Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky, vyvolávali Vám někomu porod pomocí nějakých tyčinek, které se zasunou do pipky
a tam by meli nejak nabobtnat a tím otevítat porodní cesty? Máte s tím některá zkušenost? Prý to je pěkne hnusný a bolí to. Doktor mě naznačil, že mě to asi nemine. Jsem 4 dny po terminu a furt se dole nic neděje
Díky za všechny příspěvky!
Mojí kamarádce takhle také vyvolávali, byl to šílený zážitek, pokud si dobře vzpomínám, tak jí je zavedli odpoledne či navečer a vytahovali až ráno, má to roztáhnout cesty jak píšete a říkala, že to byl nářez. Ale třeba to nebude nutné, u ní už trošku tlačili, poněvadž měla potíže s placentou, většinou co vím, tak dávají tablety do čípku. Tyčinky nejsou tak běžná metoda. Mě na roztažení cest dávali nějaký lék do žíly, bohužel nevím jaký, měla jsem 17h kontrakce po 5min, ale neotvírala jsem se. Pak kontrakce začaly ustupovat a abych nečekala další noc,než mi porod ráno zkusí vyvolat, tak jsem volila oxytocin na podporu stahů a tento preparát na roztažení cest. Víc bohužel nevím ![]()
Ahoj,
u mě se doktoři rozhodli kvůli zvýšené srdeční frekvenci naší Kristýnky vyvolat mi porod už v 38+2 tt. Porodní cesty jsem neměla ještě vůbec průchozí a tak mi zavedli večer právě tyto tyčinky a vyndali je až druhý den ráno. Pokud to mám porovnat se zaváděním tablet na vyvolání samotného porodu, tak tyčinky jsou procházka růžovou zahradou a vůbec jsem o nich nevěděla. I to zavádění bylo v pohodě. Jediné, co je na tom nepříjemné je, jak ty tyčinky zavádějí co nejdále, to cítíš takový nepříjemný tlak. Jinak nic.
Je, tak to je první pozitivní zpráva, co jsem zatím pročítala
tak to je malinkatý uklidnění. Děkuju! A za jak dlouho se ti ten druhy den rozjel porod? po vyndání těch tyčinek.
Ve čtvrtek večer mi zavedli tyčinky, v pátek ráno vyndali a hned zavedli tabletu na vyvolání. Začali opravdu jen lehké bolesti, tak za 3 hodinky mi zaváděli další tabletu. Víc jak dvě tablety prý závádět nemůžou. Potom se rozběhly už trochu silnější bolesti, ale byla jsem otevřená jen na 2cm a víc to nepokračovalo. Na noc ty bolesti naštěstí přešly a tak jsem ráno byla připravená plná síly na nový pokus. V 7 hod. první tableta, v 10 hodin druhá tableta a otevřená stále jen na 2cm. Do jedenácti jsem ležela na monitoru, kdy mi pomalu ty bolesti začínaly sílit, ale poslali mě na pokoj. O půl 12 mě chytly šílený křížový bolesti, sprcha nepomáhala ba naopak a v 11,45 jsem byla už na porodním sále. Pak už to byl frčák. Ve 12,50 hod. byla Kristýnka na světě. ![]()
Tím, že jsem byla teprve 38tt, tak to trvalo dva dny a to mě sestra strašila, že to může trvat klidně týden.
Ty už jsi po termínu, tak by to mělo být asi rychlejší. ![]()
Ahoj holky mate nekdo cerstve zkusenosti se zavadenim tycinek do cipku?? A vzdy potom davaji jeste vyvolavaci tabletu? Jak dlouho to u vas trvalo nez byl porod vyvolan? Dnes me strasili ze pokud do pristiho tydne neporodim, tomuhle se nevyhnu a pry to muze trvat i 6 dni…
@nulu86 Ty „tyčinky“ nemají na vyvolání porodu až tak vliv, jde o to, že čípek je úplně uzavřenej a nejde do něj tedy strčit tableta na vyvolání porodu. Běžná praxe u vyvolávání porodu na takhle nezralých porodních cestách je - tyčinky přes noc, ráno dle nálezu buď indukce (tableta do čípku), nebo preindukce (tableta do zadní klenby poševní). Pokud jsi doma s manželem, zkus teplou sprchu a sex- sperma obsahuje prostaglandiny stejně jako ta tableta, tudíž pomáhá s dozráváním porodních cest ![]()
No bylo mi doporuceno hooooodne soulozit, dnes jsem teprve 37*2, predchozi porod byl sekci a ted bych rada rodila normalne, malej ma uz 3 kg a rekli mi ze to na porod vubec zatim nevypada, idelali mi zatim toho hamiltona a pry kdyz do pristi poradny neporodim, tak bych nastoupila na vyvolavani tema tycinkama
@nulu86 A to máš nějaké potíže s jizvou nebo proč už mluví o vyvolání v době, kdy vlastně ani nejsi v termínu?
Jizvu mam 6mm no pry kvuli tomu ze malej by potom byl na prirozenej porod moc velkej
Jen klid, me taky strasili na kontrole rano, ze to na porod nevypada, uplne zavrena a ze bude mit pres 4 kg, ten vecer jsem zacala rodit a mala mela 3,5 kg ![]()
![]()
@AliTad píše:
@nulu86 Moc velký jako kvůli té jizvě?
merim 158 cm a i kvuli tomu a asi i kvuli prirozenemu porodu po cisari ![]()
@u763 píše:
Jen klid, me taky strasili na kontrole rano, ze to na porod nevypada, uplne zavrena a ze bude mit pres 4 kg, ten vecer jsem zacala rodit a mala mela 3,5 kg
A to jsi byla v terminu nebo ne?