Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Prosim je tu nekdo, kdo pracuje pracoval jako notar, pravnik nebo ma k tomuto oboru blizoucko? Mela bych dotaz a potrebovala bych overeny informace a nerada bych rady jedna pani rikala atd…
Zemrel mi jeden clovek. Ja jsem primy dedic. Ten clovek mel dluhy u hodne spolecnosti ( homecredit atd) ktere splacel a proto se mu podarila konsolidace u banky v podobe vetsi pujcky. Ta pujcka byla nastesti pred smrti i s uroky splacena. Nicmene je mozne, ze nekde dalsi dluhy byli. Ten clovek ma i nejaky majetek. Proto bych rada dedictvi pochopitelne prijala. A jelikoz ja sama byla kdysi v dluhach az po usi, exekuce atd tak bych nerada uz k nejakemu dluho prisla znova.
Otazka: jak ten notar zjistuje dluhy a jak toto funguje? Co kdyz notar nezjisti vsechny pohledavky a rekne mi, ze zavazky nejsou a ja to prijmu a pritom dluhy budou?
Bohim se toho, ze treba kyvnu na dedictvi v cca 100 000 a nekde bude pujcka treba na 20 000 a ja to nebudu vedet, protoze notar to nezjisti a pak za pul roku za rok se ozve spolecnost, ze ten clovek dluzil 20 000 a budou to po me chtit ( i s 5 natinasobnym penale atd)
Nebo proste kdyz notar rekne, ze dluhy nejsou tak to plati?
A jeste jedna otazka. Kdyz bude majetek i dluhy tak se clovek rozhoduje proste podle toho co se vyplati vic jemu? Napr dluh 20k majetek v hodnote 200k tak se vyplati dedictvi prijmout. Zaplatit dan. Dluh i s uroky doplatit a zbytek si nechat?
Asi jediný způsob, jak se zbavit dluhů v dědictví je dědictví se vzdát.
Pokud jsi přímý dědic, tak daň neplatíš.
Ano, je čistě na tobě, zda se rozhodneš dědictví přijmout, a je logické, že se rozhodneš podle toho, zda zdědíš víc peněz a majetku, nebo dluhů.
Rozhodneš se ty, to je snad jasné a ano, je možné, že se dluhy objeví až později, od NOZ se již nedědí do výše zděděného majetku, ale dědí se dluhy v plné výši.
Ještě je možnost výhrady soupisu majetku.
Odmítnout dědictví můžeš ale celé. A byl by problém, pokud bys stále byla v dluzích. (Tam se odmítnout nesmí, respektive se to tam řeší z druhé strany např. insolvence)
Já mám jen poznámku k tomu, co notář zjišťuje. Myslela jsem, že notář zjistí všechny účty, majetek, pohledávky atd., ale fakticky to tak vůbec není, notář ověřuje jen to, na co upozorní dědic. Čerstvá zkušenost. Jestli to tak má být nebo to náš notář „odfláknul“ nevím, ani to radši nechci zjišťovat.
@Ornwen píše:
Odmítnout dědictví můžeš ale celé. A byl by problém, pokud bys stále byla v dluzích. (Tam se odmítnout nesmí, respektive se to tam řeší z druhé strany např. insolvence)
Nechapu. Pokud bych sama mela dluhy tak nesmim odmitnout dedictvi? To prece snad ani nebuze byt zakonne ne? Chapu pokud bych byla v insolvenci atd ale jinak?
A jak se tedy nejlepe ochranit? Prece nemuzu obvolat 2000 nebankovek a bank co jsou v cr a ptat se zda onen dotycny dluzil?
Navic me stejne nic nereknou jako cizimu cloveku.
Pokud nekde neco nevyvstane o cem nevime tak by melo byt na uctu dotycneho cca 40 000kc, dale pozemek v hodnote cca 200 000 a dale starsi auto asi bez hodnoty v dnesni dobe a pak jeste mensi pozemek s malou trafikou-chatkou. Takze pokud by dluhy nebyli nebo nevyvstalo neco co necekame tak vlastne vseho vsudy kdyz by se vse prodalo by to melo hodnotu cca 300 000kc plus minus. Coz je uz docela solidni castka. Takze automaticky odmitat to nechci. Proto se ptam co se da delat.
Jak to vypada notar tedy je absolutne zbytecna funkce, kdyz to neni nijak osetreno.
@rezulka píše:
Já mám jen poznámku k tomu, co notář zjišťuje. Myslela jsem, že notář zjistí všechny účty, majetek, pohledávky atd., ale fakticky to tak vůbec není, notář ověřuje jen to, na co upozorní dědic. Čerstvá zkušenost. Jestli to tak má být nebo to náš notář „odfláknul“ nevím, ani to radši nechci zjišťovat.
Prave ja zadne info nemam. Dotycny byl blizsky clovek ale vztahy nefungovali bohuzel. Takze ja ani nevedela o tech dluzich. Ted by melo byt jeste pred smrti vse zaplaceno ale zda to tak je ci neni nevim…
@Zahradnice Roku no dluhy jako takove ne, to je tvuj problem. Ale jakmile je to insolvence-tam urcite, osobní bankrot nebo exekuce asi taky.
Manzel delal notářského tajemníka a setkal se s tim u te insolvence.
@Ornwen píše:
@Zahradnice Roku no dluhy jako takove ne, to je tvuj problem. Ale jakmile je to insolvence-tam urcite, osobní bankrot nebo exekuce asi taky.
Manzel delal notářského tajemníka a setkal se s tim u te insolvence.
Jo tak to je jasne ta insolvence a exekuce. Ja myslela kdyz ma clovek treba hypoteku nebo pujcky nebo tak…u te insolvence je to i povinnost hlasit kazdy prijem.
A kdyz delak notarskeho tajemnika manzel nemuzes se ho prosim zeptat na muj dotaz? Zda jde se nejak branit proti dluhum zemreleho kdyz vim ze zadne by mit nemel ale clovek nevi ze…
@Zahradnice Roku instituce by jsi určitě neobcházela, dluhy se zjišťují na sociálce, na zdrávce a pak požádat o lustraci na soudě. Na lustraci ze soudu už jsou zapsání případní exekutoři, kteří vymáhají pohledávku - v případě, že nějaké dluhy jsou
@Zahradnice Roku on už ta bohužel není. Tak není úplně v obraze co se týká NOZ. Tam bylo těch změn dost.
@markyj píše:
@Zahradnice Roku instituce by jsi určitě neobcházela, dluhy se zjišťují na sociálce, na zdrávce a pak požádat o lustraci na soudě. Na lustraci ze soudu už jsou zapsání případní exekutoři, kteří vymáhají pohledávku - v případě, že nějaké dluhy jsou
Ale ja se nebavim o exekucich ale dluzich. Exekuce tam nejsou. Bojim se ale ze dluhy. To se prece nikam nezapisuje…