Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Holky. Chtěla bych se zeptat na jednu pro mě důležitou věc. Před otěhotněním jsem měla dělohu dozadu. Teď se mi sice už napřímila, ale ještě nepřeklopila dopředu, mrška. Máte s tímto některá zkušenosti? Dá se pro to ještě něco udělat? Cvičím kočičku-pejska, spím na břichu (už od mala nejraději) a furt není dopředu. Doktorka si mě pozvala kvůli tomu na kontrolu na 27.12.. Už mám toršku strach, protože mi říkala, že by se měla obrátit nejpozději koncem 15 týdne. Tak mám ještě chvilku čas, ale už mám fakt dost strach. Nevím ani co by se pak kdyžtak dělo. Ale možná teď radši nevědět.
Moc všem předem děkuji za rady!
ahojky
no já ji měla taky dozadu zakloněnou - způsobila mi komplikace první dva měsíce kdy jsem měla docela bolesti… dr. taky říkal že by se měla narovnat dopředu růstem děťátka, ale pak už se o tom nikdy nemluvilo, takže ani nevím jestli se narovnala nebo ne......
jsem moc nepomohla co
Ahoj Evo,
také jsem jedna z těch, které mají dělohu dozadu. Při prvním těhotenství jsem také cvičila kočičku-pejska a bylo všechno ok, děloha se překlopila. Po porodu se zase děloha vrátila do polohy dozadu. Nyní jsem těhotná podruhé ve 13tt a doktorka mi při kontrole v 11tt říkala, že je děloha stále dozadu, ale o žádném cvičení nemluvila. Tak jí to asi nepřišlo nenormální.
Ničeho se neobávej, pokud se ti děloha již napřímila, tak je vidět, že k nějakému posunu došlo. Abych se přiznala, tak jsem se nikde nedočetla ani nedoslechla, co se stane, když se děloha nepřeklopí.
Spaní na břiše si užívej dokud to jde, jak bude bříško větší a větší, tak už to nepůjde
.
Nila
Evi, taky jsem ji měla zakloněnou, doktor říkal, že má čas do 16. týdne. Pak nic neříkal, takže už to mám asi v cajku. Někde jsem četla, že ty nejhorší případy se řeší operativně, ale to je v případě, kdy se nezačne narovnávat, zůstane jakoby zaseklá v pánvi.
A jestli už se ti zvedá, bude to určo OK!
Na druhou stranu se mi strašně pozdě vylouplo bříško a až do 19.týdne jsem spala na břiše.
Teď už to začíná být horší
. Ale zas se konečně můžu chlubit těhupupíkem
.
Neboj, bude to dobrý!
I.
Ahoj holky, děkuji za informace. Už před 14 dny jsem měla dělohu narovnanou a teď prý už měla být ještě víc dopředu a není. Stále je pouze narovnaná. Proto trošku stresuji. Tak snad se fakt umoudří a obrátí se do toho 16 týdne.
Ahoj Evi,
taky jsem mela pred tehu delohu zaklonenou…doktor tadil,jak na to,abych snaze otehotnela a ze se mi v tehu preklopi.potom na kontrole uz nic nerikal,tak jsem se sama zeptala a on na to,ze kdyby se mi neprevratila do spravne polohy,tak bych trpela bolesti atd,tak si z toho asi nedelej hlavu a kdyz uz se ti narovnala,tak se preklopi.hlavne ze ji nemas pritostlou.....
tehu zdar!
theresie
Ahojky,
já měla taky zakloněnou dělohu a jediné co mi Dr. řekl bylo, že si mám dávat pozor jak chodím často na malou. Kdybych najednou přestala chodit čurat, tak to znamená, že ta děloha zablokovala močový měchýř a hrozí, že praskne (nevím jestli to píšu úplně správně) - no ale myslím, že tohle se asi stane opravdu jen vyjímečně! Tak bych si se zakloněnou dělohou ani hlavu nelámala!
Pohodové těhu všem přeje Grizley
Ahojky holky, tak mně se stalo, že děloha se nepřeklopila, jak rostla, zůstala v malé pánvi, kde se vyloženě šprajcla a utlačovala mně močovou trubici. Věděla jsem, že mám odjakživa dělohu stočenou dozadu, ale u dvou předchozích těhotenství to nedělalo problém. Jenže u toho třetího ve 12. týdnu jsem začla mít potíže s močením, jako bych měla nateklou močovou trubici, vyloženě jsem musela při močení tlačit. Ale nevěděla jsem o co jde, na možnost stlačené močové trubice mě nikdo neupozornil. Došlo to tak daleko, že ze mě nešla ani kapka, měla jsem obrovské bolesti, prostě jsem měla pocit, že mně měchýř praskne. Okamžitě jsme jeli do nemocnice, kde mě vycévkovali skoro 800 ml moče. V nemocnici tvrdili, že močová trubice je ještě celkem volná a že poctivým ležením na břiše a růstem dělohy se to spraví. preventivně jsem dostávala antibiotika, protože když v měchýři stále zůstává trochu moče, hrozí infekce a zrovna tak je rizikové i cévkování. Pak jsem brala Spasmex na lepší spouštění moče. Jakž takž to šlo, za týden mě pustili domů. Jenže za dva dny jsem jela zpátky s tím samým, opět měchýř na prasknutí. Primář při prohlídce zjistil, že děloha mně úplně přepadla dozadu, uvízla v malé pánvi a úplně stlačila močovou trubici. Vyřešilo se to celkem jednoduše. V krátké narkóze dělohu dostali z malé pánve a aby nepřepadla zpátky, na:,–(ili na děložní čípek Mayerův pesar, (dost velký silïkonový kroužek), který podpíral dělohu. Měla jsem ho 4 týdny (tj. do 18. týdne) než se děloha zvětšila natolik, aby sama držela správnou polohu. Potom močení úplně v pohodě a teď mám zdravého 8měsíčního kluka. Takže i tato situace se dá řešit, ničeho se neboj. Já jsem byla těhotná už potřetí, je mně 38, tím pádem povolené vazy apod., takže jsem k tomu měla vyloženě dispozice. Jediná rada - doopravdy si hlídej to čůrání, lež hodně na bříšku a cvič podle doporučení doktora. Bezproblémové těhotenství a zdravého prcínka přeje Alte
Ahojky, to jsem ještě já
Jenom pro úplnost, ten problém s močovou trubicí se mně stal vlatně až při mém čtvrtém těhotenství, takže fakt klííídek. To předchozí nedopadlo dobře, ale nemělo to nic společného se zakloněnou dělohou. Po porodu se mně děloha asi 3 měsíce vlivem soustavného cvičení a polohování na břiše udržela ve správně poloze, ale pak zase trochu přepadla dozadu, ale to se prý stává. Prý jsou k tomu dokonce i rodové dispozice (slabé vazy, co drží dělohu, poloha pánve apod.). Asi na tom něco bude, protože i moje dcera ji má stočenou dozadu. Ještě jednou Evi, přeji hodně štěstí a pohodové těhotenství. Hlavně, že se ti děloha drží napřímená a nepřepadá dozadu, navíc myslím, že máš pečlivou doktorku, která by to rozhodně nenechala dojít tak daleko, jak se to stalo v mém případě.
Alte
Ahoj holky, jste zlaté, že se mi snažíte poradit. Moc děkuji!!! Všechny jste mě uklidnily. Moc díky!
Jen abych doplnila, proč to tak řeším, tak jsem byla před rokem na operaci endometriózy v rektovaginálním septu a nejen tam, byla všude možně. Byla IV. stupně. A právě se trošku má doktorka bojí, aby tam nebyl nějaký srůsteček, který by to dělal. Celkem dost mi to tam vypálili. Měla jsem ložisko i na močové trubici i na střevě. Rektovag. septum mi vlastně skoro celé vyřízli … apod. Takže proto mám trošku strach.
Ale snad to bude dobré. Hlavně, že se tedy děloha napřímila a nezůstala úplně dozadu.
Ještě jednou moc děkuji a přeji všem nádherné a pohodové svátky!
Ahojky Evi, těch srůstů bych se nebála. Moje známá má velké množství srůstů, něco jako ty a těhotenství probíhalo OK. Postupně jak rostla děloha se jí ty srůsty uvolňovaly a má krásnou holčičku.
Alte
Ahoj Evi,
to sis,koukam,prozila nepekne veci…
tak ti preju,at je vsechno v pohode a mimis pekne roste!
papa
no,Evi,to nemas vubec zac:)
co to,ze nikdo nic noveho nepise v cervnatkach?:)
Nevím, asi holky mají hodně práce v zaměstnání a ještě uklízí a pečou. Já jsem na tom stejně, jen jsem programátorka, takže pracuji na počítači a mám stále připojení k internetu, tak se občas mrknu. Ale jestli někdo v práci jezdí po všech čertech, jak to myslím psala Markétka, tak se nedivím, že ji nezbývá čas pak sednout k počítači.
Já jsem třeba byla ráno se psem, pak jsem pracovala a teď valím k zubaři. Pak zas budu pracovat a pak s manželem jedeme koupit provizorní podlahovou krytinu (PVC) do jednoho z pokojů na baráku a zařídit další věci na barák, abychom tam mohli slavit Vánoce. Odpoledne psa vynenčí můj tata, to jsem ráda. Pak zas budu pracovat a večer zas se psem. A jdu spát.
No a jestli holky nejsou v práci u počítače, tak se nedivím, že nepíší.
Musím valit. Přeji pěkný den!