Dědictví - urna s popelem babičky

3
19.8.24 06:58

Dědictví - Urna s popelem babičky

Dobrý den, řeším problém, který je bohužel nutné vyřešit, nebo minimálně začít řešit ještě před dědickým řízením. Zemřel mi otec (93 let), který posledních 20 let platil kolumbárium, kde je v urně uložen popel mé babičky. Otec byl z 8 sourozenců, již jsou nejspíše všichni po smrti (byl nejmladší a ostatním by bylo dnes kolem 100 let) ale nemáme na nikoho z nich, ani jejich rodiny kontakt. A nyní nastává otázka, kdo zdědí urnu s babičky popelem? O tom komu urna patří se nikdy nikdo nestaral a neproběhlo kolem ní ani žádné dědické řízení. Kdo byl vystavovatel pohřbu (zemřela před téměř 50 lety) nevím, ale určitě to nebyl můj otec. Takže kolumbárium defakto patřilo otci, ale samotná urna nepatří defakto nikomu. Já bych jí chtěla převést (otec si to přál) do rodinné „hrobky“ kde bude za pár dní uložen i on. Ideální by bylo jí rovnou s otcem nechat dopsat i na kámen a uložit společně. Z dřívějška vím, že mám celkem minimálně 20 sestřenic a bratranců, kteří na tu urnu mají defakto stejné právo jako já, ale ani o ní neví, nebo se o ní minimálně nestarají. Za mě by bylo ideální urnu prostě odvézt, uložit do hrobu, v kolumbáriu nechat lístek s kontaktem na sebe a když se rok nikdo neozve, tak kolumbárium zrušit. Nebo mám čekat až do dědického řízení, tam urnu uvést? Bojím se že ve výsledku zdědím jen podíl na té urně a nebudu s ní moci manipulovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65205
19.8.24 07:17

Tak s urnami by mel manipulovat ten, komu patri kolumbarium. A to by melo projit dedickymrizenim. Ja treba zdedila misto, o urny se nikdo nestaral pri dedickem rizeni. Jen jsme nahlasili spravci, ze tam potrebujeme dat dalsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14614
19.8.24 08:22

Zvolila bych nejjednodušší reseni a sice tu urnu proste odvézt a vložit do spolecne rodinné hrobky. Než se oni pak hádat. A lísteček bych tam nenechavala, maximálně s novým místem uložení, ale ne kontakt na sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1792
19.8.24 10:38

Urnu bych určitě vzala. Tím, že se desítky let stejně nikdo neozval a neměl tzv. žádný zájem, tak tím by to bylo vyřešeno.
Ulož babičku a tatínka společně.
Upřímnou soustrast :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10251
19.8.24 10:40

@NUMLOK Udělal bych to jak píšeš. Nechal rok kontakt v kolumbáriu a hotovo.
Jsi hodná, že se jako jediná staráš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
19.8.24 10:40

V takové situaci by bylo nejlepší se poradit s právníkem, který se specializuje na dědické právo, aby vám poskytl přesné a legální postupy. Nicméně obecně platí, že urna s popelem není klasickým předmětem dědictví, ale záleží na domluvě rodiny. Můžete se pokusit kontaktovat ostatní příbuzné, pokud je to možné, a domluvit se na postupu. Pokud není možné je kontaktovat, můžete urnu přemístit do rodinné hrobky, jak si přál váš otec, a informovat správce kolumbária. V dědickém řízení by mělo být možné tento krok zmínit, pokud byste chtěla mít právní jistotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26862
19.8.24 11:47

Pokud se do teď nikdo nezajímal a nestaral, tak jim to bude jedno.
Přemístila bych vše tak, aby to bylo pohromadě v jedné hrobce.
Upřímnou soustrast, hezký věk. 🖤

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4946
19.8.24 12:05

Hřbitovy vedou evidenci pohřbených a babička uložená v kolumbáriu tam s velkou pravděpodobností bude. Takže bych to neřešila hurá akcí, ale minimálně ve spolupráci se hřbitovní správou. V rámci dědictví se nebude řešit ta urna, ale pronájem místa v kolumbáriu ano, stejně jako se řeší pronájem hrobového místa. Předpokládám, že přejde na Tebe. Urnu s babiččiným popelem bych nechala pohřbít zároveň s otcem a informovala o tom ty z bratranců a sestřenic, na které mám kontakt. Na hřbitovní správě bych se optala, jestli třeba jsou schopni předat kontakt na Tebe, pokud by se někdo pídil po babičce, když jim k tomu předem podepíšeš souhlas (kvůli GDPR). Mě třeba naopak kontaktovala hřbitovní správa, že se po nás jako po potomcích mého pradědečka shání slečna, co o něm chce napsat diplomku; že dát jí přímo kontakt nemohou, ale mohou nám dát vědět, jestli se s ní chceme spojit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21855
19.8.24 12:21

Nahlásila bych to na hřbitovní správě, oni vedou evidenci, kdo je kde pohřben. Stejně tam budeš řešit prepis urnového místa z otce na tebe. Tam budou mít kontakt na tebe a v případě, že se bude někdo po urnè babičky ptát, tak ti můžou dát jeho kontakt. I když pochybuji, když to 50 let nikoho nezajímalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2155
19.8.24 17:05
:(

Příspěvek upraven 19.11.24 v 15:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2155
19.8.24 17:16
@Semtex píše: Více

Toto by mohla udělat jen v případě, že urna není v evidenci, je v kolubáriu uložena „načerno“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová