Dítě se stará o sourozence

Anonymní
13.1.25 13:24

Dítě se stará o sourozence

Zajímalo by mě, jak vnímáte, když se starší sourozenec musí nějakým způsobem starat o mladšího sourozence. Co je pro vás v normě a co už vám přijde moc? Máte na to názor, že rodiče si pořídili děti a měli by se sami starat o děti, nebo vám přijde v pohodě, že se každý v rodině podílí na chodu domácnosti a tedy i péči o sebe navzájem?

Proč tohle téma zakládám - protože už jsem v tomhle nějakou dobu v křížku s kámoškou. Ve většině věcí si rozumíme, ale v tomhle mě neskutečně točí.

Máme obě 3 děti. A zatímco ona jede názor, že si je pořídila ona, tak já jsem na té druhé straně, kdy jsem založila rodinu, která funguje společně :nevim: Ona dělá celý den dětem taxi, každé končí jinak ve škole, tak jezdí tam a zpátky, rozváží je na kroužky a nikdy by jim neřekla, aby třeba na sebe počkali a jeli někam spolu busem a tak. A jak to má takhle nastavené, tak do mě neustále ryje, jak to dělám blbě. Já jí třeba na to neříkám nic, i když si myslím své. U nás je to tak, že mám dvě starší děti, věkově jsou k sobě blízko a pak nejmladší o cca 5 let od nich. Dokud bylo ve školce, tak jsem po těch starších nic nechtěla, platila jsem si paní na hlídání. A od doby, co je ve škole, tak ho začali vyzvedávat na střídačku podle toho, jak kdo skončí. Teď, když je větší a má delší výuku nebo kroužky, tak vyzvedávám někdy i já, tedy se i frekvence vyzvedávání staršími zmenšila. Jak nejmladší odvedou domů, už mají volno a mohou klidně jít s kamarády, nikdy s sebou nejmladší netáhnou. Jednou za 14 dní jezdím na fyzioterapii a to musí vyzvednout sourozence z kroužku, to je jediný den, kdy se pro něj musí extra vydat a pak na mě hodinu čekají doma. No a pak někdy nárazově, třeba jedenkrát měsíčně, máme s manželem práci mimo domov, kdy jsou den, někdy dva po sobě, velkou část dne sami doma a musí „hlídat“. Nicméně tohle praktikujeme až od doby, kdy se nejmladší dítě naprosto samo obslouží, oběd jim vždycky doveze kurýr a dá před dveře, sváču si zvládne připravit každý sám. Tedy se spíš jedná o to, aby se nějak zabavili a dohlídli, ať nedělá vylomeniny. Mně osobně to teda nepřijde nějak moc, vám ano? Já zas „na oplátku“ pohlídám třeba mladší sourozence kamárádů od dětí, když chtějí jít ven a nechtějí je vláčet s sebou. Přijde mi, že nám to funguje hezky, občas to samozřejmě někomu hodí vidle do plánů, tak jsou nespokojení, že si musí nechat ujít nějakou procházku s kámoši, ale to je fakt zřídka.

Nicméně mojí kámošce to přijde, jako že je přetěžuju a vždycky, když probíráme nějaké pubertální výlevy mých dětí typu: dnes se bezdůvodně rozbrečel, vztekal atd, tak hned vytasí, že je o určitě tím, jak se musí starat o sourozence :think: :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1259
13.1.25 13:28

Důležité asi je, jak to vnímají tvoje starší děti, ne? jestli chceš dělat něco „na oplátku“, mělo by to směřovat k nim, a ne brát jejich pomoc jako samozřejmost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
13.1.25 13:28

Starší pomáhají s mladšíma, pohlidaji, vyzvednou, berou sebou ven ( dobrovolně)..jen nejmladšího 22 měsícu teda ven ne, ale dcera (13) si ho občas uzme pro sebe a já mám klídek, dojdu nakoupit nebo udělám co je potřeba a s malým to úplně nejde..máme věk - 22 měsícu, 7,10,11,13 a 18 let
Přijde mi normální si v rodině navzájem pomáhat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
13.1.25 13:30

Tak nějak na to nemám vyhraněný názor. Každý dělá, jak může a umí, ani jedno není špatně. Spíš nechápu, proč si otravujete život a přátelství takovými „spory“. Asi bych se s kámoškou dohodla, že v tomto máte jiný názor / přístup a nebudete to vzájemně hodnotit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2416
13.1.25 13:31

Tak kazdy to ma jinak.
Myslim si, ze vypomoc v ramci rodiny (sourozencu)neni nic spatneho. pokud maji cas i na sve veci a neni to dennodenně.
Treba v obdobi puberty bych chapala, ze bude puberťák pindat ze musi vyzvednout mladšího sourozence z krouzku.ale jinak si myslim, ze to je naprosto normalni.mam starsi segru a taky me obcas nekam vodila/vyzvedavala.
Tva kamoska ma asi hodne casu a chute, proto to dela vse sama.nebo svym detem neveri, ze by to zvladli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3686
13.1.25 13:33
@KáťaKašpi píše: Více

Máš 6 kousků? Vlastních? To tedy klobouk dolů. Máš ode mě neskonalý obdiv. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.25 13:36

O děti se mají starat rodiče. Jestli nestíhají, ať si pořídí chůvu. Nemluvím o dvou hodinách, než matka zajde nakoupit. Úchylů je daleko více, než jich bylo dříve. Nechat děti někde chodit samotné? Nepřijatelné. Ovšem záleží také na jejich věku. Vím to, protože jsem nejstarší ze čtyř dětí, z toho jedno postižené. Musela jsem se starat pořád a odneslo to moje celé dětství. A byly jsme jen s matkou. Vy jste dva a neumíte se postarat. Myslím si, že ospod by neměl na to stejný názor jako vy. A že dříve to tak fungovalo běžně? Byla jiná doba. Tím ať tady nikdo neargumentuje.

• Citovat
  • Upravit
989
13.1.25 13:39

@Fee-bee nene, některé jsou moje, některé manžela a jedno společné..ale vlastně jsou všechny naše :srdce: :srdce: :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24851
13.1.25 13:43

Není dobře být otrokem dětí, ale ani házet odpovědnost za sourozence na děti.. tvá kámoška je dle mne první případ.. a ty ten druhý nejsi, jen děti více zapojuješ
ale musíš s nimi o tom mluvit, zda je to OK (nepřijde mi to tak moc, ale mám z dětsví pokřivená měřítka - suplovala jsem od půl roku věku batolete matku a bylo mi 12)…
dělala jsem to ráda
ale některé děti to přetěžuje
musíš s nimi o tom mluvit
ale nemyslím si, že to děláš špatně
spíš tvá kámoška na to svoje helicopter mateřství jednou dojede…
nehádejte se kvůli tomu - neshodnete se.. prostě se o tom nebavte, respektujte každá své vlastní nastavení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10875
13.1.25 13:43

Tohle je za mne v pohode.

Ale videla jsem dokument o pestounske peci, kde meli tech deti fakt hodne a nejstarsi se starala o miminko komplet,.krmeni, prebalovani. V dokumentu bylo, ze se bude stěhovat pryc a druha nejstarsi cca 12 let tam brecela, ze ted bude tohle vsechno na ni.
Tohle bylo za mne za hranou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15280
13.1.25 13:48

Asi bych nechtěla aby straší děti měly každý den povinnost vyzvedat mladšího sourozence. Pokud by to bylo třeba jednou týdně, vyzvednout, pohlídat, odvést, tak to je myslím v pořádku, ale deni povinnost bych z toho nedělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
13.1.25 13:49
@KáťaKašpi píše: Více

Tak samozřejmě, ze to to prijde normalni, kdyz je to pro Tebe výhodné 🤷🏻‍♀️

Zakladatelko, ja jsme nejstarší, mam dva mladsi sourozence, o 2,5 a o 10. Aktivne jsem mame vzdycky pomahala… No, teď ti reknu, ze bych to vlastnimu diteti neudelala. A to jsem tehdy pomáhala rada. Je to neuvěřitelně sobecke od rodicu a ano, je to „prorodinny model“ a navenek to vypada vsechno krasne, (moji rodice v tom taky byli vychovaní, tak jim to prislo prirozene) ale to nejstarsi dítě je na tom hrozne bite. O spoustu věcí přijde a at se ti to nezda, tak rozhodne neodhadnes zodpovednost, kterou na prvni dite navalis tak, aby byla adekvátní k veku. A ma to pak někdy obří důsledky do dospelosti.

Precti si neco o „eldest daughter syndromme“.

Takze za me, ano, děti jsou zodpovědnosti rodičů. Samozrejme nerikam, ze detem ma být podstrojovano, mely by se do chodu domacnosti zapojit.

• Citovat
  • Upravit
53190
13.1.25 13:54

Jako o 8 let starší sourozenec říkám, že pokud starší dítě samo chce o menší pečovat (holčičky obvykle tohle celkem rády, dává jim to pocit důležitosti), tak klidně, pokud ne, nezatěžovala bych starší sourozence ŽÁDNOU zodpovědností spojenou s mladšími dětmi. Občas staršího syna taky o nějakou službičku poprosím, třeba aby dohlédl, že si mladší vezme vše, až bude odcházet na kroužek. Ale opravdu jen minimálně. To ale neznamená, že je všude vozím a dělám jim poskoky. Zlatá střední cesta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
13.1.25 13:55

@andrasteia to není o tom, že je to pro mě výhodne,..oni to nemají příkazem nebo z povinnosti :nevim:. Vždy je to o vzájemné dohodě a pokud už něco mají nebo se jim nechce, nebo cokoli, nenutím je se o sebe navzájem starat.. každý má své zájmy, svůj volný čas, sporty..ale navzájem se mají rádi a ten čas spolu trávit chtějí :nevim:.. většinou holky se sčuchnou spolu a kluci spolu..ten 18-ti lety třeba sám přijde a řekne, že si vezme sebou 7-mi letyho ven, aniž by se ho někdo ptal jestli by ho vzal..13-ti leta si ráda hraje s nejmladším, ale neprebaluje, nekrmí, neuspava, prostě si s ním hraje..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
13.1.25 13:56
@Alušáček píše: Více

Já to taky spíš cítím takhle… Rodiče se rozhodli pro xy dětí, mělo by být v jejich silách se komplet postarat. A teď nemyslím dělat jim otroky a sluhy. Proti nějaké občasné, nutné, výpomoci nic nemám, ale jako pracovník školy denně vídám ty starší sourozence. 9 z 10 nafouklá, otrávená huba, na mladšího nepříjemní, konverzace omezena na „dělej, makej“, a pak jdou 5 m za sebou domů. V konečném důsledku nepříjemné pro všechny zúčastněné. Jsem pro, aby se děti přiměřeně věku a schopnostem podílely na chodu domácnosti, měly své povinnosti atd., ale to starání se o mladší mi nějak vadí. PS: Jsem ze 4 dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin