Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@PaníBovaryová píše: Více
A představ si, že mého synovce srazilo auto, když ho máma vedla a držela za ruku, stáli u přechodu. Normálně se jí nečekaně vytrhl a vběhl tam, nikdo nechápal proč. A mého kamaráda v dětství srazilo auto, když jel na kole s tátou. Co mi to má říct?
A k těm ostatním reakcím.
Je prokázané, že děti, které jsou od mala vedeny k samostatnosti a zodpovědnosti a dá se jim důvěra, jsou daleko obezřetnější, než ty, co mají mámu pořád za zadkem a spoléhají na to, že kdyby něco, tak ona zasáhne.
Mně je to vcelku jedno, jak to kdo má, stejně si ty plody své výchovy poneseme každý sám a potenciálně ty děti. Já už mám děti starší, ZŠ, SŠ a VŠ, ale právě u těch starších vidím ty plody těch úzkostných matek, kdy se mraky dětí sebepoškozují, mají těžké poruchy příjmu potravy, jsou hospitalizované na psychiatriích apod. A rozhodně to nejsou děti z rozvrácených rodin. Dost často z úplných a starostlivých rodin, kdy se maminky věnovaly naplno a podřídily svůj život dětem.
Už dávno je prokázáno, že méně péče je pro dítě to nejlepší, co pro něj můžeme udělat. A mluví o tom i většina psychologů. Neoprašovat, dát zodpovědnost, vést k samostatnosti, nechat zakusit nepohodlí a diskomfort. A čím dřív, tím líp. I psychika se musí otužovat.
A k tématu diskuze. To, že starší sourozenec pohlídá mladšího, nebo ho vyzvedne z družiny, ještě nikdy nikoho psychicky nepoškodilo. Tohle mají většinou perfektně zvládnuté ty rodiny s více dětmi, kterých je dnes už bohužel málo a ty svoje jedináčky, popřípadě dvojky si oprašujeme, jak můžeme.
Toť můj poslední příspěvek tady, už asi nemám, co bych k tomu řekla. ![]()
Ne všechny rodiny s více dětmi to mají zmáknuté. Nebo mají, ale na úkor dětí. Moje nej kamarádka z dětství je ze sedmi dětí. Doplatila na to nejstarší dcera té rodiny, která místo chození ven a na rande doma uklízela, vařila pro všechny, protože máma nestíhala. Známky katastrofální, protože když onemocněly menší děti, byla ona s nimi doma, matka "musela " do práce. Nejstarší ze všech dětí byl syn, ten ovšem nedoplatil na nic, protože přece kluk, nemůže se mu zničit budoucnost, ten šel na školu jakou chtěl přes půl republiky.
Doteď vzpomínám na to jak jsem musela hlídat mladšího sourozence, zatímco kamarádky byly spolu a „užívaly si“ a taky jsem to mamce už několikrát vyčetla. Starší děti nejsou zdarmachůvy!
@bigl Tak je na každém rodiči, jakou míru zodpovědnosti na sourozence naloží a jak v případném průšvihu to zvládnou jako rodina. Ono se samozřejmě nemusí nikdy stát nic. Znala jsem človeka, který “ zavinil “smrt sourozence. Bafl na sourozence, který se lekl a skočil do silnice, kde jelo auto. Nedopadlo to dobře ani pro jednu stranu. Jasný, blbá náhoda, osud..Dítě mohlo byt jindy milionkrát zodpovědné. To starší dítě se s tím nikdy nesrovnalo.
Chodí sem uživatelka, které dítě přecházející na zelenou srazilo dítě řidič jedoucí na červenou. Muselo to být hrozné. Následky si nesou stále ( a všechna čest, že to zvládají). Neumím si představit nechat tu zodpovědnost pouze na starším dítěti. Jak se takové dítě asi může cíti.
Chápu nějaký pocit zodpovědnosti, ale neumím si představit pro to dítě ty následky, když se něco po ….
Taky nevím jestli řešení, že každé dítě v 7 letech by mělo dojít samo domu musí být vždy pravdivá a starší sourozenci se chovají zodpovědně. Ano chovají, ale někdy ani to nemusí stačit.
Příspěvek upraven 15.01.25 v 22:47
Teď nevím, nemám si připadat jako vykořisťovatel, když moje čtvrťačka vyzvedne svého bratra - prvňáka z družiny a jdou spolu domů? 200 m přes jeden přechod. 2-3 x týdně. A platím jí za to. Doteď jsem myslela, že výpomoc v rámci rodiny by nemělo být nic k hlubšímu zamyšlení. Máme taky třetí dítě s velkým odstupem, starší holt budou občas vyzvedávat nebo krátkodobě pohlídají.
@Amandine Tak pokud čtvrtacka je s tím ok, navíc ji za to platíš ( čili asi taková dohoda na kterou ona přistoupila a chce ji ) tak asi rozdíl mezi situacemi zde popsanými. ![]()
Proč to nedělá zadarmo?
Úplně nejsem příznivcem, aby se starší sourozenec musel hodně starat o mladší sourozence. Neříkám občas vyzvednout, občas něco vypomoct…
Ale já jsem z 8 dětí a ti starší mluvili často o tom, že nás v podstatě vychovávali oni místo rodičů, kromě kojení prý museli dělat všechno. No, žádný z mých sourozenců vlastní děti nemá a to těm nejstarším už táhne na 40. Nejstarší sestra už v pubertě se rozhodla, že nebude mít děti nikdy, naprosto se jí to znechutilo.
@kocourGarfield prostě jsem jí nabídla, že si takto může vydělat a ještě mi pomůže. Jako zkušenost, že když něco dobře dělá, může něco získat. Ale platím tedy 20 Kč za jedno dovedení.
Již loni chodila občas pro bratra do školky, chtěla.
Počítám ale, že v pubertálním věku z toho nadšení nebudou. Ale snad to pochopí a půjde to…
@saddreamer píše: Více
Jo, kamarádka je ze šesti dětí a jestli se nepletu, ač je nejmladší (32 let) s velkým věkovým rozestupem, tak vnoučata jsou jen dvě celkem.
A vůbec se nedivím. Strávit mládí péči o sourozence (nedej bože o víc) je podle mě fakt drsné a hodně to kazí dětství.
Nerikam aby nemeli vubec žádné povinnosti vůči ostatním, ale taky by meli byt porad dětmi pro rodiče a ne levnou chůvou. Jako fakt tu někdo nevidí rozdíl mezi odvedením ze školy párkrát do týdne a taháním sourozence všude s sebou, dělání úkolů s nimi, utírání zadku nejmenším, vaření a velení?
@mojara píše: Více
A to jsi měl jen jednoho mladšího sourozence…a teď si představ, že bys jich měla mít pět i více! Víceméně žádný z mých sourozenců na dětství a dospívání nevzpomíná nějak moc v dobrém…
Já to napíšu z pozice mladšího sourozence. Moji byli o 7 a 12 let starší a starat se o mě museli. Byla jsem pro ně mazánek a absolutní přítěž, dodnes si pamatuji, jak mi ségra říkala, ať si k ní i jejim kamarádům držím odstup a nevopruzuji. Připadala jsem si strašně a to trvalo dlouhá léta. Vztahy máme normální, ale tyhle křivdy, za které ve skutečnosti mohla máma, jim nikdy nezapomenu
@Amandine píše: Více
Pokud je ta míra nějak rozumná a nezatěžující, nemám nic proti tomu. Rodina spolupracuje, pomáhá si. Primární péče je samozřejmě na rodičích a sourozenec ji nemůže suplovat.
Na tom Tvém modelu mi ale vadí to placení. To mi přijde v tomto případě, promiň, ubohé. Zavádět v rodině takové pořádky, nic pro mne.
@Anna766 píše: Více
Ano, tohle je taky špatně, na tom se asi všichni shodneme.
@Aduš8 píše: Více
Ono asi taky záleží na tom, jaká je ta situace v rodině, tj. jaké jsou důvody k tomu, aby se starší dítě muselo nějak nadměrně o sourozence starat. U nás to nijak nešlo, byli jsme s mámou sami (4 děti). A i když ledacos ideální nebylo, vnímám a dost brzy jsem to vnímala jako jakousi nutnost, tj. že to jinak vymyslet nešlo a pomoci jsme museli. tj, žádnou křivdu si s sebou nenesu.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
@Lily-of-the-valley Přesně je to o každém jedinci. A každý ne jiný. A nemusí být rozhodující výchova. Někde to fungovat nemusí a někde bude spokojené spolu sedět na písku a stavět hrady

Stejně jako někde budou sourozenci nadšeně vzpomínat na nudli o 12 m2, kde trávili ve 2 nebo i 3 svoje dětství a děti, které budou vědět, že toto nechtějí.