Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jj naše první kolem roku a půl už občas usla občas ne. Když usla tak večer zase šla spát tak ve 22-23h. Pak si spánek zrušila úplně.
Kolem 2 let už dávno nespala dopoledne. Já ji ani nenutila na sílu. Protože byl strážný řev. Tak jsem od toho upustila úplně. Spát začala az nástupem do školky. To ale spí pouze ve školce s dětmi. Doma ne. Přesto všechno vydrží být vzhůru velice, velice dlouho. Do postele se jí nechce ani v 10. Dřív totiž neusne. Maximálně někde po cestě v autě.
Od 2r mi zadne dite po obede nespalo. Nejmladsi spala jen vyjimecne (1-2krat tydne) uz od asi 19m, od tech 2r vubec. Spat nezacly ani ve skolce, proto ji taky nemusely, nutili je tam lezet. Neudelas nic. Aspon mi pak spaly trochu lepe v noci, dokud byl denni spanek, nebylo to v noci zadne terno, holky usinaly az k pulnoci a syn byl zase v 1 rano vyspinkanej.
Mně dcera od 19m už nechodila.
Také to měla takhle, 2× týdně si poslala, ale pak šla spat o půlnoci. Takže jsem ji pak přestala dávat úplně a třeba po 14 dnech se to upravilo, zvykla si.
Řekla bych, že to, co tu píšete, není to samé, co řeší zakladatelka. Mně první 3 děti nespaly přes den od 13 měsíců (s výjimkou nemocí a delších cest autem) a stejně neusnuly před 23. hodinou. Ani ve školce nikdy neusnuly. Ale narozdíl od dcery zakladatelky moje děti nebyly přes den unavené a neusínaly extrémně brzo.
Neporadím, nezbývá mi než držet pěsti, ať se to brzo upraví a ten denní spánek opravdu není potřeba.
Teď jsem si tedy znovu přečetla úvodní příspěvek. Dceru dáváš spát do postýlky, kde ale nedokáže usnout, protože pořád “blbne”. Zkusila bych si s ní lehnout do svojí postele a objímat ji, držet, aby nemohla blbnout. Pak máš šanci, že usne.
@Janča6 to už jsem právě zkoušela, jenže ona je asi zrovna jedna z mála dětí které nechce být s rodiči v posteli a nechce nás ani v pokojíčku. Vyloženě rve, odstrkava me a říká mi Papa … ani za ruku ani hladit nechce a semnou v posteli to vubec … premyslim jestli jeste nezkusím kočárek
@Anonymní píše: Více
Chápu. Kočárek určitě stojí za zkoušku. Já jsem ho používala do o dost vyššího věku dětí.
Denní spánek - 20 měsíců
Ahoj, dceři je 20 měsíců, cca do 14 měsíců měla ještě 2 denní spánky, pak uz byla na jednom. Posledni dobou jsme bojovaly s tim, ze pres den uz nechtela usnout ačkoli si sama rekla, ze chce jít do postýlky a spinkat, pak se to zase obrátila a chodila spinkat každý den. Ted už poslední dva týdny to bylo takhle : 3 dny nespala, 1 den spala 3 hodiny po obědě, pak zase 3 dny nespala a ted se to same opakuje znovu ten další týden. Prosím jak jste to měli vy, začali vám děti ještě pak spat kdyz jednou přestaly? Já bych ji uz ani do postýlky nedávala, ale ona sama chce, mne si očička a place únavou, ale pak proste neusne a pak odpoledne se motá jak je unavena, stále si mne očička a chce jít spat večer uz strašně brzy. 🙈 veškeré uspávání jsem už zkoušela, ona je hrozně živá a akční a i když už usíná tak sebere všechny síly a zvedá se 😂 nevadilo by mi kdyby spát už nechodila, ale když vidím že to potřebuje, tak bych se k tomu rafá vrátila, ale fakt už nevim jak, je mozne ze se to vrátí samo? Řešily jste to někdo podobne?