Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Klidně až za další 3 měsíce
pro dítě je všechno hrozně dlouhá doba. I kdybys to řekla měsíc před porodem, bude pro něj porod za dlouho ![]()
Až to řekneš v práci nebo to někdo z rodiny prohakne, případně si někdo všimne břicha ![]()
Jak píšou holky. Jak mi nebude vadit, že to ví spoustu lidí, řekla bych ti dítěti
Když jindy? Po porodu už bude pozdě ![]()
Říkali jsme okolo 18/20tt. Maji rozdil přesně 4 roky. Nikde to nevykecaval a to se tesil. Nechteli jsme rikat pohlavi, takze to jsme nerekli nikomu. Klukovi jsme říkali, ze budeme mit miminko a ono samo si vybere co bude bez ohledu na naše přání… zrovna staví ségře bunkr
Nemusela jsem to starší dceři říkat
. Tvůj přístup že mu to chceš říct později mi přijde vtipný
. Dcera to sama poznala v roce a půl, když jsem byla 10 tt, všem říkala že budeme mít mimi, všechny děti pro ní byly mimi. Neměla problém mi kdykoliv, před kýmkoliv vyhrnout tričko, přitulit se a říct mimi.
Sourozencům jsme to řekli asi v 5. měsíci. Bylo to tak akorát, i tak je čekání na sourozence dlouhé ![]()
@Anonymní píše: Více
Tak v práci si toho za chvilku všimnou ne? Vždyt´se to stejně dozví každý, tak k čemu tyhle tajnosti? I to dítě si jistě všimne že ti roste břicho.
@Anonymní píše: Více
Fakt se na toto musíš ptát? ![]()
Nejspíš až ti nebude vadit, že to všude vykecá. Pak mu to řekni. ![]()
Rekli jsme to diteti ve 3. mesici, dcera mela myslim 4 roky a druhy den mi ucitelky gratulovaly. Takze az to budes chtit rozhlasit ![]()
Dceři jsem to řekla někdy kolem 10. týdne, kdy to bylo potvrzené od gynekoložky.
Chtěla jsem aby byla první, hned po manželovi. Bylo to pro mě důležité.
Ale taky to hned vykecala u babičky půlce rodiny (byly prázdniny), pak samo ve školce nejen učitelkám ale k všem rodičům ![]()
Ale mě to nevadilo. Pokud by ti to mělo nějak “zavařit”, tak bych počkala až budeš připravená a nebude to tajemství. Na mě to už ve 4. měsíci bylo i vidět
Pokud víš, že to poví, tak mu to řekněte v době, kdy už nebude vadit, když se dozví o miminku i okolí. ![]()
Jsem po IVF a dcera se mnou chodila na kontroly. Dokonce byla i s manželem v 6. týdnu, kdy se zjišťovalo, jestli bude srdíčko. Bylo jí 2,5 roku. O sourozenci pak začala sama mluvit, až bylo víc vidět břicho. Do té doby o tom sama nikdy moc nezmiňovala a spíš jen s námi. S okolím až právě bylo břicho. ![]()
Dceři jsme to řekli v momentě, kdy s tím mohla do světa, po screeningu…a druhý den už mi paní učitelka gratulovala ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Zdravím, máme dítě, kterému je tři a půl. Všechno chápe, není problém cokoliv vysvětlit. Sourozence si přeje. Ale ve školce všechno vykecá. Žijeme na vesnici a já bych byla ráda, aby o mém těhotenství nikdo nevěděl tak dlouho, jak je to jen možné. Blízká rodina už to ví, budu končit třetí měsíc. Vím, že dítěti to nikdo neřekne. Zároveň ve stejné vesnici bydlí dvě kolegyně a v práci těhotenství zatím oznamovat nechci. Kdy nejpozději byste dítěti řekli, že bude mít sourozence? Moc díky za všechny reakce.