Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
mám tři děti.Holčičku 7let,kloučka 5 let a nejmladší holčičku 16měsíců.Ty dva starší se neustále hádají,teď mi přijde že už kvůli všemu.Občas se i servou.Ten mladší začal používat i dost peprné nadávky.Jsou spolu v jednom pokoji,tak si to asi umíte představit. ![]()
Další problém mám s tím prostředním.Hrozně žárlí,malé ubližuje,bere jí hračky.Začal se vztekat,vzdorovat a vůbec neposlouchá.Vždycky udělá opak toho co mu řeknu a ještě se tomu směje.Fakt už nevím,jsem zoufalá.Kde jsem udělala chybu?Snažím se jím věnovat i každému zvlášť.Zkouším domlouvat po dobrém,po zlém, nic nezabírá.
Poraďte prosím?
Ahoj, neporadim, ale taky by me to zajimalo…
Holky pet let a temer ctyri.Hadky provokuje starsi a mladsi se pak necha samozrejme strhnout.Maji ted obdobi,ze je to k nevydrzeni. Driv to bylo v norme.
Terik
Tak to je podobné.Taky je to k nevydržení.
Večer jsem ráda když usnou a je alespoň chvíli klid.Užívám si to ticho.Ale ne nadlouho.Ta nejmladší se v noci pořád budí.
Ale doufám,že se to bude časem zlepšovat.Tak hlavně pevné nervy
Tak u nás je to stejné, už jsem si myslela že jsem na tom tahle jen já!
Mám 3 kluky 10, 6 a 16 měsíců, navíc těhu. Kluci jak jsou spolu tak vyvádí jak pominutí, lítaj , řvou hádaj se perou, do toho ten nejmladší ( pravidelně sraženej ) takže věčnej pláč, moje hlasivky už jsou na nule. U nás nejvíc provokuje ten prostřední, a to všechny od nejstaršího po nejmladšího a nevynechá ani psa!
Takže jakoukoliv radu taky ráda přivítám!
Jinak přeju nám všem pevné nervy…
Jano,
tak to tě obdivuju.Ještě do toho čtvrté.Tak ti přeju ať je to hodná holčička.
Je to o nervy,ale hlavně že je máme zdravé.Jsem ráda,že v tom nejsem sama.Pa
Jééééé, copak mi to jen připomíná? Kdepak jsem to jen viděla?
…
Aháá, u nás doma!
L.
Určitě v tom nejsme sami,to čtvrté byla náhoda, ale konečně se usmálo štěstí a pokud se dr. nemílí tak čekáme v dubnu holčičku!
Snažím se je zabavit ty starší, ale poslední dobou už je nic nebaví, nechtěj dokonce ani na boby a to tam byly od rána do večera! U čtení vydrží chvíli, stavebnice je vůbec neberou, je to neustálý boj! Ale však oni z toho vyrostou…
Lesi taky jsi zasloužilá matka, jak ty zvířátka krotíš ty, mě už došly nápady!!!! ![]()
tak vidím,že je to všude stejný ![]()
Holky se mi začaly hádat jak začala Viki chodit do školy,ale jde jen o samé blbiny a malichernosti,naštěstí se nebijou-to by viděly
vědí,že to se nedělá a opakuju jim,že jsou sestřičky a mají se mít rády a pomáhat si ![]()
Většinu dne jsou ale velké kámošky,jedna bez druhé nechce jet ani k babičce,zavřou se v pokoji a já hodinu o nich nevím.přijdou,když mají hlad nebo zas řeší nějakou ptákovinu ![]()
Ony se leknou,když na ně zařvu,bo to moc nedělám,tak to funguje-jsou z toho obě vykulené ![]()
Ahoj,
tak u nas by pocet sedel,akorat trenice moc nejsou-nejstarsi je ‚pecovatel‘ a dve mladsi se samoze obcas zlobi,ale vetsinu casu spise podporuji ve vymysleni her a kravinek… ![]()
Nicmene-rada si poctu,co nas jeste vsechno muze potkat!!! ![]()
Vsem maminkam od deti-bojovnicku preji HODNE SIL A NERVY I NAHRADNI ![]()
Ahoj.Mám děti 2,ale jsem ze 4 sourozenců - samých sester,taky to znám..Ale přežili jsme to všichni a naši taky
![]()
farska
ale vetsinu casu spise podporuji ve vymysleni her a kravinek…
jak u nás!!vymýšlet blbiny jim jde skvěle,momentálně vede -mamka má velké prsíčka a tatka má šulíšek,fuuuj tobě smrdí dupa,…a řehtají se tomu jak pominuté
a tak vymýšlejí podobné nesmysly-se musím taky vždy řehtat,bo to je něco ![]()
Jé a vystrkují na sebe prdelky? Nejmladší to po nich dělá nadšeně a pořád, navíc se je snaží píchnout do prdelky prstíkem (holky uhýbají, no děsná sranda…) Jenže včera byl děsný řev, Eluška se strefila Adli přímo mezi půlky ![]()
![]()
![]()
![]()
A fascinaci ňadry a nahotou máme taky - uuaaa!
Nebo jejich šílené hádky o pohádky. Jejich zdržovačky u oběda…
Na druhou stranu jsou parťačky a kámošky, tedy když zrovna nejsou ve při ![]()
ježiš nestrašte
to nás ještě čekají věci..... ale já sama jsem ze tří dětí, brácha, ségra a já, takže se móc těším
![]()
jezkovy, no ja se tesim, co nas ceka, zatim se k sobe deticky chovaji docela pekne. Pro jistotu jsem si ale nacetla knizku Sourozenci bez rivality - je to ve stylu Respektovat a byt respektovan, rady, jak zareagovat v konkretnich situacich, jak vstupovat do detskych sporu, nikomu nenadrzovat…, takovym zpusobem, aby na sebe deti nezarlily a tim padem sporu nepribyvalo. Leccos vyuziju uz na takhle malinky, vetsi cast teda az budou vetsi
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.