Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj všem ![]()
Byla jsem již 2× hospitalizováná kuli zkracování čípku - hrozícímu předčasnému porodu. Teď jsem již týden doma a abych pravdu řekla, nechce se mi už tak příííísně ležet. Nesmím sedět, chodit a to už přes čtvrt roku. Tak si říkám, zda je nutné i teď dodržovat tak přísný klidový režim na posteli. Dr.na to samozřejmě apeluje. Beru Magnosolv a Magnézko v tabeltách, Utrogestan. Pravděpodobně jsem dalšímu zkracování zabránila tím poctivým ležením, ale už mám roupy ![]()
Máte některá zkušenost? Děkuju ![]()
Ahoj PaJi, ty ostudo, ty už jsi týden doma a ani se nám do rizkových neozveš…
Ale nějak to tam nefrčí… Já myslím, že ležet nemusíš, já měla v 29.tt čípek 27mm a primář v porodnici neříkal, že bych měla jen ležet… pouze „klidový režim“… Teď jdu k němu na kontrolu ve středu, tak uvidím, co z něj vypadne…, dám Ti pak vědět… Uvidíme, jestli se ozvou nějaké další holky, které už mají po porodu… Tak se drž!!!
ahoj,
z nostalgie jsem se po dlooouhé době podívala na sekci „těhotenství“ a přečetla si tvůj dotaz a chci tě uklidnit.
Byla jsem v podobné, spíš horší situaci: v 33. tt mi dr. naměřila čípek 25 mm, což by nebylo nejhorší, ale už prostupný pro prst volně, a čekala jsem dvojčata, čili větší tlak na hrdlo a tudíž na otevírání. Taky jsem skončila v nemocnici, ale druhý den jsem šla na revers domů, protože jediná „léčba“ bylo braní Magnezia 3× denně a ležet. To jsem mohla dělat doma, kde jsem měla dvou a půl leté dítě, to nečekané odloučení mě psychicky pěkně dusilo..
Byla jsem ze svého rozhodnutí tehdy hrozně nervózní, šla jsem domů v pátek, tak jsem se bála, co mi v pondělí moje doktorka řekne… Napsala jsem tehdy také na poradnu dr. Kouckého na www.porodnice.cz a ten mi úžasně rychle odpověděl, čímž mě velmi povzbudil: …pokud nekrvácíte,nemáte obtěžující výtok a nebolí vás břicho více jak cca 1-2 x do hodiny pro daný týden těh.,hospitalizace a vůbec ležení v posteli je v moderním pojetí porodnictví nepřínosné. ![]()
Myslím, že to je odpověď i na tvé dilema. Já jsem se samozřejmě kvůli dvojčatům bála o to víc, že tlak atd. jsou větší, a donosila jsem je v pohodě do 38. týdne, což je u dvojčat v pohodě donošené /rodí se dřív a jsou dřív zralá/, holky měly 3500 a 3120 g, čili na dvojčátka macíci a byly naprosto v pořádku. Musím teda říct, že jsem v podstatě do konce ležela, ale ne že bych si nesedla k počítači, spíš jsem se řídila tím, jak mi bylo, měla jsem pak tak obrovské břicho a vše mě bolelo, že jsem ani po chůzi apod. netoužila.
![]()
Tak se drž a šetři síly! Nakonec, donosit do 36. týdne je bych řekla zlom, pak už jde víceméně jen o velikost miminka, veškeré orgány už by měly být zralé. A to už máš za pár! Hodně štěstí! ![]()
ahoj, bola som na tom podobne. od 6 mesiaca ma s tym strasili, ale nehospitalizovali. len som mala lezat doma. Nakoniec mi museli v termine vyvolavat porod..
(od 36tt som uz ale nelezala, to som uz behala po nakupoch a zhanala vybavicku) ![]()
drzim palce
Zdravím
, chtěla jsem se zeptat, zda máte některá zkušenosti s předčasným porodem? Respektive s následným těhotenstvím a jak to vše probíhalo. Jestli jste musely dodržovat nějaká zvláštní opatření nebo se to nijak neřeší? Malý má dnes přesně 14 dní
a je to naše Sluníčko, naštěstí vše dobře dopadlo. Jsme sice ještě v nemocnici, ale stačí jak začneme hezky papat. Každopádně je to šíleně ubíjející a nerada bych si tím prošla znovu. Proto budu velic vděčná za každou radu či zkušenost. ![]()
@Moniquee to záleží na tom, z jakého důvodu jsi předčasně rodila, předčasné otevírání způsobují například některé bakterie, které pokud jsou kultivací zjištěny včas, tak není problém je přeléčit, a další těhotenství nění nijak rizikové, naopak jsou příčiny, u nichž se dá obdobný průběh očekávat. Jsem ráda, že to dobře dopadlo ![]()
Jo to kdybych věděla… týden před porodem jsem byla na kontrole u svého gynekologa a ten mi JEN doporučil klid na lůžku, že se mu nějak nezdá čípek (i když je pravda, že mi dost tvrdlo bříško a brala jsem hořčík) no a na Velikonoční pondělí v noci na úterý mi odtekla plodová voda.. ještě mě pak dva dny udržovali, aby mi mohli píchnout kortikoidy kvůli malému, ať mu dorostou plíce. Každopádně děkuji, já jsem taky moc ráda, že to dopadlo jak to dopadlo. ![]()
Zdravím vás, ja jsem 30tt a ležím v nemocnici kvůli zkracování hrdla a čípku.. ale dnes mi vyšla kultivace na nějaké mikroby nebo co ještě jsem se na to nestihla moc informovat
ale prý by to mohla být příčina toho zkracování.. dostala jsem antibiotika na tři dny..
máte s tim někdo zkušenosti??? A si mě tu možná ještě na týden nechají..
ale ležet a brát antibiotika můžu i doma..
napište prosím…
![]()