Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Když to odkaze jmenovitě jen tobě, tak by mělo být vše tvoje a nemusíš nikomu nic platit
od toho ta závěť je. Ale třeba se pletu. Pokud závěť není, vše se dělí rovným dílem mezi děti a manžela/manželku zemřelého.
@Anonymní píše:
Dobrý den,
poradíte mi prosím, jako nejmladší dcera mám nyní obavy jak to bude :
mám 2 sourozence
bydlím v domě, kde se starám o matku, o tom zda již zavet napsala nebo ne, nevím proto bych si ujasnila jak by to mohlo vypadat.
Podle internetu jsem si našla, že děti jsou neopomenutelnými dědici. Její majetek činí rodinný dům (kde je ještě docela velký dluh), auto(400 tis) a chatka(2 miliony). Sourozenci mají vlastní rodiny, já jsem sama, bydlím s matkou. Pokud by auto a dům který má docela velkou hodnotu napsala do zavěti mně a sourozencům chatu na půl, je to takto v pořadku a nechtěli by sourozenci po mně ještě doplatit? Četla jsem si, že kdyby vše odkazala mně, i tak bych musela ostatní vyplatit pokud by nebyli vyděděni…
Mamka musela vyplatit sourozence, každopádně ona napsala dům na mě a je i na mně jestli něco dám ségře. Já jí samozřejmě dám polovinu do poslední koruny
, je to kvůli tomu, že je ségra v insolvenci. Kdyby to na na mě nenapsala, tak kdyby se s ní něco stalo, prodají dům a kdyby neměla dluhy, tak jde na obě a já jí musím vyplatit.
A sourozenci ty svoje domy dostali od rodičů nebo si vybudovali sami.
Přijdeš mi dost vyčurana, chceš dům a drahé auto a sourozencům stačí chatka na půl?
@mado sourozenci s ní nemají takový dobrý vztah co já, samozřejmě je to na mojí matce, jen řeším to, kdyby tahle situace přišla, jak by se dál řešit… mluvím spíše o možné variantě ( auto využívám jen já ikdyž patří mámě - ona už neřídí a slovně mi jej předala, v domě žiji taky a ostatní sourozenci v tomto domě ani nikdy nebydleli.. proto si myslím, že závět by mohla být v tomto duchu - ale opakuji ještě jednou, je to pouze jedna z variant, která mě napadla jak by to mohlo vypadat)
Ideální by bylo kdyby na tebe dům přepsala ještě teď. Sourozenci se o matku nestarají? A jsou srozuměni s tímto dělením majetku?
@mado píše:
A sourozenci ty svoje domy dostali od rodičů nebo si vybudovali sami.
Přijdeš mi dost vyčurana, chceš dům a drahé auto a sourozencům stačí chatka na půl?
Na druhou stranu pecuje o matku, zatimco jeji sourozenci maji vlastni rodiny a zivoty. Pro ni tp se seniorkou na krku bude mnohem tezsi.
Kdybyvh si mela vybrat, jestli barak nebo vlastni rodinu, beru to druhe. Kdo utece, vyhraje.
Sourozenci mají nárok na dědictví po rodičích, pokud nebyli vydědění a není závěť, kde je uvedeno, kdo co dostane.
A je jedno, jaký majetek vlastní.
@Anonymní píše:
@mado sourozenci s ní nemají takový dobrý vztah co já, samozřejmě je to na mojí matce, jen řeším to, kdyby tahle situace přišla, jak by se dál řešit… mluvím spíše o možné variantě ( auto využívám jen já ikdyž patří mámě - ona už neřídí a slovně mi jej předala, v domě žiji taky a ostatní sourozenci v tomto domě ani nikdy nebydleli.. proto si myslím, že závět by mohla být v tomto duchu - ale opakuji ještě jednou, je to pouze jedna z variant, která mě napadla jak by to mohlo vypadat)
To musí pořešit maminka. Máš práci a nějaké úspory pro případ nouze?
@Anonymní píše:
Dobrý den,
mám 2 sourozence
bydlím v domě, kde se starám o matku, o tom zda již zavet napsala nebo ne, nevím proto bych si ujasnila jak by to mohlo vypadat.
Podle internetu jsem si našla, že děti jsou neopomenutelnými dědici. Její majetek činí rodinný dům (kde je ještě docela velký dluh), auto(400 tis) a chatka(2 miliony). Sourozenci mají vlastní rodiny, já jsem sama, bydlím s matkou. Pokud by auto a dům který má docela velkou hodnotu napsala do zavěti mně a sourozencům chatu na půl, je to takto v pořadku a nechtěli by sourozenci po mně ještě doplatit? Četla jsem si, že kdyby vše odkazala mně, i tak bych musela ostatní vyplatit pokud by nebyli vyděděni…
Musí dostat minimálně 1/4 ze svého podílu. Pokud auto a chata budou 2,5 mega. Dům bude za 6,5. Dohromady 9 mega. Každá má dostat 3 mega. Tj. 0,75 každá. Takže by to mohlo projít.
@PaníBovaryová to je fakt, že péče o seniora je zátěž. Ale zase si nárokovat za to veškerý rodinný majetek. Pokud by sourozenci byli mladsi a zustali doma, tak by se nejspis taky starali. Neovlivní, že jsou starší a už mají své rodiny
Nepíše, zda se sourozenci vůbec nezajímají nebo se starají v rámci svých možností.
Být tou matkou, tak bych takhle majetek nerozdelila, protože to způsobí rozkol mezi sourozenci a zlou krev v celé rodině.
Pokud s tím sourozenci souhlasí, tak to je něco jiného. Ale pokud o tom nikdo nemluví, jen zakladatelka si to tak plánuje.
@Serpentini jeden je podnikatel - žije v zahraničí a je dost na peníze, ani se nijak extra o mámu nezajímá, ale na Vánoce dojede. Druhý bydlí taky docela kus cesty, má velkou rodinu, jezdí 3×do roka - vanoce, narozeniny, velikonoce
já jsem od nich nejmladší - máme velký věkový rozdíl - nebavíme se, spíše se snažíme respektovat, když dojedou.
@topazio práci mám, ale ne buh ví jakou, kolik procent mám počítat jako úspory?
@mado jasné, to já chápu, že to může vyvolat rozkol v rodině… i když ty vztahy jsou na bodě mrazu… spíš jde o to, že dům je rodinný, vyrostla jsem tady, moji rodiče tento dům budovali dlouho, nechtěla bych ho prodat. Sourozenci k tomuto domu nemají žádný cit ani vzpomínky.. takže mně jde spíše o to, že máma by asi taky nebyla ráda kdyby se tento dům prodal..
O matku se sice staráš, ale taky u ní nejspíš bydlíš zadarmo, tedy mimo energií, což je celkem velká měsíční úspora. Myslíš si, že máš větší právo na rodinný majetek? Proč? Sourozenci sice mají vlastní bydlení, ale ti si na něj taky sami vydělali, zatímco ty využíváš cizí dům. Oplátkou za to se staráš o matku. Jsi vcelku vyčůraná, majetek, a to celý, by se měl dělit na třetiny. Ne, že ty shrábneš většinu.
Dobrý den,
mám 2 sourozence