit dedictvi, protoze jsme spolu nikdy nevychazeli..byt je nejspis neprodejny, protoze se nachazi v oblasti kde neni prace..dnes prisla manzelovi do prace exekuce na plat kvuli bytu :nevim:
nejake rady co delat, nebo jak se branit? dekuji

Podle NOZ mohou obstavit ucet a nemovitosti i manzelovi, ktery neni majitelem, pokud ty jako jeho zena dluzis.
Koho je dluh? Moc nerozumim tomu „exekuce kvuli bytu“, co presne dluzis?

• Citovat
  • Upravit
66815
8.8.14 13:57

Byt je prázdný? Neplatíte služby? Na koho je napsaný dektret?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.8.14 14:07

Byt je prazdny dva roky..nic nedluzime..jen vlastnik druhe poloviny nechce cekat az se byt proda, tak na nas podal exekuci na 150 tisic..netusim kde vzal castku 150 tisic, ale vim ze ten byt nikdo nechce ani za nabizenych 300 000..ja jsem s dedictvi taky jeste nic nedostala a musim pockat az ho nekdo koupi

• Citovat
  • Upravit
66815
8.8.14 14:13
@Anonymní píše:
Byt je prazdny dva roky..nic nedluzime..jen vlastnik druhe poloviny nechce cekat az se byt proda, tak na nas podal exekuci na 150 tisic..netusim kde vzal castku 150 tisic, ale vim ze ten byt nikdo nechce ani za nabizenych 300 000..ja jsem s dedictvi taky jeste nic nedostala a musim pockat az ho nekdo koupi

Existuje nějaká dohoda o vypořádání dědictví, co v ní uvedeno? Musí tam být hodnota bytu, kdo jej zdědil, kdo koho dokdy vyplatí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Chocoloco
8.8.14 14:41
@Anonymní píše:
Byt je prazdny dva roky..nic nedluzime..jen vlastnik druhe poloviny nechce cekat az se byt proda, tak na nas podal exekuci na 150 tisic..netusim kde vzal castku 150 tisic, ale vim ze ten byt nikdo nechce ani za nabizenych 300 000..ja jsem s dedictvi taky jeste nic nedostala a musim pockat az ho nekdo koupi

A nemate v dedickem vyporadani treba uvedeno, ze nemovitost prechazi do tveho vlastnictvi za podminky, ze do urciteho data vyplatis zbyvajici dedice?

• Citovat
  • Upravit
Chocoloco
8.8.14 14:43
@blecha72 píše:
Existuje nějaká dohoda o vypořádání dědictví, co v ní uvedeno? Musí tam být hodnota bytu, kdo jej zdědil, kdo koho dokdy vyplatí…

Vidim, ze uz to bylo napsano :kytka:
To je tak, kdyz clovek neco rozepise, odbehne a neda F5 :oops:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová