Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
mám dotaz, jaké bělmo mají vaše mimka?
Nám je pomalu šest měsíců a máme ho namodralé. Myslela jsem, že třeba zbělá, ale už mě to zneklidňuje, tak zjišťuji, jak jsou na tom ostatní mimka, abych se nenervovala zbytečně.
děkuji
A vsimni si, ze i tehotne maji takhle modre belmo ![]()
Mamka tak poznala, ze jsem v tom ![]()
Já ho mám modré celý život.
a můj syn 10 měs ho má také modré.
Malá má taky modré - 4M, PLDD říká, že ještě nemá vybarvené duhovky a že má čas až do roka.
Mamka říká, že to značí že bude mít tmavé oči ![]()
Já i syn máme namodralé bělmo a zelené oči, malý má 4,5 roku a nemění se mu to.
Modré zbarvení je u dětí typické a naprosto fyziologické, s věkem se postupně mění na bílou až nažloutlou (subikterickou), což je dáno ukládáním kapének univakuolárního tukového vaziva.
@nuf Opravdu se nenervuj a jestli se ti líbí modré oči, tak to naopak kvituj. Moje sestra, když se kdysi narodila, měla modré oči tak, že právě i bělmo bylo modré - a zůstalo jí to tak zhruba do puberty, pak teprve se oči „vyčistily“ a zbyly jí jen krásně pomněnky.. a blond vlasy - prostě nordický typ.
Za ty roky jsem si u známých a příbuzných všimla, že děti, které se narodily s takto „promodralýma“ očima, zůstaly modrooké až do dospělosti, takže tomu přisuzuji nějakou souvislost
![]()
Tak jsem si přečetla ostatní příspěvky - a koukám, že mé pozorování bylo asi mylné
Kdepak asi soudruzi z NDR udělali chybu? ![]()