Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@nikitice píše:
a jak k tomu přijdou sourozenci? To že má brácha firmu a peníze - to mu asi nespadlo samo do klína, ale třeba dřel léta.. Jako kdyby ségra chtěla bydlet po mamce v baráku, protože tam měla hezké dětsví - já už tolik ne, tak je to spravedlivé? Ani tam nejezdím, kamarádky jsem tam neměla, se mnou se odstěhovali pryč, na stará kolena se vrátili. Ségra nic nemá, protože si neubírala celý život, jako já -moje rodina.
Tak ve vasem pripade by mi prisla dobra varianta, aby ona si nechala dum, ke kteremu ma citovy vztah a tebe vyplatila. Vetsina lidi resi sve bydleni hypotekou, tak ona by si ji taky vzala v hodnote 1/2 nemovitosti a temi penezi te vyplatila.
@Zeoli tohle je hezký příklad ze života, kéžby to takhle fungovalo u všech :/
@Anonymní píše:
@Zeoli tohle je hezký příklad ze života, kéžby to takhle fungovalo u všech :/
Protoze jsi ta, ktere by barak pripadl. Divala by ses na to stejne byt tim sourozencem, ktery dostane mnohem min? Treba bys uz mela rodinu, male deti, hypoteku na krku a nemohla bys jezdit za matkou tak casto. Ale penize bys take potrebovala na tu hypoteku a na ty deti.
@cecetka píše:
Pise, ze tam starsi sourozenci nikdy nebydleli.
Beru to ze sveho pohledu. Byt starsim sourozencem, tak neprahnu po majetku, ke kteremu nemam vztah a dopreju ho sourozenci, ktery k nemu vztah ma. Ano, jsem divna. 🤷
a maminka se tam narodila? Jak k tomu přišla maminka? Třeba moje maminka žila v tom domě a pak, když jsem se narodila já se přestěhovala s tátou do bytu a po smrti rodičů byt prodali a nastěhovali se do domu a peníze z bytu dali na opravy. Má větší nárok ségra? Když já narozdíl od ní byla zodpovědná a pořídili jsme si byt a rekonstruovali jsme ho přes dvacet let
- ještě to nemáme
, platili hypotéku i rekonstrukci, zatím co ségra rozfrcala každou výplatu, že do svých 55 neušetřila nic?
@Anonymní píše:
@topazio práci mám, ale ne buh ví jakou, kolik procent mám počítat jako úspory?
Nemyslím to špatně ale je dobré mít nějaké úspory kdyby přišly horší časy.
@Zeoli píše:
Proč hrozně? Maminka si se svým majetkem může dělat co chce. Třeba ho darovat charitě, když na to přijde. Mně přijde hrozné počítat, že něco dostanu. Proč? Pokud se o mámu nezajímám, nestarám, tak by mě ani nenapadlo myslet si, že dostanu polovinu, když druhý sourozenec se stará a zajímá. Takto dostal strýc barák a ani jeden ze sourozenců se tomu nedivil.
nezajímá třeba proto, že ona má dvě děti, barák a je bez chlapa. Není to, že nezajímá, ale sama je na vše, nebydlí ani ve stejném městě.
@Zeoli Já zrovna psala, že si rodiče pořizují někdy moc dětí, aniž by přemýšleli jestli je zabezpečí. Ani nevím proč je pak mají.
@nikitice píše:
a maminka se tam narodila? Jak k tomu přišla maminka? Třeba moje maminka žila v tom domě a pak, když jsem se narodila já se přestěhovala s tátou do bytu a po smrti rodičů byt prodali a nastěhovali se do domu a peníze z bytu dali na opravy. Má větší nárok ségra? Když já narozdíl od ní byla zodpovědná a pořídili jsme si byt a rekonstruovali jsme ho přes dvacet let- ještě to nemáme
, platili hypotéku i rekonstrukci, zatím co ségra rozfrcala každou výplatu, že do svých 55 neušetřila nic?
Víš, rodiče chrání slabší. Z tvého úhlu pohledu tedy neschopnou sestru, která v 55 letech nic nemá, kdežto ty ano. Takže i tohle bývá úhel pohledu rodičů, že by ona před důchodem už na žádnou hypotéku, aby tě vyplatila, nedosáhla, tak ji to dají. ![]()
@nikitice píše:
@Zeoli Já zrovna psala, že si rodiče pořizují někdy moc dětí, aniž by přemýšleli jestli je zabezpečí. Ani nevím proč je pak mají.
Cože? Zabezpečit se máš sama, ne čekat, že budeš dědit.
Diskuze se rozvinula o trochu víc než jsem chtěla…
nechci říkat nic špatného o svých sourozencích ale věřím, že každý by se sám měl zamyslet nad sebou, zda svým rodičům opětuje tolik lásky, co davali oni jim… a rozhodně neznamená, že když bydlím daleko nebo že mám moc práce a vlastní rodinu, že bych si nemohla udělat čas na tu prvotní rodinu díky které žiju… já všechno dělám proto že chci. To jak se samozřejmě maminka rozhodne, bude čistě na NI, pouze jsem konstatovala jak by to asi bylo kdyby se rozhodla podle nynější situace. Já ty pravní zákony moc neznám a chtěla jsem být v obraze do budoucna..
Tak děkuji všem za názor…
hezký večer
@Anonymní píše:
Diskuze se rozvinula o trochu víc než jsem chtěla…nechci říkat nic špatného o svých sourozencích ale věřím, že každý by se sám měl zamyslet nad sebou, zda svým rodičům opětuje tolik lásky, co davali oni jim… a rozhodně neznamená, že když bydlím daleko nebo že mám moc práce a vlastní rodinu, že bych si nemohla udělat čas na tu prvotní rodinu díky které žiju… já všechno dělám proto že chci. To jak se samozřejmě maminka rozhodne, bude čistě na NI, pouze jsem konstatovala jak by to asi bylo kdyby se rozhodla podle nynější situace. Já ty pravní zákony moc neznám a chtěla jsem být v obraze do budoucna..
hezký večer
Prostě: pokud ti daruje za života, je to tvoje napořád. Nikoho vyplácet nemusíš, pokud nebudeš chtít.
Pokud to nechá do závěti, že to odkazuje jenom tobě, tak závěť můžou sourozenci napadnout, že proč tam taky nejsou. A pak musí dostat čtvrtinu svého zákonného nároku. Takže bys je musela vyplatit. Anebo se závětí budou souhlasit, a platí to, co v prvním případě.
Pokud závěť žádnou matka nenapíše, tak se to bude rovným dílem dědit mezi všechny sourozence.
@Zeoli píše:
Prostě: pokud ti daruje za života, je to tvoje napořád. Nikoho vyplácet nemusíš, pokud nebudeš chtít.
Pokud to nechá do závěti, že to odkazuje jenom tobě, tak závěť můžou sourozenci napadnout, že proč tam taky nejsou. A pak musí dostat čtvrtinu svého zákonného nároku. Takže bys je musela vyplatit. Anebo se závětí budou souhlasit, a platí to, co v prvním případě.
Pokud závěť žádnou matka nenapíše, tak se to bude rovným dílem dědit mezi všechny sourozence.
Někde jsem četla, že se snad dá napadnout i ten první případ (dar). Jakožto úmyslné obejití dědiců.
@Anonymní píše:
Diskuze se rozvinula o trochu víc než jsem chtěla…nechci říkat nic špatného o svých sourozencích ale věřím, že každý by se sám měl zamyslet nad sebou, zda svým rodičům opětuje tolik lásky, co davali oni jim… a rozhodně neznamená, že když bydlím daleko nebo že mám moc práce a vlastní rodinu, že bych si nemohla udělat čas na tu prvotní rodinu díky které žiju… já všechno dělám proto že chci. To jak se samozřejmě maminka rozhodne, bude čistě na NI, pouze jsem konstatovala jak by to asi bylo kdyby se rozhodla podle nynější situace. Já ty pravní zákony moc neznám a chtěla jsem být v obraze do budoucna..
hezký večer
Jenze ty se na to divas ze sveho pohledu.
Mama ma 3 deti a predpokladam, ze ma rada vsechny stejne bez ohledu na to, kdo za ni jak casto jezdi. Takze proc je opomijet v dedictvi? ![]()
@zrnko nebo si maminka může myslet, že děti, které už mají děti, hypotéky…potřebuji jeji majetek a nemovitosti víc, než dcera, která žije sama.
Ja na tohle nazor nezmenim, vidim to v rodine. Ten, co zustane bydlet s rodici, je bity nejvic, byt neplatí najem. Casem stejne bude platit vsechno, protoze z duchodu se stary barak neutahne. Seniora tam napospas nenecha, ten se vetsinou ani jinam nechce hnout. Ajeste si tam tezko bude hledat chlapa, protoze nikdo nechce bydlet s tchyni za zadkem, takze zustane nejspis sama. V rodine mame takove dve. Danajsky dar.