Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, chtěla bych se optat, jak doktoři měří děložní čípek? Jen hmatem? Dneska jsem byla na kontrole a doktorka mi řekla, že se začínám otvírat, ale kolik to neřekla..
Jo otevíráš se většinou na půl - 2cm to je normální pokud jsi od 31tt výš
já tak byla otevřená až do 38tt… měří to prsty,kolik prstů se jim do čípku vejde natolik jsi otevřená ![]()
Mi v těhu měřil čípek jen UTZ. Vnitřní prohlídku jsem jako těhotná měla jen při potížích v porodnici. Měla jsem KO co 3 týdny a nelezl vůbec dovnitř.
To že se začínáš otvírat nemusí vůbec nic znameat. Já se u starší začala otevírat ve 4 měsíce a přenášela jsem .
Vyšetření hmatem je už zastaralá praktika, je to moc subjektivní a nic to neříká o tvaru vnitřní branky. Takže pokud to má něco říct vzhledem k riziku předčasného porodu, musí to být UTZ cervikometrie, jejímž výstupem je délka hrdla, tvar vnitřní branky atd. Potom se dá říct, jestli je takový nález v daném týdnu normální či jaké riziko předčasného porodu znamená.
veronika33 píše:
jo jo jsem 36+5:-)
Tak to už čípek nemusíš vůbec řešit, ne? Kdy porodíš, ti podle toho stejně nikdo neřekne, leda by byl věštec ![]()