Deprese u pertnera - jak to zvládnout

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Tunrida
16.6.18 22:13
@Emimin7 píše:
Tak asi jak u koho. Moje zkusenosti jsou jine.

To moje taky.

• Citovat
  • Upravit
122374
16.6.18 22:15
@Anonymní píše:
Dvakrát bral léky, které nepomohli, takže další už zkoušet nechce! Není to tak jednoduchý, jak se zdá.

Každý si projde nějakou životní zkouškou. Já třeba, když mi ze dne na den tragicky zahynula žena a zůstala malá dcerka. Nikdo neříká, že to bude jednoduché. Ale léky by brát měl a chodit k psychiatrovi taky. Někdy se prostě bez pomoci odborníka neobejdem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
16.6.18 22:43

Já bych musela vidět snahu u partnera to řešit.
Nevůli řešit bych brala jako projev těžkého nezájmu o mně. Znám několik lidí, kteří depresí prošli a než si uvědomili, že se něco děje a poslechli radu, že potřebují léčbu, tak :

1. kámoška přišla o manžela - a vůbec se mu nedivím
  2. v příbuzenstvu máme asi dvě osoby s neléčenou formou nějakých úzkostí - a zničili si rodinné vztahy.

Nezůstávej s ním, pokud s tím nebude nic dělat. Ví, že je nemocen, musí s tím něco chtít dělat. Depresivní osoby umí udělat tak dusnou atmosféru, že se nedá dýchat a opravdu je to zničující pro ty zdravé. Nenič svoje zdraví pro nikoho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5501
16.6.18 23:34
@Tunrida píše:
Ale jde. Je rozdíl, pokud s nemocným budeš někde sedět a společně s ním čumět do blba nebo pokud s ním budeš komunikovat, motivovat ho, prostě se snažit ho jakkoliv přimět se z toho jeho světa dostat alespoň na chvíli ven.

To ale u lidí s těžkou depresí často fakt nefunguje, i kdybys tomu obětovala všechno. A je to cesta k vyhoření toho zdravého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.6.18 09:53

Tak já přidám zkušenost, která je fakt k nezaplacení.
Partner měl, vyhrožoval sebevraždou, dusil dusil… až mě samotné přivodil úzkostnou poruchu.
Výsledek byl, že když mě konečně odkopl, zjistila jsem, že celou dobu lhal - právě proto, aby se mě zbavil. S novou paní už deprese nemá a v lítá si na zahraniční dovolené, ačkoliv mě tvrdil, že kvůli nemocnému srdci už nesmí do letadla.
Tož tak.
Jako takovou řachu bych nepřála nikomu a už dva roky se srovnávám sama s tím, že budu žít sama, utáhla veškerý stres s rodinou, dětmi, uživila je, vypořádala se s úzkostmi a nezůstala zahořklá.

Za sebe doporučuji nenechat léčit jen partnera, ale chtít i rozhovory s lékaři, psychology, kteří ho léčí.

• Citovat
  • Upravit
14723
17.6.18 11:24

Vyhrožování sebevraždou
Holka od nás ze školy vyhrožovala klukovi, ze skočí z okna, tak dlouho, až jí s velikou dávkou lhostejnosti před svědky řekl, ať skočí. Samozřejmě se nic nestalo. On má od té doby pokoj. ;)

Myslím, že ve mně by takový člověk vyvolal akorát vztek bez ohledu na jakoukoliv nemoc a okamžitě bych zmizela. Nemam žádný soucit s těmito lidmi, protože po zkušenostech s kamarádem, který deprese měl z nicnedělání, pravidelně nás obtěžoval svými výlevy, poradit si nedal, už vím přesně, ze co je moc, to je moc. Všechno má své meze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.6.18 19:15
@LaPaloma píše:
Já bych musela vidět snahu u partnera to řešit.
Nevůli řešit bych brala jako projev těžkého nezájmu o mně. Znám několik lidí, kteří depresí prošli a než si uvědomili, že se něco děje a poslechli radu, že potřebují léčbu, tak :
  1. kámoška přišla o manžela - a vůbec se mu nedivím
  2. v příbuzenstvu máme asi dvě osoby s neléčenou formou nějakých úzkostí - a zničili si rodinné vztahy.
Nezůstávej s ním, pokud s tím nebude nic dělat. Ví, že je nemocen, musí s tím něco chtít dělat. Depresivní osoby umí udělat tak dusnou atmosféru, že se nedá dýchat a opravdu je to zničující pro ty zdravé. Nenič svoje zdraví pro nikoho.

Všechno to vím, teoreticky nejlíp. Ale máme tři malé děti. Je to hrozná past, děti ho samozřejmě milují asi jako každý své rodiče ale mě se nežije dobře. Každý den je to takové překvapení. Někdy je dokonalý, dělá večeře, všechno zařídí, mluví a je s ním hlavně sranda, pak z ničeho nic...... Nic,ticho a ztrach z budoucnosti… Nevím co dělat. Každé prášky co měl nejen, že nepomohli, ale ještě ho utlimili natolik, že by vlastně jen spal

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.6.18 19:18
@Tunrida píše:
Ale jde. Je rozdíl, pokud s nemocným budeš někde sedět a společně s ním čumět do blba nebo pokud s ním budeš komunikovat, motivovat ho, prostě se snažit ho jakkoliv přimět se z toho jeho světa dostat alespoň na chvíli ven.

Nejde, opravdu. Člověka s depresí nepřesvědčíš, ani nijak nepotěšíš. Přijde mi prostě všechno zbytečný a k ničemu

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.6.18 19:25
@Anonymní píše:
Mám deprese zatím řešené léky a manžel pomáhá tím, že vím, že je živitel a kdyby něco, tak on se o děti postará, protože já nesmím být pod tlakem.
Pomoci si ale jinak musím sama a bez léků to je naprosto bez šance.
Možná mě jednoho dne čeká to, že už léky nepomohou. Upřímně doufám, že manžel bude mít sílu odejít, protože pro toho druhého to není k žití.
Vím o čem mluvím, celá moje rodina z jedné strany tyto problémy má a jejich partnery odrovnalo zdravotně ještě víc než je.
Pokud to není ve zvládnutém stavu, nedá se s tím žít.
Anonym S.

Přesně tlak, to je to co mi říká. U nás je to obráceně,on je zivitel, takže nic moc. Držím Ti palce!! Musí to být hrozný stav. Já se zatím držím, může být rád, že jsem neuvěřitelný optimista a vše zatím zvládám sama, jelikož je to nastridacku, když je v pohodě, naberu sílu na dny v jeho depresích

• Citovat
  • Upravit
14723
17.6.18 21:50
@Anonymní píše:
Všechno to vím, teoreticky nejlíp. Ale máme tři malé děti. Je to hrozná past, děti ho samozřejmě milují asi jako každý své rodiče ale mě se nežije dobře. Každý den je to takové překvapení. Někdy je dokonalý, dělá večeře, všechno zařídí, mluví a je s ním hlavně sranda, pak z ničeho nic...... Nic,ticho a ztrach z budoucnosti… Nevím co dělat. Každé prášky co měl nejen, že nepomohli, ale ještě ho utlimili natolik, že by vlastně jen spal

Pak si celkem natvrdo myslím, že potřebuješ podporu zvenčí - a to by klidně mohl být občasný milenec/kámoš na kafe. Když je v depresi, tak s ním máš prd a když mu není možno pomoci a bez zkoušení nových medikací to nepůjde - a on si nedá řict, tak to tím směrem žene sám.

Já bych si asi zašla někam na psychologii na konzultaci. Ono je také otázka, co to dělá s dětmi. Jestli by nebylo lepší rozdělení domácností a vídat se, jen když je OK.
Jestli máte co prodat, třeba nemovitost, tak se rozdělíte a můžete jít každý svou cestou, i když je on hlavní živitel.
Taky jsem jednou skončila na psychologii, kam jsem původně šla s obtížně zvladatelným dítětem a dozvěděla jsem se, že teď jako první budu muset udělat něco pro sebe - abych já byla spokojená a pak teprve budeme řešit cokoliv jiného. Hlavně mi ten psycholog řekl, že to cokoliv pro spkojenost zahrnuje např. - že si půjdu zasportovat, že si dám masáž, že se ROZVEDU… COKOLIV. Já z něj byla na větvi, ale už cestou domů jsem si říkala - a ono to tak asi je. Přišla jsem domů, řekla, co jsem se dozvěděla. Pak jsem přemýšlela a navrhla manželovi rozchod - tím že mu nechám jedno dítě, které se mi nedaří zvládnout a on mi nepomohl - aby také dostal šanci se podílet na výchově a něco mi předvést, když já jsem ta špatná. Druhý den zlom totálně ve všem, a začalo to pomalu šlapat jako to má být.
Svého manžel potřebuješ dokopat k nějakému dalšímu pokusu o léčbu, tak ať vidí, kam ty jeho stavy vedou. Jsi v jiné situaci, ale to finále je celkové vyčerpání ze situace a nutnost změny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2998
18.6.18 10:09
@Anonymní píše:
Všechno to vím, teoreticky nejlíp. Ale máme tři malé děti. Je to hrozná past, děti ho samozřejmě milují asi jako každý své rodiče ale mě se nežije dobře. Každý den je to takové překvapení. Někdy je dokonalý, dělá večeře, všechno zařídí, mluví a je s ním hlavně sranda, pak z ničeho nic...... Nic,ticho a ztrach z budoucnosti… Nevím co dělat. Každé prášky co měl nejen, že nepomohli, ale ještě ho utlimili natolik, že by vlastně jen spal

A není to maniodepresivni psychóza? Ten popis by dost sedel. Nebo jaká je přesná odborna diagnóza..?
Po antidepresivech se urco porad jen nespi. Da se s nima fungovat, pracovat.. Nebral /i/ nějaké oblbovaky typu lexaurin??
Co sex, má chuť?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.6.18 11:03
@jankajj píše:
A není to maniodepresivni psychóza? Ten popis by dost sedel. Nebo jaká je přesná odborna diagnóza..?
Po antidepresivech se urco porad jen nespi. Da se s nima fungovat, pracovat.. Nebral /i/ nějaké oblbovaky typu lexaurin??
Co sex, má chuť?

Ty jo, děkuju za info. To co píšeš bral před tím, pak dostal Olwexya. Správnou diagnózu neznám, nechce o tom mluvit…
Když bral prášky, tak u obojího impotentní.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky