Dědictví pro ještě nenarozené dítě

3596
21.5.23 20:09

Dědictví pro ještě nenarozené dítě

Zkusila jsem obnovit starší diskuzi, ale nikdo nereaguje, tak zakládám nové téma.
Dotaz se netýká mě, ale chci pomoct příbuzné, samozřejmě jsem něco zjišťovala na netu, ale třeba se dozvím i něco jiného. Požádala mě o pomoc se zjištěním informací apod.

Před týdnem jí tragicky zemřel manžel, žije v domě, který byl jeho ještě před manželstvím, takže není v SJM. Ona má teda ještě svůj byt, taky koupený před manželstvím, takže taky mimo SJM.
Je těhotná, v 25. týdnu. Její zesnulý manžel má ještě 2 děti z předchozího vztahu ve střídavé péči, děti mají 12 let.

Jak to bude s dědictvím, bude dědit i ještě nenarozené dítě? Nebo pouze ona jako manželka a jeho děti? Případně lze dědické řízení odložit až po porodu, když další dědic ještě není na světě?
S ex manžela se nedomluví, s odkladem souhlasit nebude, ale o jejím těhotenství neví.

Pro rypalky a ty co mají potřebu mít kecy, nejde ji o to oškubat jeho děti z předchozího vztahu, má s nimi hezký vztah a ona sama je finančně zajištěná dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35765
21.5.23 20:21
@Big boss píše:
Zkusila jsem obnovit starší diskuzi, ale nikdo nereaguje, tak zakládám nové téma.
Dotaz se netýká mě, ale chci pomoct příbuzné, samozřejmě jsem něco zjišťovala na netu, ale třeba se dozvím i něco jiného. Požádala mě o pomoc se zjištěním informací apod.

Před týdnem jí tragicky zemřel manžel, žije v domě, který byl jeho ještě před manželstvím, takže není v SJM. Ona má teda ještě svůj byt, taky koupený před manželstvím, takže taky mimo SJM.
Je těhotná, v 25. týdnu. Její zesnulý manžel má ještě 2 děti z předchozího vztahu ve střídavé péči, děti mají 12 let.

Jak to bude s dědictvím, bude dědit i ještě nenarozené dítě? Nebo pouze ona jako manželka a jeho děti? Případně lze dědické řízení odložit až po porodu, když další dědic ještě není na světě?
S ex manžela se nedomluví, s odkladem souhlasit nebude, ale o jejím těhotenství neví.

Pro rypalky a ty co mají potřebu mít kecy, nejde ji o to oškubat jeho děti z předchozího vztahu, má s nimi hezký vztah a ona sama je finančně zajištěná dobře.

Ať to řeší s právníkem co se zabývá touto problematikou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26859
21.5.23 20:23
@Big boss píše:

Pro rypalky a ty co mají potřebu mít kecy, nejde ji o to oškubat jeho děti z předchozího vztahu, má s nimi hezký vztah a ona sama je finančně zajištěná dobře.

Pokud se dite narodi zive, tak ano, i ono ma narok na dedictvi. Manzelka ho uvede u notare jako dalsi osobu, ktera je dedicem. Dedicky podil bude diteti priznan, az se narodi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
21.5.23 20:26
@JancaS84 píše:
Ať to řeší s právníkem co se zabývá touto problematikou.

Jo to samozřejmě bude, ale poprosila mě ať se poptám, tak se ptám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
21.5.23 20:28
@cecetka píše:
Pokud se dite narodi zive, tak ano, i ono ma narok na dedictvi. Manzelka ho uvede u notare jako dalsi osobu, ktera je dedicem. Dedicky podil bude diteti priznan, az se narodi..

Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
21.5.23 20:36

Chápu to teda tak, že majetek se rozdělí na 4 díky když není SJM.
Po čtvrtině ona a každé dítě.
Kdyby teda chtěla zůstat v domě, musí vyplatit jeho děti, pokud by se nedohodli, tak dům prodat.
Správcem majetku jeho děti bude asi jejich matka, ta může rozhodnout o prodeji jako jejich zástupce?

Pokud by ona chtěla zůstat a platit nájem dětem, musí se ony podílet na výdajích za údržbu a opravy? To asi záleží už potom na formě nájemní smlouvy.

Jen sbírám info. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26859
21.5.23 20:41

@Big boss Manzelka a vsechny deti dedi stejnym dilem.
Dedictvi deti zpravuji zakonni zastupci, tedy manzelka a exmanzelka, dokud detem nebude 18 let.
S prodejem dedickych podilu to neni tak jednoduche. Museji byt hajeny zajmy nezletilych deti, takze bez souhlasu opatrovnickeho soudu k zadnemu prodeji nedojde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
21.5.23 21:02
@Big boss píše:
Chápu to teda tak, že majetek se rozdělí na 4 díky když není SJM.
Po čtvrtině ona a každé dítě.
Kdyby teda chtěla zůstat v domě, musí vyplatit jeho děti, pokud by se nedohodli, tak dům prodat.
Správcem majetku jeho děti bude asi jejich matka, ta může rozhodnout o prodeji jako jejich zástupce?

Pokud by ona chtěla zůstat a platit nájem dětem, musí se ony podílet na výdajích za údržbu a opravy? To asi záleží už potom na formě nájemní smlouvy.

Jen sbírám info. Děkuji.

Ano, pokud bude dětem platit nájem, je jejich povinností se na výdajích za údržbu a opravy domu podílet.

• Citovat
  • Upravit
80030
21.5.23 21:22

Nějak mám pocit, že zákonnými zástupci v tomto případě nemohou být matky děti. Ale jistá si nejsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
21.5.23 21:26
@inkakřivák píše:
Nějak mám pocit, že zákonnými zástupci v tomto případě nemohou být matky děti. Ale jistá si nejsem.

Máš pravdu.

• Citovat
  • Upravit
2200
21.5.23 22:42

@Big boss já myslela, že manželka dědí půlku a druhou půlku děti. :think:
Ale kdyztak mě prosím opravte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76579
21.5.23 22:53

@Big boss já jsem někde četla, že nenarozené dítě v ČR nemůže dědit - chtělo by to radu právníka, ne laiků na emiminu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
684
21.5.23 23:44

Na počatý dítě se hledí jako na narozený, je-li to v jeho zájmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101644
22.5.23 04:22
@inkakřivák píše:

Ja mam pocit, ze mohou, pokud sami nejsou ucastniky dedickeho rizeni, ale to nic nemeni na tom, ze k zasadnim rozhodnutim, typu prodej, stejně potrebuji souhlas opatrovnickeho soudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová