Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ivance toto bylo zjištěno v půl roce, dnes jsme byly na kontrole a je to tam pořád, prý žádné omezení a další kontrola za rok…ale co to znamená jsem se od doktora bohužel nedozvěděla…máte s tím někdo zkušenost?
Malý má také otevřené foa a také je bez omezení. My teda chodíme na kontroly častěji, protože má ještě další vadu. Tyto vady se jen sledují zda se nezhoršují a je šance, že se časem samy upraví. U nás se foa bere jen jako je tam, ale nikdo to neřeší, že to je drobnost.
Ahoj. Moji male tohle zjistili ve 3 tydnech, pri hospitalizaci. byla jsem vydesena, a na vsechno se ptala. Doktorka rikala, ze je to jen dirka mezi sinema, kde protyka krev, trosku jinudytnez ma. Ma to pry spousta lidi, jen to nevi. Vekem to pry zmizi, kdyz ne, nic se nedeje. Jediny omezeni do zivota je, ze se nebude moct potapet do velkych hloubek, snorchlovani na dovolene je v pohode.:-P. Ted jsme byly po roce na kontrole, dirka tam furt je, ale zmensila. Doktor rekl, prijdte za 2 roky a jinak delejte, ze jste tady nebyly.:-)
Ahojky,
ono hodně záleží na velikosti defektu, tedy na velikosti díry, kterou to protéká. Pokud jste bez léků, bez operace, jen kontroly - tak je velká pravděpodobnost, že je to v pohodě. Nebo se vám tam mohly začít tvořit vlásečnice, které zmenšují celkovou velikost díry. Rovněž je prý rozdíl mezi tím, zda jde o holčičku či o kluka…
Ahoj, moje dcerka má to samé, další kontrolu máme až v pěti letech, vše bez omezení, ani nemusíme mít před chirurg. zákrokem atb.Syn měl zase defekt komorového septa, chodil na ko po roce, vše se mu zacelilo, ale pořád musí mít pokrytí atb. Neboj, pokud máte kontroly takhle, není to nic hrozného a samo se to může zacelit ![]()
můžu se, prosím, zeptat? Jak myslíš to, že tvůj syn musí mít pořád pokrytí ATB. Jakože je stále na antibiotikách??? Ptám se jako blbec, promiň, ale nechápu to…
@Valentynka v pohodě, špatně jsem to napsala, pokrytí atb před chirurg. zákrokem, jako prevence infekční endokarditidy. ![]()
@Valentynka
to je profylaxe antibiotiky před určitými zákroky, aby nedošlo k endokarditidě, tedy zjednodušeně osídlení srd. vady mikroby.
je to potřeba jen u některých vad, u FoA ne.
@Gabííí,
tak to už vím, díky ![]()
(stále nosím v peněžence kartičku)
@BellinkaX nepřihl. píše:
@Valentynka
to je profylaxe antibiotiky před určitými zákroky, aby nedošlo k endokarditidě, tedy zjednodušeně osídlení srd. vady mikroby.
je to potřeba jen u některých vad, u FoA ne.
Děkuju. Já se jen lekla, že Gábí maj ATB celou dobu.
@Valentynka ano,syn jí má u sebe taky pořád. Nedávno měl chirurg. osmičku, tak musel mít taky atb. Jakmile je prostě krvácivý zákrok, tak atb ihned nasadit.
@Valentynka nene, naštěstí ne, syn už to má naštěstí skoro zacelené
Další kontrolu máme před dovršením 19 let, nyní mu bude 17 a pak už nás přebírá kardiolog pro dospělé a tam už prý nebudou kontroly tak časté ![]()
@Valentynka děkujeme
no taky se mi ulevilo
A vy budete muset na zákrok?