Kdy říct dítěti o sourozenci?

Anonymní
13.12.24 14:45

Kdy říct dítěti o sourozenci ?

Zdravím, máme dítě, kterému je tři a půl. Všechno chápe, není problém cokoliv vysvětlit. Sourozence si přeje. Ale ve školce všechno vykecá. Žijeme na vesnici a já bych byla ráda, aby o mém těhotenství nikdo nevěděl tak dlouho, jak je to jen možné. Blízká rodina už to ví, budu končit třetí měsíc. Vím, že dítěti to nikdo neřekne. Zároveň ve stejné vesnici bydlí dvě kolegyně a v práci těhotenství zatím oznamovat nechci. Kdy nejpozději byste dítěti řekli, že bude mít sourozence? Moc díky za všechny reakce. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1539
13.12.24 14:46

Az ti nebude vadit, ze to dite vykeca?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
13.12.24 14:47

Klidně až za další 3 měsíce :nevim: pro dítě je všechno hrozně dlouhá doba. I kdybys to řekla měsíc před porodem, bude pro něj porod za dlouho ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
983
13.12.24 14:48

Až to řekneš v práci nebo to někdo z rodiny prohakne, případně si někdo všimne břicha :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16275
13.12.24 14:54

Jak píšou holky. Jak mi nebude vadit, že to ví spoustu lidí, řekla bych ti dítěti :nevim: Když jindy? Po porodu už bude pozdě :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18639
13.12.24 15:05

Říkali jsme okolo 18/20tt. Maji rozdil přesně 4 roky. Nikde to nevykecaval a to se tesil. Nechteli jsme rikat pohlavi, takze to jsme nerekli nikomu. Klukovi jsme říkali, ze budeme mit miminko a ono samo si vybere co bude bez ohledu na naše přání… zrovna staví ségře bunkr

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
13.12.24 16:05

Nemusela jsem to starší dceři říkat :lol:. Tvůj přístup že mu to chceš říct později mi přijde vtipný :lol:. Dcera to sama poznala v roce a půl, když jsem byla 10 tt, všem říkala že budeme mít mimi, všechny děti pro ní byly mimi. Neměla problém mi kdykoliv, před kýmkoliv vyhrnout tričko, přitulit se a říct mimi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6439
13.12.24 16:08

Sourozencům jsme to řekli asi v 5. měsíci. Bylo to tak akorát, i tak je čekání na sourozence dlouhé :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33587
13.12.24 16:29
@Anonymní píše: Více

Tak v práci si toho za chvilku všimnou ne? Vždyt´se to stejně dozví každý, tak k čemu tyhle tajnosti? I to dítě si jistě všimne že ti roste břicho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15497
13.12.24 16:31
@Anonymní píše: Více

Fakt se na toto musíš ptát? :roll:

Nejspíš až ti nebude vadit, že to všude vykecá. Pak mu to řekni. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85356
13.12.24 16:32

Rekli jsme to diteti ve 3. mesici, dcera mela myslim 4 roky a druhy den mi ucitelky gratulovaly. Takze az to budes chtit rozhlasit :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
609
13.12.24 19:31

Dceři jsem to řekla někdy kolem 10. týdne, kdy to bylo potvrzené od gynekoložky.
Chtěla jsem aby byla první, hned po manželovi. Bylo to pro mě důležité.
Ale taky to hned vykecala u babičky půlce rodiny (byly prázdniny), pak samo ve školce nejen učitelkám ale k všem rodičům :lol:
Ale mě to nevadilo. Pokud by ti to mělo nějak “zavařit”, tak bych počkala až budeš připravená a nebude to tajemství. Na mě to už ve 4. měsíci bylo i vidět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4482
14.12.24 14:40

Pokud víš, že to poví, tak mu to řekněte v době, kdy už nebude vadit, když se dozví o miminku i okolí. :)
Jsem po IVF a dcera se mnou chodila na kontroly. Dokonce byla i s manželem v 6. týdnu, kdy se zjišťovalo, jestli bude srdíčko. Bylo jí 2,5 roku. O sourozenci pak začala sama mluvit, až bylo víc vidět břicho. Do té doby o tom sama nikdy moc nezmiňovala a spíš jen s námi. S okolím až právě bylo břicho. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.12.24 16:35

Dceři jsme to řekli v momentě, kdy s tím mohla do světa, po screeningu…a druhý den už mi paní učitelka gratulovala :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin