Dědictví - sourozenci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
2.10.23 15:13

@JmenoNick
To je s ni trochu problem. Vubec si nepripousti jak se hodnoty nemovitosti meni. Kdyz na to tema doslo, koukla kolik v tu chvili staly podobne byty v mem okoli a to je pro ni hotova vec. To bylo ale 10 let po tom co mi rodice ten byt koupili. Vic o tom mluvit nechtela aby si nekazila naladu.

No, ja z ni vubec mam pocit ze zije mimo realitu. A asi uz proti ni mam averzi tak nevim jak moc jsem v tom objetivni.

P.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.10.23 15:17

@PaníBovaryová
To asi proto, ze ja se pletu do neceho do ceho mi podle ni nic. Ze ja se rozhodla vzdat se sve casti budouciho dedictvi ve prospech brasky je moje rozhodnuti. Ona preci nemusi, ona ty penize bude urcite k necemu potrebovat.
 P.

• Citovat
  • Upravit
154
2.10.23 15:20
@Anonymní píše:
@JmenoNick
To je s ni trochu problem. Vubec si nepripousti jak se hodnoty nemovitosti meni. Kdyz na to tema doslo, koukla kolik v tu chvili staly podobne byty v mem okoli a to je pro ni hotova vec. To bylo ale 10 let po tom co mi rodice ten byt koupili. Vic o tom mluvit nechtela aby si nekazila naladu.

No, ja z ni vubec mam pocit ze zije mimo realitu. A asi uz proti ni mam averzi tak nevim jak moc jsem v tom objetivni.

P.

Tak ji nakresli excelovsky graf, kde das hodnotu jejiho bytu vyvyjejici se v case. A klidne ji tam naznac puntikem, ze kdyby ona svuj byt neprodala, tak dneska jeji byt by mel xyz cenu a pritom ona ho prodala za o hodne mene tenkrat (dopln rok) za takovou cenu.

Tvuj byt a byt rodicu bych tam nakreslila taky retrospektivne a s tou retrospektivni cenou. Nynejsi cenu bych asi tam nekreslila.

Protoze jak vidis, jak lidi vidi ty ceny nemovitosti ted, tak vidi miliony penez jako nynejsi hodnotu.

Jinak je to financni negramotnost, prodat nemovitost a penize utratit. Ale bohuzel je to dost caste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
2.10.23 15:22
@Anonymní píše:
@PaníBovaryová
To asi proto, ze ja se pletu do neceho do ceho mi podle ni nic. Ze ja se rozhodla vzdat se sve casti budouciho dedictvi ve prospech brasky je moje rozhodnuti. Ona preci nemusi, ona ty penize bude urcite k necemu potrebovat.
P.

Hele ale ona defakto svoje dedictvi dostala dopredu ne? V podobe toho bytu, ovsem jak jsem jiz psala, tak proste to dostala hodne dopredu a melo to tenkrat jinou hodnotu.

Ted jde prece o brachu. Nereknu, kdyby mu rodice ted taky nekoupili nejaky mensi byt. Pak muzete do budoucna vy tri podedit ten byt rodicu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22511
2.10.23 16:57
@Anonymní píše:
@PaníBovaryová
P.

Mela by si uvedomit, ze stejne to potencionalni dedictvi-tretina bytu-ji do budoucna stejne nezajisti. Bude muset pracovat jako skoro vsichni. A deditstvi je stejne nejiste. Na to by se nikdo spolehat nemel. Muze se stat veci. Tvoji rodice vam toho dali fakt hodne a je nenazranost toho chtit jeste vice. Bracha nic nedostal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.23 20:04

@Oriseka
Nezajisti, to ona asi nepotrebuje. Manzel to utahne. Neziji si v luxusu ale spatne se taky nemaji. A kdyz je potreba vypomuzou manzelovi rodice (auto, dovolena a tak). A kdyz jsou delsi dobu „v minusu“ tak si manzel zase najde lepsi praci. On je sikovnej, chytrej, vzdelanej…a udela pro rodinu cokoliv.

@JmenoNick
To s tim excelem neni vubec spatny napad. Kdyz premysli jak bbec tak ji to zkusim vysvetlit jako bbci.

Ano je financne negramotna. A ne jen v tomhle. Mamka uz si vsimla a proto by to s bytem rada vyresila ted, abychom se pak nemuseli dohadovat. Bohuzel tata to moc nevidi. Ma za to ze VS vzdelani je nejspis patent na rozum a segra jako jedina z nas tri ma tedy veskerou jeho duveru a respekt. On je taky sice chytrej a vzdelanej ale nikdy nebyl k okoli moc vsimavej. A neni uz nejmladsi. Zrovna nedavno se divil kdyz jsem mu rekla, ze segre preci materska uz pred lety skoncila a je proste jen doma. Vubec si to nespocital kolik je detem, vubec nechapal jak je teda mozny, ze je doma. A co cele dny dela? A proc nepracuje?? Nevim jestli mi to vubec uveril.

Mamka by tedy potrebovala reseni jak by se byt dostal k brachovi az tu nebudou, ale bez prepisu ted.

P.

• Citovat
  • Upravit
21357
2.10.23 21:11
@Anonymní píše:
@PaníBovaryová
P.

žádné dědictví ještě neexistuje a možná ani nebude. Porcuje prase, co ještě běhá po lese.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21357
2.10.23 21:15
@Anonymní píše:
@Oriseka
Nezajisti, to ona asi nepotrebuje. Manzel to utahne. Neziji si v luxusu ale spatne se taky nemaji. A kdyz je potreba vypomuzou manzelovi rodice (auto, dovolena a tak). A kdyz jsou delsi dobu „v minusu“ tak si manzel zase najde lepsi praci. On je sikovnej, chytrej, vzdelanej…a udela pro rodinu cokoliv.

@JmenoNick
To s tim excelem neni vubec spatny napad. Kdyz premysli jak bbec tak ji to zkusim vysvetlit jako bbci.

Ano je financne negramotna. A ne jen v tomhle. Mamka uz si vsimla a proto by to s bytem rada vyresila ted, abychom se pak nemuseli dohadovat. Bohuzel tata to moc nevidi. Ma za to ze VS vzdelani je nejspis patent na rozum a segra jako jedina z nas tri ma tedy veskerou jeho duveru a respekt. On je taky sice chytrej a vzdelanej ale nikdy nebyl k okoli moc vsimavej. A neni uz nejmladsi. Zrovna nedavno se divil kdyz jsem mu rekla, ze segre preci materska uz pred lety skoncila a je proste jen doma. Vubec si to nespocital kolik je detem, vubec nechapal jak je teda mozny, ze je doma. A co cele dny dela? A proc nepracuje?? Nevim jestli mi to vubec uveril.

Mamka by tedy potrebovala reseni jak by se byt dostal k brachovi az tu nebudou, ale bez prepisu ted.

P.

tak ona nemusí být blbá, jenom pěkně sebestředná. Prostě ignoruje fakta, co se jí nehodí do krámum, nebo si „nebude kazit den!“
Jenom aby ses s tou excelovou tabulkou nedělala zbytečně. Škoda energie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6225
3.10.23 19:06
@PaníBovaryová píše: žádné dědictví ještě neexistuje a možná ani nebude. Porcuje prase, co ještě běhá po lese.

Třeba u nás to tchýně řeší každou návštěvu, hlavně kvůli neteři, vnukovi, chce každému něco nechat, tak to člověk vnímá i do toho přemýšlí, že by to prodala, kdyby ji umřel manžel a šla blíž k nám..on taky jeste žije a jsou spolu 60 let.. ono to je takové, že kdyz se někde o tom mluví aktuálně, tak to pak člověk řekne třeba tady nebo v práci.. já po trech dnech u tchýně, kdy řešila jen smrt jsem se z toho v práci taky vypovidala..i tchýni jsem řekla, že je furt zdravá, ať to furt neřeší, ale bojí se o manžela a co tam bude sama delat. Ona mi pak připomíná to, že moje maminka je také starší a to si člověk přeje, aby tu byla napořád a taky to už několikrát řešila se mnou, aniž bych chtěla. Dúm už je na mě, ségře pak dám polovinu a doufám, že to bude za hodně dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.10.23 19:18
@mado píše:
@zrnko nebo si maminka může myslet, že děti, které už mají děti, hypotéky…potřebuji jeji majetek a nemovitosti víc, než dcera, která žije sama.

mne by tedy jako sourozence člověka, který měl štěstí a potkal partnera a má děti, dost -ralo, že se to bere jako zásluha a to, že má nárok „na víc“ z dědictví že jsem sama a ještě mne za to „trestají“ na dědictví

sourozenec se u rodičů objeví stěží 2× ročně, z toho naposledy mezi dveřmi doslova na 5 minut, ale protože má děti, tak je „lepší“? To snad nikdo nemůže myslet vážně. Děti si pořídil o vlastním úsudku

• Citovat
  • Upravit
21357
3.10.23 19:43
@nikitice píše:
Třeba u nás to tchýně řeší každou návštěvu, hlavně kvůli neteři, vnukovi, chce každému něco nechat, tak to člověk vnímá i do toho přemýšlí, že by to prodala, kdyby ji umřel manžel a šla blíž k nám..on taky jeste žije a jsou spolu 60 let.. ono to je takové, že kdyz se někde o tom mluví aktuálně, tak to pak člověk řekne třeba tady nebo v práci.. já po trech dnech u tchýně, kdy řešila jen smrt jsem se z toho v práci taky vypovidala..i tchýni jsem řekla, že je furt zdravá, ať to furt neřeší, ale bojí se o manžela a co tam bude sama delat. Ona mi pak připomíná to, že moje maminka je také starší a to si člověk přeje, aby tu byla napořád a taky to už několikrát řešila se mnou, aniž bych chtěla. Dúm už je na mě, ségře pak dám polovinu a doufám, že to bude za hodně dlouho.

Reči sa vedů, chleba se je… se říká na Slovensku. Už jsem viděla, jak měli roky slibované a pak to bylo úplně jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6225
3.10.23 22:41

@PaníBovaryová koukám na takové ty romantické filmy a tam se vždy otevře závěť a každý ma hov. o 😀, vše se odkáže úplně někomu cizímu. Já bych raději maminku tady 200 let. Po nás doufám, že vše bude tam, kde chceme. Už teď jsem přemýšlela komu by po nás vše zůstalo, kdyby se nàm něco stalo. Letos jsme letěli my, syn, maminka. Jestli by to nemělo už teď být někde napsané, aby třeba vše dostala praneteř a ne ségra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
3.10.23 23:15
@Anonymní píše:
Diskuze se rozvinula o trochu víc než jsem chtěla… :D nechci říkat nic špatného o svých sourozencích ale věřím, že každý by se sám měl zamyslet nad sebou, zda svým rodičům opětuje tolik lásky, co davali oni jim… a rozhodně neznamená, že když bydlím daleko nebo že mám moc práce a vlastní rodinu, že bych si nemohla udělat čas na tu prvotní rodinu díky které žiju… já všechno dělám proto že chci. To jak se samozřejmě maminka rozhodne, bude čistě na NI, pouze jsem konstatovala jak by to asi bylo kdyby se rozhodla podle nynější situace. Já ty pravní zákony moc neznám a chtěla jsem být v obraze do budoucna..
Tak děkuji všem za názor…
hezký večer

https://www.finance.cz/…vi-ii-zavet/

„Při závěti nelze opomenout tzv. neopominutelné dědice, tedy potomky zemřelého, kteří nebyli vyděděni nebo se sami dědictví nezřekli. Neopominutelný dědic, který se nenachází v závěti a není vyděděn, ani se dědictví nezřekl, může následně vymáhat svůj podíl po ostatních dědicích. Pokud dítě (neopominutelný dědic) zemře před smrtí rodičů, jeho právo neopominutelného dědice přechází na jeho potomky. Každé nezletilé dítě má ze zákona nárok na ¾ ze svého zákonného dědického podílu. V případě dospělého dítěte je jeho nárok ve výši alespoň ¼ zákonného dědického podílu.“

Pokud by tedy maminka zemřela bez závěti, dědila bys se sourozenci rovným dílem.
Pokud sepíše závěť (lépe u notáře se všemi náležitostmi, ať se vyhnete pozdějším zpochybněním), ostatní nepominutelní dědicové musí dostat alespoň 1/4 zákonného dědického podílu.
Takže, ať se to dobře počítá, pokud by majetek po mamince měl hodnotu 9 000 000, každý ze tří sourozenců by dostal 3 000 000.
Ale když maminka sepíše závěť ve prospěch jednoho ze sourozenců, každý z těch dvou zbylých musí dostat alespoň 1/4 toho, co by dostal, kdyby maminka závěť nesepsala, tedy 3 000 000 : 4 = 750 000,–.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný