Děti 5 let od sebe

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1346
9.3.25 19:48

Ale to prostě neskloubíš prostě na hřišti bude jednoho zajímat písek a druhého už ty řetízkové prolézačky pro puberťáky kamarádův syn už touto dobou chodit na parkur a skákal přes překážky velkej uz je velkej nech je chvilku si pohrát spolu ale pak se každý věnujte svému dítěti oni potřebují péči toho rodiče co ho na ten víkend mají..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.3.25 20:00

@Dollorres Tenhle cvrček je super opatrnej, argumentuje na výzvy že je na to či ono ještě malinkej.
Já tohle neznám, můj syn byla “sebevražedná” jednotka a hrozně ve 4 letech chtěl dělat věci co starší děti, nebál se, zkoušel a fyzicky byl jinde než moje bonusové dítě. Ve 4 letech už uměl plus minus plavat, lyžovat, jezdil na kole.

Malej vodouch moc není, jakmile má vodu v obličeji tak panika, nepochopil že ve vodě má mít zavřenou pusu a dýchat primárně nosem, takže si každou chvilku lokne a zase panika…
Houpat jedině na té velké kruhové houpačce nebo na té se zábranami pro maličké děti, protože na té normální se bojí i maličko zhoupnout, radši si na ní ani nesedne. Na trampolíně musí být zásadně sám (s ohledem na bezpečnost to chápu, ale v hernách nebo venkovních hřištích se to blbě dělá), takže na trampolínu taky raději nejde.
Takové ty dětské zipliny ho tatínek musí držet a běžet s ním aby nespadnul, jinak by tam nešel.

Ale doufám že s lepšícím se počasím se ty možnosti rozšíří a budeme moc dělat věci, kde si vyberou oba kluci a třeba ten malej něco od toho velkýho konečně odkouká nebo aspoň bude chtít zkusit :)

• Citovat
  • Upravit
22289
9.3.25 20:02

My mame deti od sebe jen 2 roky a 7 mesicu a v tech sportovnich vykonech je to diametralni rozdil. Jako pesi vylet jeste ok, ale kolo, brusle, tobogany, lyze, bezky atd., tak to to ve vysledku skonci, ze jeden rodic ma jednoho a druhy druheho. Je pak i mnohem vetsi klid. Casem se to trochu lepsi. Ono jeden s kolem zacinal a ujel cca 2 km a v te dobe ten starsi ujel v rovinatem terenu 50km. To se uplne skloubit neda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
9.3.25 20:19
@Anonymní píše: Více

To je ale výchova jeho maminky… To že je na vše „malej“ že své hlavy nemá. To si musí osefovat pan otec, že dítě není zvyklé chodit, je motorický vzhledem k věku spíš dost podprůměrné, že není otevřené zkoušet nové věci… Ale obavam se, že když ho má 2× v měsíci na víkend, tak s tím moc nehne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.3.25 20:21

@Svistice s kompromisy počítám. Aspoň v mým vnímání světa není kompromis to že se pojede program výhradně pro malého (velkej se nějak přizpůsobí) a když budu chtít mít program pro velkýho, tak s ním pojedu sama protože malej tohle nemůže apod.
Ale tohle je na diskuzi mezi mnou a partnerem v konkrétních případech.

Máš pravdu oba jsou jedináčci a tak jsou vychováváni, protože jak vychovávat dítě jako sourozence, když má malého/velkého bráchu na víkend. To snad ani nejde.

Velkej jak je zvyklej na kolektiv od mala, už mnohdy chápe že jinak než domluvit se na zlatý střední cestě nebo se dělit nebo i ustoupit je ta správná cesta. A je fakt že se “většině” zvládne přizpůsobit celkem v pohodě.
Malej do školky nechodí, nechodí ani na žádné kroužky, takže kontakt s dětmi ať stejně starými nebo staršími prakticky žádný. Zase si hodně věcí nechá vysvětlit, v tomhle je fakt hodně šikovnej. Ale jakmile dojde na to, že něco nechce tak přes to nejede vlak. Tohle vidím taky jako jeden z limitujících faktorů.

Tohle si musíme nějak řešit s partnerem jak to vymyslíme, uděláme a asi to bude potřeba řešit u konkrétních případů než obecně.
Teď tenhle model společných víkendů pomalu rozjíždíme, tak jsem se zkusila zde zeptat na typy a zkušenosti jak to nejlíp vymyslet aby to fungovalo :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.3.25 20:23

Tak to ale taky bude přístupem maminky a tatínka a s tím ty asi moc nezmůžeš, naše holky vedeme ke sportu od mimina a starší je v 5letech zdatná i v závodním sportování, to teď potřetí změnila disciplínu, ale v té loňské chce taky závodit, takže ladíme kalendáře i na soutěžní a závodní víkendy…my je někdy rozdělíme a jindy jdeme společně, třeba lyžovat jsem chodila se starší a mladší zatím s prarodiči jezdila na pekáči(bobech) nebo si ji nechali doma, je kojená ještě stále, ale nějaký 4h vydržela…teď už i více, když mě nevidí…byli jsme společně i na koních, velká se starala a jezdila, menší si tam hrála a chvíli se svezla…u nás zatím ta velká ségra ji všude chce jít vzorem a malá vše rychle chce dělat, takže doufám, že se rychle zapojí…děti spolu už byly i v Sokole a užili si to obě, do kina se starší chodíme od 3let a jezdí i se školkou, menší teda byla nejdřív v bříšku, pak šel s ní třeba jen jeden rodič…na dráha divadla chodím taky jen se starší a menší čeká u divadla s taťkou, tím mají výlet sólu a rozdělí se na chvíli…pak jsme dostali lístky na pohádku a ta 1,5leta zvládla 45min předdtavení úplně nehnutě a sledovala to…4lety a kluk už by podle mě měl ledasco umět, co dělá s maminkou, chodí na nějaké kroužky?

• Citovat
  • Upravit
6381
9.3.25 20:25

Chápu, tak to je trochu komplikovanější. Já to měla opačně. Starší je pomalejší, opatrnější a neohrabanější a mladší je střela. Teď jsou na tom plus minus stejně.
Tak to jedině hledat velké městské parky, protože tam si najde každý to svoje. Jenže to bude tak, že třeba tvoje dítě bude na skateparku a to mladší někde na písku.
Třeba ten můj starší dá v pohodě kino, divadlo, od 3,5 let. Usedí to. Ten 5 letej neusedí v klidu ani oběd. Tak pokud by ten mladší dal v klidu třeba tyhle sedící aktivity a našel by se třeba film v kině co by bavil oba?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.3.25 20:34

@Svistice
já vím…Těch věcí co ve 4 letech dělá a rozhodně ve 4 letech by už neměl je mnoho, ale to není předmětem této diskuze.

Právě proto bych strašně ráda aspoň během těch společných víkendů zkoušela to na co je “ještě malinkej” a aby zjistil že na spoustu věcí malinkej není :)
Ale primárně to nezáleží na mě, já můžu navrhnout, rozhodnout a namotivovat musí už partner. Já i když mám někdy sto chutí něco udělat, aby to třeba zkusil, tak protože nejsem ani maminka ani tatínek, tak přihlížím, maximálně se snažím pozitivně motivovat a respektuju, když to prostě neklapne.

• Citovat
  • Upravit
6381
9.3.25 20:34

Ne vždy je to přístupem. Já jsem ten typ, co nevydrží doma. Pořád venku, ideálně v pohybu. A u staršího syna byly všechny aktivity obrovská dřina. Na kole se naučil až skoro v 6 za velký námahy. Před tím křik a hysterie. Lyžování děsný psycho, po prvni lekci měl za úkol trénovat zacvaknutí a pdcvaknutí lyží i tohle byl problém. Na pomě mu to nejde do teď. Do teď často padá, zakopává, ztratí balanc. Při pohybu, kde se kombinují ruce, nohy, tak to nechápe a nejde mu to.
Ten mladší měl ode mě i relativně laxnější pristup, už jsem nic nehrotila, na nic nespěchala a šlo mu všechno mnohem rychleji, snadněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.3.25 20:39

@Dollorres kino vůbec, zkoušeli jsme. Dopoledne dobrý, těšil se že odpoledne půjdeme do kina. Odpoledne se vzbudil a že teda pomalu jdeme a hysterická scéna, že do kina nepůjde a že nikdy nechce jít do kina… Půl hodiny jsme se u něj s partnerem střídali a dopadlo to že jsme se synem šli sami.
Je fakt že jsem pak Koukala do fotek a i syn byl v kině poprvý než mu bylo 5 a to už bylo v pohodě.
Takže 2. kino pokus plánuju na příští rok :D

• Citovat
  • Upravit
6381
9.3.25 20:42

Ani nalákat na popcorn nezabralo? :mrgreen:
Pak ještě takove ty bezpečné věci, kde jde o to si něco osahat, vyzkoušet. Různý muzea, IQ parky, Farmaparky. Třeba i ten Fajn park je podle mě dobrý pro oba. Ale to až v létě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68816
9.3.25 20:42

5 let sám o sobě není problém, my máme 7, ale stejná výchova, no. Pavda, že ještě v těch 3-4 letech jsem nosila na zádech po výletech, právě proto, že malé dítě ušlo mnohem více než velké a velké jsem nechtěla omezovat. Takže se šlo, když malé bolely nožičky, hodila jsem na záda, odpočalo si a zase šlo… Dávali jsme 15-20 kiláků denně. Ale po tom 4.-5. roce se to zlomilo a mám zdatného turistu, jen je potřeba vymyslet dostatek atraktivních cílů a různých pitomin cestou. Teď je velké dítě v pubertě a malé je ochotno chodit o dost víc. U obou pořád frčí zvířata, ZOO a tak.
U vás není pitomý věkový rozdíl, ale diametrálně odlišná výchova prcka, se kterou toho asi moc nenaděláte. Protože čtyřleté dítě obvykle houpačky, bazény, hřiště a jiné atrakce rádo a ujde víc jak tři kiláky denně. Prostě nabízet, ukazovat a hledat zábavu, kde si každý najde něco. Nikoliv jednu společnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2025
9.3.25 20:52

A vždyť to vůbec nemusí být tak na sílu, jděte do parku, kopejte do míče, házejte fresbee, jeďtě na výlet vlakem s nějakým zajímavým cílem… Vůbec to nemusí být pak pochoďák na 20 km, i když teda jsem dost překvapená, že ten malý nic neujde. U nás dá čtyřleté dítě v pohodě 10-12 km, jen to chce hodně zastávek a svačinek… Jako cíl výletu mě napadá třeba záchranná stanice pro zvířata, muzeum lega, rozhledna… My brzy určitě uděláme výpravu za první letošní zmrzlinou, vybereme úmyslně zmrzlinárnu u hřiště, která je tak 3-4 km od domu a tím určitě nepohrdnou děti ani dospělí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin