Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nás je nestarší 9 a nejmladšímu 5. Chodíme do bazénu, výlety (ZOO, hřiště se širší nabídkou hracích prvků, volnočasové areály, kolečkové brusle /koloběžky / kolo / skateboard) - každé z dětí si najde to, co ho baví. Filmové večery - někdy těžké najít vhodný film, ale třeba Sonic, Jurský park, Krotitelé duchů.. Když je sníh, je to horší - starší chtějí lyžovat, malý sáňkuje, to se musíme dělit.
Dám příklad - volnočasový areál s oválem na brusle, uprostřed hřiště s houpačkami. S sebou máme koloběžky, prkna, brusle. Děti se nejdřív projedou dokola na tom, co je baví, pokračují uprostřed a blbnou na klouzačce, prolejzkách, houpají se, cvičí na work-out hřišti. Bývá u toho občerstvení, tak skončíme na zmrzce, popř. přejedeme autem do McDo na shake a cheese. To jsem uvedla malý příklad společné soboty.
Mám holky 5 let od sebe a úplně v pohodě. Menší teda začala dělat všechno hodně brzy, když videla tu starší, takže my se tím rozdílem nikdy nějak neomezovali. Kolečkové brusle- když mladší ještě neuměla, jela na kole. Výlety na hory- v 5 letech malá klidně ušla 20 km. Lyže od 2-3 let. Jinak zoo, aquapark, koupák, bobovačka- to baví děcka všeho věku. I kino a divadlo se nám v tomhle veku ještě dařilo nesouladit. Až teď, když má starší 13, tak ty filmy volí už jinak.
Co 5 letý.. máme děti 6,13,15,19 a trávíme čas i společně ( dřív teda víc, i dovolené, teď už je dcera dospěla a má svoje). Bezva je jakýkoli výlet ( často bereme koloběžky), turistika, hrad, zřícenina, rozhledna..,akvapark, zoo, science centrum, lanové centrum, lezecké centrum, jump aréna, dá se i kino ( na Mimoně jsme byli všichni), jakékoli hřiště, sportoviště..
@andelka83 Ta turistika mě zajímá. Velkej ujde v pohodě na lehko v lehkým terénu klidně 15-20km, ten malej má problém se 3km protože je zvyklej prakticky jen na město a na to že se nosí když už nechce jít ![]()
Přemýšlím jestli nepořídit dětské nosítko ![]()
Jak jste to řešila, vy když třeba vaše nejmenší dítko bylo školkový prcek?
@cverunka to závidím, ten malej je sportem nepolíbenej. Teď teprve začíná jezdit na firsbiku. Veliký problém je že obecně nechce nic nového zkoušet, jakmile je nabídnuto něco co nechce (a to ho nikdo nenutí) tak začne hystericky plakat a úplně se sekne.
Kino jsem zkoušeli a dopadlo to tak že jsem se synem šla sama, protože ten malej řval jak tur že do kina nechce a nikdy do kina nepůjde… ale ok, třeba je na to holt ještě malej.
A chápu i partnera, že ho na sílu lámat nechce, protože chce aby si to ten malej užil a ne “prořval” celej víkend že ho někdo nutí dělat něco co nechce.
Ale zároveň se bojím toho že nakonec budeme dělat věci a trávit čas každej zvlášť se svým dítětem, protože ten malej se nedokáže aspoň někdy přizpůsobit tomu většímu ![]()
@Anonymní píše: Více
Nosítka bych opravdu neporizovala. Dítě se proste musí otrkat a chodit. Holt nepůjdete 15 km, ale jen 6 km dle tempa nejslabšího člena rodiny s nějakým zajímavým cílem, odměnou. A postupně prodlužovat.
A starší si s vždy přizpůsobují tomu mladšímu. Ten mladší se nechá staršími táhnout. Ale je scifi čekat, že se 4 létě přizpůsobí devítiletému. Vám se taky asi nebude přizpůsobovat, vy se přizpůsobuje té dětem.
Těch 5 let je blbych, mentálně i fyzicky jsou dost jinde. Můžete zkusit lehké společenské hry, jít všichni na bowling, minigolf. Ti se dá, samozřejmě s tím, že nebudete soutěžit, nepojedete na výkon atd.
Když vybereš dobrou trasu, muzou 3 turistikovat a prcek jet na odrazedle. ![]()
Pořad je skolkovy prcek. Holt chodíme na kratší trasy, klidně jen 2-3km. Starším to vůbec nevadí. Nepotřebují přechody Krkonoš. Předloni jsme byli v Tesinskem Slezsku, vloni na Olomoucku a letos jedeme na jižní Moravu. Vůbec se nebojím, že bych nevymyslela program.
Jj, minigolf, adventure golf, trampolíny, kuželky, petanque, discgolf, bowling.. to jsou sporty, které děláme všichni společně.
Moc díky, asi jsem potřebovala trochu ujištění, že tomu většímu to nebude z dlouhodobého hlediska vadit.
Moje představa byla jedna akce pro malého = prizpůsobí se velkej; jedna akce pro velkýho = přizpůsobí se malej (samozřejmě taková kde alespoň maličko by byla zábava pro malého). Aby to bylo spravedlivě vyrovnaný, ale asi to prostě nejde a budeme se s tím muset naučit nějak pracovat.
Mám kluka 5let a druhý bude mít v červenci 9. Co se týče společných aktivit, tak určitě pořád jsou to větší aquaparky. Mladší sjede všechno, kde ho nelimitují plavčíci nebo hloupé měřiče výšky.
Další jsou jumparky, minigolfy, a velké parky, kde jsou náročnější prolejzačky a ideálně velké klouzačky. Nejlepší je Mirakulum, ale v Praze se dá najít dost míst, kde to vyhovuje oběma. Například: Areál Vltavanů, Gutovka, Hovorčovice, Park zahrádky, jakýkoliv pumptrack. S herničkama už začíná být problém u staršího. Už ho to fakt nebaví, ale nutno říct, že jsem to asi s frekvencí návštěv dost přeháněla a měli to jeden čas minimálně 1× za víkend. Dál určitě farmaparky, to baví oba a takové ty skákající atrakce. Cokoliv spojeného s vlakem. Napříklaf se dá jet vlakem do farma parku na Karlštejně: je to Smíchov - Karlštejn. Oba baví ještě království železnic, líbilo se jim v Techmanii, IQ parku a v oblasti dolní Vítkovice (ale to bylo loni).
A letos jsme byli často na kluzišti. Oba si užili winterwonderland a Matějskou. (Světla nezajímali ani jednoho, jen ty kolotoče)
Každopádně se dostáváme do fáze, kdy ten starší chce být spíš s kamarádem než semnou a mladším bráchou. To je vývoj a realita.
Tak snad ten velkej není retardovany, aby neviděl, že malej asi nedá 20 km pěšky nebo že nevydrží na prohlídce zámku.
Máte dva jedináčky ke kterým je tak evidentně i přístupováno. Jestli chcete trávit čas společně jako „rodina“ všichni se nějakým způsobem musí přizpůsobit a musí se hledat kompromisy.
Naše školková holčička od necelých tří let ujde i 10km, do té doby od 2 let jezdila na koloodrážedle klidně 5km…holčičky máme o 4 roky, loni byla menší miminko a starší už chtěla dělat vše…tak jsme chodili bruslit s vozejkem a starší jela na kole nebo jsme chodili na dopravko, kde je pro všechny něco…máme dům se zahradou, tak jsme chodili i na různé vycházky…teď už měla menší od podzimu rok a už může i do aquaparků, jinak chodíme od 6m plavat do menšího bazénu, k moři létáme s oběmi, chodíme na zimak, to už by Ti zvládli oba, zvládli by i lyžovat, jet na výlet na kolech, do velké herny,…
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Ahoj,
Mám dotaz jak sladit víkendové programy 2 kluků (4 roky a 9 let).
Jsme slepovaná rodina, partner má malého synka na víkendy, já mám staršího syna. Konečně se podařilo aby naši kluci měli společné víkendy.
Chtěla bych poprosit o typy jak pro ně oba připravit programy na víkendy, tak abychom mohli být všichni spolu a zároveň, aby program byl zábavný jak pro malého, tak pro velkého. Kluci se mají moc rádi, ale každý má jiné zájmy, jiné fyzické schopnosti a možnosti a já bych nerada aby se víkendy šily na míru pouze toho mladšího a starší se nudil. Zároveň bych nechtěla abychom měli společný víkend, ale aktivity si rozdělili a vlastně každý strávil víkend se svým dítětem.
Má taková konstelace vůbec nějaké řešení? Máte zkušenosti? Jak to děláte třeba vy rodiče, kteří v úplné rodině vychovávají děti s 5 letým věkovým rozdílem?