Druhé dítě kdy?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
421
7.3.25 12:49

Druhé dítě kdy?

Ahoj 😊
Chci se vás zeptat, kdy jste měli druhé dítě a vaše zkušenosti? (Jak jste to zvládali vy rodiče a jak prvorozené dítě)
Vždycky jsem chtěla druhé dítě třeba za 2 roky, aby byli k sobě blíž, ale po tom, co se nám narodilo hodně „náročné“ dítě, jsme původně chtěli zůstat u jednoho, ale časem se to lepší 😆 za 3 měsíce budou synovi 3 roky, je pořád hodně divokej a chce neustálou pozornost… spousta lidí mi říká, že by mu pomohl sourozenec a i to vidím např. na hřišti, že sourozenci si lépe vyhrají a jsou samostatnější, narozdíl od jedináčků, kteří i v pěti letech potřebují neustálou pozornost rodičů.
Začali jsme o druhém dítku přemýšlet, taky by to vyšlo hezky, že by starší začal chodit do školky atd… ale pořád trošku váhám, jak to zvládnu 😆
Tak mě zajímají vaše zkušenosti ❤️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3667
7.3.25 12:55

Ta mě dva roky naprostý ideál. Školák a mimino už si spolu moc nevyhrajou. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.3.25 12:56

My máme skoro čtyřletá dvojčata a sourozenec se jim narodí za pár měsíců. Jsou hodně živí, ale už se s nimi dá v pohodě domluvit. :palec:

• Citovat
  • Upravit
2959
7.3.25 13:01

Ja chtela druhe dite, az prvni pujde do skoly a presne to tak i vyslo. Nechtela jsem byt doma 6 let v kuse. Bylo super jit do prace, kdyz slo prvni dite do skolky a uzila jsem si to tak. Prvni dite ma k druhemu i tak blizko, zatim si moc nevyhrajou, spis se provokuji, starsi chvilu pohlida mladsiho, maji se radi. Akorat mladsi zarli, kdyz starsi chce jit za mnou. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37114
7.3.25 13:18

Mam deti po 4 letech a pak po necelých 3 letech a ten menší věkový rozestup je lepší. Dve mladší si spolu vyhrají lip, než nejstarší a prostřední. Mit vetsi rozestup jak 5 let, tak uz jsou to spis dva jedináčci :nevim: jestli chceš, aby si spolu vyhráli, tak ty 3 roky bych dala maximální rozestup. Jinak zvládnout, to se zvládne všechno :lol: proste musíš no :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
7.3.25 13:33

@Kriss Tina @Fee-bee jee tak to už nestíháme 😆 ale asi to začneme ‚řešit‘ 😅 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.3.25 13:43

Mně pobavilo to srovnání jedináčků a dětí se sourozencem. Mám sestru, nikdy jsme si nerozuměly, spoustu let se vůbec nestýkáme, v dětství jsme si na hřišti každá hrála s jinou partou. A nejvíc nesamostatný člověk, kterého znám, má dva mladší sourozence. Takže si pořiď druhé dítě pro sebe a ne pro starší dítě.

• Citovat
  • Upravit
2252
7.3.25 13:53

Kazdy ti rekne neco jineho. kazdy rozdil ma sve vyhody/nevyhody. napr ja mam jedno dite, ted 17 m a kolem leta se chceme pokouset o druhe. nechtela jsem mensi rozestup nez 2 roky, bala jsem se, ze by to bylo hodne narocne psychicky i financne (dvojkocar, dve vajicka,2 postylky by se nam nevesly do loznice apod).ale jiny chteji treba deti po roce.je to vase vec a myslim ze neexistuje pravidlo idealniho vek. rozdilu sourozencu. kazdy je taky vyvojove jinde. nekdo chodi v roce, nekdo v roce a pul 🤷‍♀️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
7.3.25 13:55

@Petra0009 tak to přeji hodně štěstí 🍀 a moc děkuji za názor 🤗

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
7.3.25 13:57

Myslim si, ze ten cas, kdy by to byly sourozenci „na hrani, na hriste, do hernicky,…“ uz pomalu mijite. To mozna do 4 let max, mozna 5, tezko rict :)
My mame deti o 3 roky a kdyz pominu tezke zacatky a ze samozrejme nekdy jsou silene dny, je to fajn rozestup. Zachvili jim bude 5 a 2 a uz jsou spolu pomerne dvojka, travi spolu cim dal vic casu.
Ja jsem se segrou o 8 a vztah mame dobry, ale neni to uz to hrani a vzajemne zabaveni se. Spis uz jsem ji casto hlidala, brala ven a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2272
7.3.25 13:59
@Lenkaanonym píše: Více

ja mam mezi detmi 3 roky presne, ale to uz nestihate se obavam :D

Chtela jsem rozdil 2 roky, ale to bohuzel nevyslo. 3 roky je za mne takova rozumna hranice, aby si spolu nejak vyhrali.

Ackoliv mezi manzelem a jeho mladsi sestrou je 5 let a rozumeli si hodne. Takze, asi indi-vindi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.3.25 14:06

Přidám svoji zkušenost, ačkoli druhé dítě teprve čekám. Vždycky jsem chtěla věkový rozdíl maximálně dvou let. V roce syna jsem musela na gynekologickou operaci, následně jsem otěhotněla ale následoval potrat. 3 měsíce jsme si dali pauzu a poté jsem znovu otěhotněla, rozdíl mezi sourozenci budou necelé tři roky. Pro sourozence podle mě ideální, ale pro mě je to extrémně náročné. Záleží, jaký budeš mít průběh těhotenství, já ačkoli jsem všechno po prvním zhubla, tak tělo prostě není v kondici a to jsem cvičila, běhala, ale i kojila, takže bych řekla že tělo bylo prostě vším co se událo vyčerpané. Od začátku neskutečné nevolnosti, potom bolesti kyčlí, kloubů, občas jsou dny kdy nemohu vůbec chodit, nemůžu v noci spát a v první polovině těhotenství jsem měla i psychické problémy. Už jsem přibrala přes 20 kilo a je to mazec. Do toho se starat o aktivního syna, který celý den jen běhá. Jsem za miminko neskutečně vděčná, už to mám za pár a ačkoli jsem na začátku v největších nevolnostech říkala že toto je opravdu naposledy, nakonec jsme to nechali otevřené, ale rozhodně bych do snažení se o další mimco šla až bude nejmladší ve školce, abych měla prostor odpočívat, takže nejdřív za 3 roky.

• Citovat
  • Upravit
6381
7.3.25 14:12

Já mám mezi kluky 3.5 roku, chtěla bych větší rozdíl, ale měla jsem je po čtyřicítce.
Pokud tě netlačí věk, tak nespěchej, všeho do času. Nejlepší je podle mě tak 8+

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30559
7.3.25 14:16

Mam prvni dve deti 23m a treti 3r po nich. 23m bylo lepsich, ale dvema mladsim je ted skoro 11 a skoro 8 a vyhrajou si paradne. Naopak zkraje si vystacili ti starsi a nejmladsi byla uz od nich daleko, tak byla osamela, idealni by asi bylo ji do 2r poridit ctvrteho partaka :mrgreen:, ale nejak jsem uz chtela do prace :mrgreen:. Ted je nejstarsi v puberte, takze ji sourozenci uz netankujou. Holky jak jsou skoro o 5r, tak k sobe cestu najdou zatim vyjimecne, ale treba se to casem jeste zmeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2959
7.3.25 18:07

@Kriss Tina On hodne zalezi na povahach deti a zda je prvni holka nebo kluk. Holky jsou vic pecovatelky. Mam vekovy rozdil 6,5 let a zatim dobre. Prvni je holka, druhe kluk, zabavi se na chvilu spolu. Dcera je za nej rada, prala si velmi sourozence.
Ja mam mladsiho brachu take o 6,5 let a nezajimal me a byl pro me otravny a vesmes me nezajima ani v dospelosti.
Kazdy jsme byli uz nekde jinde. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin