Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, prosím o radu toho, kdo má podobný věkový rozestup mezi dětmi. Mám dvě dcerky, 2 3/4 roku a půlroční. V poslední době mám pocit, že starší se doma nudí a z nudy neustále vymýšlí lumpárny, jen co se otočím. Vůbec ale nemám potuchy, jakou činností ji zaměstnat a zároveň u ní mít i mimčo.
Dvakrát týdně dáváme dceru na dopoledne do hlídacího kroužku u táty v práci - chodí tam většinou tak do 5 dětí jejího věku, Zuzanka se odtamtud vrací vyhrátá, spokojená, po zbytek dne je v pohodě. Ovšem pokud je celý den se mnou a se sestřičkou, zlobí, ječí, klade odpor, když je chci vzít ven a znovu, když jdeme domů, a doma vymýšlí všelijaké hlouposti, jak už jsem psala. Co s tím? Jak ji zaměstmat a zároveň nešidit mladší?
Omlouvám se za ryze teoretickou radu, ale nemáš v okolí sousedku se stejně starým dítětem? Mohli byste si je navzájem brát, děti by se zabavili a vy si na střídačku odpočinete a tak.
A nebo nějaké mateřské centrum poblíž nemáte?
Galadwen, jak to myslíš, nešidit mladší? Ona se o sestřičku nezajímá? Mne spíš kolikrát pošle Kuba pryč, že si chtějí s bráškou hrát… Taková je celou dobu co je malá doma, nebo až od určitý doby? Jestli třeba nežárlí, to by jsi se asi mohla na hlavu postavit a nepomohlo by nic, dokud by nepochopila že nemá na co žárlit…
Galadwen, bože, co bych já tehdy dala za hlídací kroužek dvakrát týdně pro starší dítko… Já byla ráda, že mi celkem 4× vzala kamarádka starší Klárku do MC.
Chodívali jsme hodně ven, prakticky za každého počasí, a doma jsme pak malovali, skládali puzzle, kostky, pokud Petka nespala, měla jsem ji na rukách nebo ve vajíčku.
Neboj, až se zlepší počasí a bude se dát být víc venku, určtě se to zlepší.
Ahoj..
Tak to dobře znám.Praktické rady dávat nebudu,protože každé miminko je jiné,má jinou potřebu spánku,potřebu kojení..Některé mimi vydrží samo v postýlce,jiné se chce chovat..Aspoň u nás to tak fungovalo..
Adámek už chodí do školky a je to fajn.Když se Emička narodila,měl 2 a půl roku,to ještě do školky nechodil.Emička byla zimní mimi,procházek jsme si moc neužili.Ale Adámek chodil podle časových možností i s tatínkem bruslit,na procházky..Doma v té době jsem mu četla různé knížky,skládal dřevěné skládačky,dětské puzzle,kostky,má rád gumová zvířátka.Prostě každou chvilku něco jiného.Postupně se naučil hrát si sám,bez toho,abych u něj musela pořád být..
Měla jsem štěstí v tom,že Emička byla jako mimi zlatá.Spala od příchodu z porodnice celou noc,chtěla pít po třech hodinách..Tím to moc ulehčovala.
Jinak jsem to brala tak,že jedináček si prostě musí zvyknout,že se vše netočí jen kolem něj.A dítě si zvykne,velice rychle.To jen my maminky trpíme zbytečným pocitem,že jedno šidíme..
Já pocházím ze 4 sourozenců,já jsem nejstarší,3 sestry narozené po roce od sebe..Taky to naši zvládli a nejsme nijak poznamenaní.
Zapoj starší do péče o mimino a hodně ji chval, říkej, jak jsi ráda, že ti pomáhá a vyprávěj jí přitom jaké to bylo, když byla taky takhle malá, ukazuj jí fotky.. Jinak myslím, že můžeš se starší dělat cokoliv, mladší u vás může ležet a koukat, stačí když na ní budeš mluvit, nemusíš jí přece pořád nosit. Je to pro ní těžké, skoro 3 roky byla středem pozornosti jen ona a teď mnohem víc pozornosti věnuješ mimču.
Ahoj, mam holky podobne daleko od sebe.
Kdyz potrebuju kojit tak si Anezka bud musi hrat sama (rada sklada treba puzzle nebo neco provadi s panenkama atd. proste se zabavi sama( nebo ji mam u sebe, kojim a treba u toho ctu z knizky, kterou si Agnes donese.
Jinak Eliska je dite extremne tulive a chovaci, takze zatim vydrzi tak cca 15 minut sama na brisku prohlizet si hracky, pak uz se ji musi clovek venovat. Osvedcilo se mi zapojit starsi do pece o mimco.Kdyz prebaluju, podava plinky, zapina a rozepina ji dupacky a bodycka atd. A pak si ji beru s sebou ke vsemu co delam s Anezkou… Skladani kostek, hrani s panenkama, cteni knizek… proste vsude. Kdyz potrebuju obe ruce (treba abych nachystala obed) tak to proste musi tech par minut vydrzet bez chovani.
A taky si musis ty uvedomit, ze jsou dve a ze uz to nejde venovat se kazdemu uplne na 100% Teda jde, jen tech 100% ma ted hranici nekde jinde ![]()
Osvedcilo se mi urcit aspon jednu vec pro kazdeho, kdy ma bezpodminecne prednost. Takze kdyz kojim maji smulu ti starsi, kdyz je cas varit vecerni kasi a ukladat a cist pohadku maji prednost ti starsi. Proste vedi, ze Eliska je tam sice s nama, ale jak zacne byt protivna, jde do loznice do postylky a proste musi pockat az doctu pohadku.
A jinak to vztekaci obdobi a vzdor je asi normalka u kazdeho, i u jedinacka, a prejde to postupne s vekem (mam vyzkouseno, ze ty 3 roky jsou velikej predel). Nase Anezka je taky palicata a vztekla a uminena. A Tadeas taky byval, je doted ale ne v tak velke mire jako kdyz mu bylo 2 a 3/4 roku.
ahojky
u nas to je nebo spis bylo podobne vekove. Jen si Emca nevymysli lumparny, ale chce, abych se ji neustale venovala. Tomik to samy, takze dost casto se na me vesej oba dva a vrestej, ze chteji pozornost. Druhy si chce hrat s tim, co ma zrovna prvni, stavby, puzzle a koleje Tomik Emce bori, knizky skube a pere se o ne… Potrebovala bych vymyslet vic cinnosti, ktere muzou delat oba dva a neprali se u toho. Bavi je chvili koukat z okna, hrat si v prazdne vane (v plne spolu byt nemuzou, Emca nesnasi Tomikovo cakani), radime na velke posteli, muzu jim hrat divadylko, asi nejlepsi jsou hudebni nastroje a zpivani. Ale stejne chci neco delat a do toho naka biologicka potreba, furt naky prebalovani, nocnik, hlad, zizen, zima, polity obleceni…, tak nam to stejne vetsinou moc nevychazi. Jedina jistota jsou pohadky na dvd,ale to se snazim minimalizovat. Emca musi koukat, kdyz Tomase uspavam, takze 2× denne minimalne ![]()
Zima a nemoci jsou priserny, ted je pro me svatek, kdyz dopoledne stravime u doktorky, aspon se neco poradnyho deje a furt na me nekdo nejeci.
Leto bude nadhera, hriste, vylety, uz se nemuzu dockat.
jo nejhorsi to bylo asi v Tomikove 4 mesicich, kdy prestal hodne spat a Emca si ho uvedomila jako vetrelce. Pak v dobe, kdyz zacal lezt a stoupat si a uz se ji dostal na vsechny hracky, obrazky, jidlo… , ted uz je to vlastne docela dobre, ale stejne z nich xkrat denne silim ![]()
Vypravovani se nekam je taky pekny des, Emca se sama odmita oblikat a oba dva se perou, ja zpocena… hruza.
Jeste jsem zapomnela doporucit fajn knizku (pardon, ze se opakuju) Sourozenci bez rivality, vyborne rady, jak se chovat k detem, aby na sebe navzajem nezarlily…, uzasna, pouzivam maximalne ![]()
Ahoj holky, já vás jen sleduju, v září budu řešit něco podobného, tak i já alespoň takto děkuji za tipy
.
Adélka je teď opravdu maminkovská, chce mě u všeho, nedokáže se zabavit ani na chvilku, vzteká se, tak jsem sama zvědavá, jak to zvládneme…
Handulinko, mluvíš mi ze srdce, tak nějak je to i u nás. Největší hrůza je oblíknout a dostat se ven.
Já si právě nejsem jistá, jestli ty naše problémy se Zuzkou jsou věkem nebo je to nějaká další fáze žárlení. Ona teda sestřičku má ráda (nebo spíš by ji nejradši pořád řídila a „kaučovala“, co smí a nesmí), mám pocit, že už si ani nepamatuje, že jsme ji neměli, ale v hlavičce jí to asi nějak šrotuje. Teď vyvádí víc než předtím (třeba máme zase další kolo počůrávání, asi třetí od narození Markétky) a mám takový dojem, že se to časově kryje s dobou, kdy se Markétka přetáčí a dostává „normální“ jídlo (tedy nejen mlíko). Ale pořád si myslím, že kdyby se Zuzka dost vyřádila jiným programem, třeba by vyváděla méně ![]()
Jinak mateřské centrum nám tu funguje jednou týdně, jednou jsem to zkusila a se dvěma dětmi, z nichž jedno nechodí ani nestojí, už nikdy více! Zuzka byla úplně zběsilá - doma chce všecko řídit, tam akorát stála, visela na mě a nechávala děti, aby ji ani nepustily na klouzačku a k hračkám. Podotýkám, že ve dvou malých místnostech tam bylo asi 25 dětí a mamin a Zuzka je nejradši, když je mezi menší skupinkou dětiček. Odcházela jsem úplně vyřízená, obě děti ječící ![]()
Galadwen To s tim pocuravanim jsme si prosli taky. Anezka po narozeni Elis prestala spavat po obede a zacala se pocuravat do gatek… ted uz se to zas upravilo, pac se tesi na zapis do skolky a ja rekla ze nepujde pokud se bude dal pocuravat… ale nevim co nas jeste ceka…
Jo a taky tak jako „zmiminkovatela“ Pred narozenim male chtela vsecko delat sama, ale ted se rada necha obslouzit. Prisuzuju to tomu, ze vidi jak obsluhuju malou tak ona taky chce… A samozrejme chce chovat zrovna kdyz potrebuje Elis spat a potrebuju chovat ji, pochovam je i obe zaroven, ale Agnes vetsinou vyzaduje chovat sama bez Elis.
Asi to chce proste vydrzet, protoze ony dostanou jednoho dne rozum a bude to lepsi… Treba nase Agnes si paradne vyhraje s o 2 roky starsi holcickou, a ja se nemuzu dockat az bude Eli mit ty 2, ze si taky budou takhle hrat… do te doby, zatnout zuby a vydrzet
![]()
jojo, to si taky rikam, vydrzet, ale je to psycho.
Dneska jsem myslela, ze vazne zesilim. Musela jsem se nakonec pred detma zavrit do koupelny, nemohla jsem uz poslouchat to jeceni, ktery se nedalo utisit, achjo. Teda dalo by se, kdybych pustila telku, ale to proste nechci. Ale jinak byly cely den zlaticka, jen na tuhle „horsi chvilku“.
Mam to stesti, ze mam kousek od sebe nekolik moc fajn kamaradek, ktery maji deti stejne od sebe ve stejnym veku, tak mam s kym travit cas a komu si postezovat, to pomuze vazne nejvic.
Holky drzte se, bude lip, ja uz se taky taaak tesim, az budou moct delat spoustu veci spolecne, ted na nas doleha hlavne ta depresivni zima ![]()
Handulinko - presne, zima je priserna
sedime doma a neni co delat, na prochazky je to moc nebavi pac si chteji hrat a na prolizacky
pres leto jsou to zlaticka, ale jak prijde zima tak zacina to nejhorsi, zavreni v byte a nastava ponorka…
Holky, já moc nedávm tříletou holčičku..nemá tedy žádné sourozence a bohužel v okolí nikdo podobě staré děti nemá..chodíme každý den v týdnu, jak se dá na hřiště, do kroužků, plných aktivit, ale teď jsou prázdniny a prostě spousta zařízení má prázdniny taky. kamarádky, které má, odjely s rodiči a dovolené, takže trávím čas sama doma s ní. A (asi oprávněně) potřebuje celodenně program a péči a mě to totálně vyčerpává. Nebo soboty a neděl. To je celý den, imrvére ve znamení jí a i tak večer fnuká že jí nedovolíme to nebo to. Od začátku dne, celou sobotu, neděli, každý svátek když se jí máme věnovat… já tedy chápu že se jí máme věnovat hodně… ale nmám vůbec žádný čas sama pro sebe. Dokud neusne, od chvíle co se vzbudí, neustále vyžaduje. Vyžaduje cokoli. Střídavě - pohádku - dobroty - bonbony - sladkosti. Různě to samozřejmě korigujeme, něco dovolíme, něco ne.
Ale vymýšlen jde dál.. na bazén, nakoupit, na hřiště, malovat.. Když jí dám barvy, 5 minut si maluje a pak jde stejně k nám…Takže znovu - zechtat, pomazlit. Pohádku, kreslení, společenské hry, člověče…
Takže oscilujeme mezi tímhle a základními činnostmi. Uklid a domácnost. Samozřejmě že jí říkáme že teď potřebujeme chvilku klid a ticho a pak si budeme zase hrát. Ale pomáhá to na chvilku a hlavně - mě mrzí ji takhle odmítat a já prostě vidím, že ona se nudí. Soboty a neděle jsou dlouhé…
(sourozence ji pořídit nemůžeme, po autonehodě mi sebrali dělohu)
Ale chtěla jsem se zeptat co s tříletými děláte přes den, kdy jste s nimi samy a nikam nejdete(třeba prší) jak moc se jim věnujete a kolik času máte pro sebe. Čím se děti nejvíc zabaví samy.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.