Dědictví - sourozenci

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6175
1.10.23 20:16
@Anonymní píše:
@mado jasné, to já chápu, že to může vyvolat rozkol v rodině… i když ty vztahy jsou na bodě mrazu… spíš jde o to, že dům je rodinný, vyrostla jsem tady, moji rodiče tento dům budovali dlouho, nechtěla bych ho prodat. Sourozenci k tomuto domu nemají žádný cit ani vzpomínky.. takže mně jde spíše o to, že máma by asi taky nebyla ráda kdyby se tento dům prodal..

hele to je jako těžké. Ségra si taky myslela, že by se tam jednou nastěhovala, ale já to prodat chci, ani tam nejezdím. A jako co prostě. Maminka se tam narodila taky a ví, že to prodám. Ona by to taky prodala, kdyby nepotřebovala chalupu. Mám kde bydlet, ale to neznamená, že bych nechtěla peníze nebo je dala ségře z lásky 8o a to jí ráda mám. Ségra mě nemá z čeho vyplatit.

Příspěvek upraven 01.10.23 v 20:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22374
1.10.23 20:19

To, ze se nekdo stara nebo nestara se v dedictvi nezohlednuje, pokud to neni vylozene na vydedeni. Kdo ma hodne penez, tak ten chce jeste mnohem vic. To, ze je nekdo bohaty podnikatel neznamena, ze nechce dedictvi. Jedno reseni pro tebe by bylo, ze maminka na tebe to auto a dum prevede jeste za zivota. Pak si v dedictvi dalsi 2 sourozenci rozdeli tu chatu. Ale je mozne, ze to bude konecna vztahu, jestli nejake jsou. Protoze ta pulka chaty nema hodnotu domu+auta. Jak se neco nedeli uplne rovnym dilem, tak to v rodine casto zanecha nasledky. Letos jsme si prozili takove bezva dedicke rizeni v manzelove rodine a bylo to fakt otresne. Lepsi snad nic nemit. Vse pred smrti prodat a uzit si penize.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.23 20:20

@Janli nebydlím tady zadarmo, práci mám - jedeme s mámou téměř na půl, takže nějaké domněnky si prosím nechte někam jinam. děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Janli
1.10.23 20:25
@Anonymní píše:
@Janli nebydlím tady zadarmo, práci mám - jedeme s mámou téměř na půl, takže nějaké domněnky si prosím nechte někam jinam. děkuji.

Platíš tržní nájem?

• Citovat
  • Upravit
6175
1.10.23 20:25
@Anonymní píše:

je to těžké pro tebe. Kamarád bydlí ve 48 letech v bytě s mámou- o tátu se staral do poslední chvíle i ho koupal, utíral a to samé ho čeká s mámou. Dva sourozenci sotva přijdou, ségra má barák, bratr bydlí jinde. Taky si myslel, že tam zůstane a to platí vše, máma nic. Ale zase proč by mu ten byt nechávali, ségra si platila 30 let hypotéku a utrhla si od úst, brácha nevím. Je to trochu jeho volba, že tam tak žije a stará se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26854
1.10.23 20:30
@Anonymní píše:

A jak to vidi tvoje mama? Mluvila jsi s ni o tom, ze bys v tom dome chtela zit i do budoucna?
Nevidim v tom zadnou vycuranost, ze se obavas, co bude s tvym domovem do budoucna.
Volila bych cestu daru tobe jeste za zivota mamy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22374
1.10.23 20:32
@nikitice píše:
je to těžké pro tebe. Kamarád bydlí ve 48 letech v bytě s mámou- o tátu se staral do poslední chvíle i ho koupal, utíral a to samé ho čeká s mámou. Dva sourozenci sotva přijdou, ségra má barák, bratr bydlí jinde. Taky si myslel, že tam zůstane a to platí vše, máma nic. Ale zase proč by mu ten byt nechávali, ségra si platila 30 let hypotéku a utrhla si od úst, brácha nevím. Je to trochu jeho volba, že tam tak žije a stará se.

Vzdy je moznost prevest to na sve dite jeste za zivota a nechat si tam jen vecne bremeno doziti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9275
1.10.23 20:32
@Anonymní píše:

A jak to vidí mamka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6175
1.10.23 20:34
@cecetka píše:
A jak to vidi tvoje mama? Mluvila jsi s ni o tom, ze bys v tom dome chtela zit i do budoucna?
Nevidim v tom zadnou vycuranost, ze se obavas, co bude s tvym domovem do budoucna.
Volila bych cestu daru tobe jeste za zivota mamy.

a jak k tomu přijdou sourozenci? To že má brácha firmu a peníze - to mu asi nespadlo samo do klína, ale třeba dřel léta.. Jako kdyby ségra chtěla bydlet po mamce v baráku, protože tam měla hezké dětsví - já už tolik ne, tak je to spravedlivé? Ani tam nejezdím, kamarádky jsem tam neměla, se mnou se odstěhovali pryč, na stará kolena se vrátili. Ségra nic nemá, protože si neubírala celý život, jako já -moje rodina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6175
1.10.23 20:36
@Oriseka píše:
Vzdy je moznost prevest to na sve dite jeste za zivota a nechat si tam jen vecne bremeno doziti.

ano je, ale je to hrozné třeba pro ségru, která 30 let platila hypotéku a má dvě děti. On nikdy neodešel od maminky… nic nenašetřil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26854
1.10.23 20:39
@nikitice píše:
a jak k tomu přijdou sourozenci? To že má brácha firmu a peníze - to mu asi nespadlo samo do klína, ale třeba dřel léta.. Jako kdyby ségra chtěla bydlet po mamce v baráku, protože tam měla hezké dětsví - já už tolik ne, tak je to spravedlivé? Ani tam nejezdím, kamarádky jsem tam neměla, se mnou se odstěhovali pryč, na stará kolena se vrátili. Ségra nic nemá, protože si neubírala celý život, jako já -moje rodina.

Pise, ze tam starsi sourozenci nikdy nebydleli.
Beru to ze sveho pohledu. Byt starsim sourozencem, tak neprahnu po majetku, ke kteremu nemam vztah a dopreju ho sourozenci, ktery k nemu vztah ma. Ano, jsem divna. 🤷

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22374
1.10.23 20:44
@nikitice píše:
ano je, ale je to hrozné třeba pro ségru, která 30 let platila hypotéku a má dvě děti. On nikdy neodešel od maminky… nic nenašetřil.

Maminka je majitelka bytu a muze se rozhodnout, zda byt za zivota prepise na syna nebo to necha na dedickem rizeni. Ona to muze taky prodat a za penize si zajistit luxusni duchodak nebo jet na cestu kolem sveta. Je to jeji majetek. Nebo jestli toho ma vice, tak to treba rozdelit nejak jinak. Jednomu byt druhemu penize.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
1.10.23 20:44
@nikitice píše:

Proč hrozně? Maminka si se svým majetkem může dělat co chce. Třeba ho darovat charitě, když na to přijde. Mně přijde hrozné počítat, že něco dostanu. Proč? Pokud se o mámu nezajímám, nestarám, tak by mě ani nenapadlo myslet si, že dostanu polovinu, když druhý sourozenec se stará a zajímá. Takto dostal strýc barák a ani jeden ze sourozenců se tomu nedivil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
1.10.23 20:46

A ještě dodám, že tam samozřejmě s tou matkou bydlel, takže by musel prodejem začínat jinde. Nikoho to ani nenapadlo. Prostě barák dostal ještě za života a hotovo. Zasloužil si to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
1.10.23 20:48

Tak sourozenci jsou neopomenutelni, pokud pujde vše do dědictví, tak ti vypočtou částku „nezbytné minimum“ které jim musíš vyplatit pokud se ho nevzdají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný