Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Promiň, hrdlo bokem vedle čípku mě celkem rozesmálo ![]()
Jak je to přesně nevím, ale pohmatem může zjistit zkracování čípku a pak taky zda se otvírá, od špičky.
Pokud by ses otvírala z druhé strany, tak se tomu říká nálevka, zjistí se to měřením utz.
Skoro bych řekla, že je to to samé, ale jistá si nejsem, každopádně do dělohy z vagíny vede jen jeden „vchod“, čípek, jestli je to tam, kde přechází v dělohu hrdlo, to netuším, googlit se mi nechce
@Gladys píše:
Promiň, hrdlo bokem vedle čípku mě celkem rozesmáloJak je to přesně nevím, ale pohmatem může zjistit zkracování čípku a pak taky zda se otvírá, od špičky.
Pokud by ses otvírala z druhé strany, tak se tomu říká nálevka, zjistí se to měřením utz.
Skoro bych řekla, že je to to samé, ale jistá si nejsem, každopádně do dělohy z vagíny vede jen jeden „vchod“, čípek, jestli je to tam, kde přechází v dělohu hrdlo, to netuším, googlit se mi nechce
jojo čípek vím, že se otevírá a zkracuje..Spíš kutím nad tím hrdlem
když je čípek třeba 3cm a uzavřený jak pohmatem muže zjistit že se otevírá hrdlo, jako kde?
Proto jsem si myslela jestli to jde poznat nějaký pohmatem nebo tlakem vedle. Že je jedna dírka vím
spíš nechápu to značení jak je Y-uzavřené a delka 3cm a atd..pak jak je to X jako pootevřený-jako to má byt otevřený dlouhý čípek? A to H-to má být otevřené co tež on?
já jsem si myslela že když tam čípek je, že jde právě o ty hrdla…
@MIŠANA1 píše:
jojo čípek vím, že se otevírá a zkracuje..Spíš kutím nad tím hrdlemkdyž je čípek třeba 3cm a uzavřený jak pohmatem muže zjistit že se otevírá hrdlo, jako kde?
Proto jsem si myslela jestli to jde poznat nějaký pohmatem nebo tlakem vedle. Že je jedna dírka vím
![]()
![]()
spíš nechápu to značení jak je Y-uzavřené a delka 3cm a atd..pak jak je to X jako pootevřený-jako to má byt otevřený dlouhý čípek? A to H-to má být otevřené co tež on?
![]()
já jsem si myslela že když tam čípek je, že jde právě o ty hrdla…
a ještě jsem si myslela že se teda čípek otvíra až se zkrátí, ne že je dlouhý 3cm a je otevřený..jsem z toho jelen, ale zajímá mě to
![]()
Teď mě napadlo celkem logické vysvětlení, čípek je čípek a hrdlo je ten otvor v něm.
Jinak čípek klidně ještě může být a otvírat se
Mě matou ta písmenka, ona se nějaká někam píšou? Mě jediný co píše je CS7 (aktuálně), žádná jiná písmenka ani čísla nikde nemám
![]()
@Gladys píše:
Teď mě napadlo celkem logické vysvětlení, čípek je čípek a hrdlo je ten otvor v něm.
Jinak čípek klidně ještě může být a otvírat se
a když se řekne že se otvírá hrdlo a čípek dlouhý a zavřený tak je to možné jen zevnitř? asi jo že??googlila jsem pul dne a bez výsledku ![]()
@Žirafátko píše:
Mě matou ta písmenka, ona se nějaká někam píšou? Mě jediný co píše je CS7 (aktuálně), žádná jiná písmenka ani čísla nikde nemám![]()
to cs je celkové skore, ty písmena jsou právě o tom čípku nebo hrdle, co nevím..vím jen to Y-že to je vše zavřené a dlouhé ![]()
@MIŠANA1 no já právě v průkazce vůbec žádná jiná písmena nemám, tak to asi každý doktor nepíše nebo co. To by mě zajímalo ![]()
@MIŠANA1 píše:
a když se řekne že se otvírá hrdlo a čípek dlouhý a zavřený tak je to možné jen zevnitř? asi jo že??googlila jsem pul dne a bez výsledku
no tak když odmyslím, že tě vyšetřoval údržbář a má ty pojmy popletený, tak bych teda tipla, že hrdlo bude to, kde přechází čípek v dělohu a otvíráš se zevnitř, to by byla ta nálevka, ale jak se to zjistí pohmatem netuším. Nedělal ti utz?
Jinak já jsem třeba u prvního neměla ani písmenka, ani CS, v Thomayerce to zkrátka napíšou slovy, nebo teda aspoň ti doktoři, se kterými jsem se setkala a basta
@Gladys píše:
no tak když odmyslím, že tě vyšetřoval údržbář a má ty pojmy popletený, tak bych teda tipla, že hrdlo bude to, kde přechází čípek v dělohu a otvíráš se zevnitř, to by byla ta nálevka, ale jak se to zjistí pohmatem netuším. Nedělal ti utz?
nejde o mě právě
píšu že mě to spíš zajímá jak to je
ale právě jsem četla na diskuzích co psali holky že čípek zavřený dlouhý a hrdlo otevřene třeba na 0,5cm.jsem nechápala kde teda. A nebo třeba hrdlo otevřené na 2prsty..jsem nechapala jak mužou měřit něco na prsty zevnitř jako ![]()
@Žirafátko píše:
@MIŠANA1 no já právě v průkazce vůbec žádná jiná písmena nemám, tak to asi každý doktor nepíše nebo co. To by mě zajímalo
já tam nemám zase CS, mám to vlastně napsané jak by v poznámkách..kde vypisuje váhu a atd, tak pak dopsané čipek y/3 a třeba nachlazená
nemám na to zvláštní kolonku
http://www.gynekologiekolek.cz/…3/deloha.jpg
tady je myslím docela vidět, kde je hrdlo a kde čípek, ale jak se to pozná to netušim
Mám dotaz, jako je to spíš pro zajímavost. Jak je to s tím děložním hrdlem a čípkem, to není jedno a to samé ne? Když se píše stav čípku, bud je to Y, X,H..To děložní hrdlo se muže otevírat, aniž by se otevíral čípek?
Nebo jak pohmatem zjistí že se otevírá když tam čípek ještě je třeba H-3?Nebo to hrdlo je někde bokem vedle čípku??