Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Taky to tak mam. Sny se mi zdaji nekolikrat za noc, obcas jsou desivy a az moc realny. Rano jsem vetsinou unavena, jako bych celou noc makala…
Taky se mi zdají někdy živé sny, že když se probudím, nemůžu ani dýchat. Sny o smrti ale podle snářů neznamenají předzvěst něčeho špatného. Naopak. Na klidné spaní bych vyzkoušela nějaké babské rady, jako mléko s medem, teplou vanu, bylinky… S lékama na spaní není radno si příliš zahrávat. A vzniká na nich rychlá závislost. Nekoukej v televizi na nějaké divoké filmy před spaním a nečti internet, to taky klidnému spaní nepřidá. Lepší je se večer hodit do pohody nějakou pěknou knížkou.
Taky někdy mívám období hrůzostrašných snů. Většinou mám trochu pocuchané nervy v realitě a tak se to asi odráží
Zkus si dělat bylinkové čaje, např. meduňkový, z třezalky nebo nějaký mix na „sladké sny“. Jako další věc se nedoporučuje hodinu před spaním koukat na televizi, do monitoru počítače, na mobil,… Prý to bílé světlo člověka neuklidní, nepřipraví na spánek a potom může mít někdo problémy i usnout nebo právě špatné sny. Tak zkus třeba udělat si čaj a když chodíváš spát třeba kolem jedenácté, tak v 10 si vzít nějakou hezkou knížku, popíjet čajík a třeba to bude lepší ![]()
Sny o smrti většinou neznamenají předzvěst nějaký tragédie, ale poukazují na „umírání“ některých tvých vlastností. Zpravidla v pozitivním smyslu: oproštění se od nějaké fyzické nebo „pozemské“ závislosti, které dělají z lidí egoisty. O smrti se může zdá třeba lidem, co přestávají kouřit.
Myslím, že se bát nemusíš.
Já mívám někdy také živé děsivé sny. No, pomohlo mi, že už nespím sama
. Přidalo mi to neuvěřitelnou dávku klidu.
A pak se mi často ve snu objevovaly děsivé obrazy nějak upravené z toho, co jsem viděla ve skutečnosti. Nemáš to také tak? Nesleduješ moc filmy? Nebo katastrofické zprávy? Pokud ano, tak radím tohle omezit. Mohlo by to pomoct.
O žádných práškách opravdu nevím. Zkoušela bych takové triviální věci, co by trochu mohly pomoci. Před spaním si dopřát něco hodně pozitivního. Číst optimistickou knížku, prohlížet hezké obrázky nebo zkrátka cokoliv, co Ti dělá radost a neobsahuje jakékoliv děsivé scény a informace.
Držím palce!
Tak já to znám dost dobře. Sny, ve kterých vždy někdo umřel či byla jakákoliv jiná tragédie jsme mívala vždy když jsem byla těhotná a vždy to bylo s mě blízkými lidmi. Když těhotná nejsem, tak se mi zdají sny „jakoby“ z budoucnosti. Přijde mi to, jako bych se ve svém životě přesunula o x let do předu. A nejhorší je, že se mi to neděje jen v noci, ale třeba když se hodím do klidu v autobuse, když prostě odpočívám.
Radu co s tím nemám, ale to co psala @Nabot jsem také už slyšela.@Nabot píše:
Sny o smrti většinou neznamenají předzvěst nějaký tragédie, ale poukazují na „umírání“ některých tvých vlastností. Zpravidla v pozitivním smyslu: oproštění se od nějaké fyzické nebo „pozemské“ závislosti, které dělají z lidí egoisty. O smrti se může zdá třeba lidem, co přestávají kouřit.Myslím, že se bát nemusíš.
Taky se mi sny stihnou zdat, i kdyz na 10 minut zavru oci pres den. Nejhorsi je, ze staci, aby se nekdo o necem zminil i o nejake blbosti a vecer se mi o tom zda;)
Holky, dnešní sen byl děsivý. Zdálo se mi, že v dálce vidím bombardování, jakoby za kopcem výbuchy a ve tmě světla. Rapidně se to blížilo. Blížilo se IS. Sledovali jsme to z okna, pak vypukla na ulici v noci panika. Potkala jsem naše radní a starostu, prosila jsem je, ať udělají podzemní bunkry - jako byly za II světové války, abychom se schovali všichni. Nechtěli slyšet nic, prý už není čas apod. Mnoho lidí zahynulo, vše bylo zničeno. Pak jsem viděla sebe a maminku, kterou zabili na chodníku a naložili do auta a odjeli. Já jsem se na poli zahrabala do hlíny a přežila jsem. Bohužel se naplnilo proroctví Sybily - kdo přežil, záviděl mrtvým. Ta hrstka, co jsme přežily - byly jsme zahalené, staly jsme se v luxusních sídlech otrokyně. Viděla jsem sebe, jak máme pro sebe v jednom domě určené WC a střídáme se u nich jako na veřejných WC. Bez svobody, bez identity. Bylo to děsné.
Mam malou dcerku, ktere je 10 let a neustale se budi kvuli skaredym snum. Jsem z toho spatna, jenze sen ktery se ji zdal z patku na sobotu me stale hodne desi. Me dcerce se zdalo udajne ze venku potkala divku co se jmenovala Claire Mark. Mela dlouhe hnede vlasy, a stihlou postavu. Dcerka vi co je skype, ale nepouziva ho protoze ho k zivotu nepotrebuje. Nedaly si kontakt nic, a na skype ji zavolal kontakt ktery se pry jmenoval Claire Mark. Nikoho takoveho v seznamu nemela, vzala to a zeptala se ji ta holcina jestli muze jit k ni domu. rekla ze ano, mamka to udajne dovolila. ona prisla a s sebou mela kufrik, kde byl mikrofon, nuz a hreben. Zeptala se jestlisi muze pujcit mikrofon a tak si ho pujcila a zapojila do pocitace. (Zvlastni na tom bylo, ze v byte byl stary nabytek, ktery si ona nemuze pamatovat protoze v te dobe jeste nebyla na svete) pak se ta divka i s kufrikem vyparila, mikrofon tam zustal a zasde ji volala na skype. tentokrat na ni septala chraplavym hlasem, nevi co. rekla ji ze ji tewn mikrofon da jen at ji necha na pokoji, mela zamlzeny obraz a ten mikrofon se tezko hledal. dala ji ho, a tady ten sen se stale opakoval celou noc dokud se ona neprobudila. Probudila se cela uplakana, byla roztresena a bala se. Prosim vas co to muze zpusobovat? jsem z toho spatna.
Ahoj holky, je to pro me dost osobní problém a nevím, kde to mám říct. Často se mi zdá o tom, jak umírají lidé, mam to přímo před očima a ty lidi ani neznám.
Da se to něčím řešit, nějaký léky, aby tyhle sny nebyly? Trpím na to fakt často

Jen dnešní sen me dostal a mám strach. Vyboural se nejakej autobus a viděla jsem tam umřít nějakýho pana, ale jeho duše šla do me a bylo mi řečeno, ze do 9ti dnů umru a následně to bylo, jak kdybych se viděla na posteli, kde spím, ale z úhlu, jak kdybych na sebe koukala mimo tělo. A pak jsem zoufale volala o pomoc ať tam se mnou zůstane kamarádka, kterou jsem už 3 roky neviděla. A nakonec jsem volala úplně zoufale kamaráda se kterým jsem se viděla hodinu před tím než jsem šla spát, prosila jsem ho v tom snu at me neopouští, ze se hrozně bojím. Nakonec jsem se vzbudila a nemohla jsem dejchat.
Mám moc živý ty sny nebo to něco značí? Hrozně se bojím usnout znova, jsem sama doma.