Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kocourGarfield píše: Více
Já jsem ale nenapsala, že by sedmileté dítě mělo chodit samo. Jen jsem napsala, že by MĚLO BÝT SCHOPNÉ dojít i samo, natož tak se starším sourozencem, kterému je, předpokládám, minimálně cca 14 a víc. Zakladatelka myslím psala o věším věkovém odstupu. A psala pouze o občasném odvodu z družiny, popřípadě pohlídání doma. Netahala bych do toho extrémy, kdy tu každý vzpomíná jak za jejich dětství měli ty sourozence na krku furt. Já jsem teda taky bráchu hlídávala často a žádné trauma si z toho nenesu.
To, že většina dětí dnes v první třídě sama domů nechodí, to vím a souhlasím s tím. Ale zase si nemyslím, že to sedmileté dítě by mělo být tak podivočené a nezvladatelné, že by ho nějaký teenager nebyl schopný doprovodit domů. A v tomto případě se myslím jedná už o druháka, takže 8 let, což už by mělo být dost samostatné dítě samo o sobě.
Připadají mi přehnané ty reakce, že je to pro toho puberťáka šííílená zodpovědnost- vyzvednout jednou za čas bráchu z družiny a doprovodit ho domů.
@bigl psala že je o 5 let starší to nejstarší.
Uvedené příklady byly uvedeny jako varování, nebo popis, kdy sourozenec musel pravidelně nad rámec fungovat. Což možná i byla reakce na příspěvek uživatelky, která si naopak hlídání sourozence užívala a překvapilo ji, že někdo může mít pocity jiné. ( já na ni reagovala tedy se zkušeností, kdy to v pohodě úplně nebylo a řešení to nemělo - rodiče tam nic měnit nechtěli / nemohli/ neměli prostor.)
Dle mého je to hlavně o té komunikaci rodič dítě a jak to vnímá to dítě hlavně bez ohledu na věk.
Máš tu mnoho komentářů kde je to příklad zakladatelky ok.
A jestli prvňák / druhak by měl být schopný dojit sám domu bude ovlivněno několika faktory. Třeba jen vzdálenosti. 200 m s 1 přechodem kde stoji policajt bude něco jiného než 1,5 km a třeba statní silnice. A samozřejmě i na těch blbých 200m se může něco stát. Tak buď jsem nebo nejsem s tím ok a beru nebo neberu rizika.
Jeden z mých synů by se sám v první třídě i na 200 m se zakopal, ukopal, vylezl na strom, zapomněl bundu, ztratil klíče. V dospělosti je to fajn kluk, zodpovědný, normální jedinec ![]()
Ale v první/ druhé třídě by sourozenec trpěl. Což neznamenalo, že se neučil zodpovědnosti už v té době.
A samozřejmě starší sourozenec by ho vyzvedl a odtrpěl. Ale proč.
Já tomu moc nerozumím, podle logiky některých tady, když si teda pořídím dítě, tak mu musím být otrokem dokud nedostuduje?
Nesmím po nem chtít, aby bylo soběstačné úměrně věku, nedej bože aby doma s něčím pomohlo? To už budu ta špatná, matka, která se nestará o děti, které si pořídila?
Ono totiž i pohlídání, či vyzvednutí sourozence je pomoc v rodině, stejně jako jakákoli jiná pomoc v domácnosti.
Ano je to přehnané, ale vyznívá to tak.
Ale máme tady děti, které nemůžou dojít 2km po chodníku ráno do školy a rodiče je vozí, aby nezmrzly a nezmokly, pláštěnka a teplé oblečení jim nic neříkají.
Zdá se vám 2km hodně? Mě teda ne, 2× denně ujít 2km je pro dítě super, zvlášť teď, když děcka sedí jak pecky u mobilu a kynou.
Máme tady děti, které nejsou schopny unést neúspěch a sebemenší kritiku. Enormní poptávka po dětské s adolescentní psychiatrické péči je do nebe volající. Ale že by to byla chyba rodičů? Kdepak, přece za to může dnešní doba, společnost, elektronika, cokoli, jen ne rodiče. ![]()
@Rádkyně píše: Více
Ale ta diskuse je přece o něčem jiném, ne? Ne o tom, že děti nemají mit povinnosti a rodiče jim mají sloužit, ale o tom, jestli děti mají nebo nemají hlídat sourozence. Skoro to vypadá, jakoby jiná cesta k samostatnosti a zodpovědnosti ani nebyla.
@Rádkyně A on někdo píše, že to dítě nemůže doma s něčím pomoci? Nebo nemůže být zodpovědné úměrně k věku? Snad jedina aktivita pomoci v rodině není odvádět a hlídat sourozence - to s e tu řeší.
Jinak já klidně i 2 km ráno dítě autem odvezu, nemám s tím problém, pokud mám čas a venku je hnusně. A udělám to něj ráda. Pohybu má víc než dost. Od 4 let dělá sport a od jistého věku trénuje 10 měsíců venku. Takže to není o nějaké neschopnosti mu nedat pláštěnu a nechat ho kynout ![]()
Netvrdím že některé děti nejsou květinky. On ten extrém se dá najít všude.
Třeba naši puberťáci nemají péči o sourozence povinnou. Mají ji dobrovolnou a v případě nutnosti je normálně poprosíme a komunikujeme to ( včetně důvodu).
A taky to neznamená, že doma nehnou ani prstem a žijlu v servise. Ty starší vedou normálně svoje domácnosti, zřejmě tak mimo vychovaný nejsou.
Asi je to spíš o konkrétních lidech a komunikaci v rodině ![]()
@Rádkyně
Ono totiž i pohlídání, či vyzvednutí sourozence je pomoc v rodině, stejně jako jakákoli jiná pomoc v domácnosti.
Ano, taky to tak vnímám.
Ja si sobne myslim, ze deti je treba vychovavat k tomu, ze ne vsechno se toci kolem nich, ze obcas clovek zaziva i nejake to nepohodli, ale protoze jsme rodina, tak si navzajem pomahame.
Az vyrostou, budou z toho cerpat. Protoze prekvapive se zivot s clovekem nemazli, toho nepohodli byva az az a jestli dite do te doby zadne nepohodli nezazilo, bude mit sok a vubec nemusi byt schopne to zvladat. prikladu z praxe mame hafo, staci se podivat smer USA, kde se toto hyckani dedicek provozuje uz delsi dobu a jake to ma nasledky.
Navic, nechceme z deti vychovavat sobecky, kteri mysli jenom na sebe. Rodina je od toho, abychom si navzajem pomahali a k tomu je deti treba vest i za cenu toho, ze obcas bude nejake becet, ze se mu nechce.
@Lojzísek u nás byl důvod stejný. Zůstali jsme sami a máma se musela otáčet, aby nás uživila. Ségra se o mě starala ještě v době, kdy jsem šla do puberty. Pak se odstěhovala. Máma byla v práci od rána do večera.
@Amandine píše: Více
Další extrem.
Pořád je to tom, že jsi na děcko hodila vlastní odpovědnost a cokoli by se stalo, tak jde stejně za tebou, to jiste víš.
Jde o to jakým způsobem jsi to na ní hodila - asi většina dětí bude na finanční odměnu reagovat pozitivně, ale tohle si doma zavádět je cesta do pekel - ale tvá věc.
Sama vidíš míru, že je to něco co je takříkajíc cestou a nikoho to neovlivňuje.
Pokud neumíš rozlišit to, co je vlastně pointa, tak si klidně jak vykořisťovatelka ciť, to je cistě na tobě.
Ta finanční odměna je vykořisťující.
Ty máš klid, ona je spokojena, takový ne úplně vhodný obchůdek…
Copak, zadarmo by to nedělala co? To by najednou bylo řečí - možná by ses i divila…
@Trojlístek ty jedes!
Samozrejme mas pravdu, ze kdyby se neco stalo, tak to bude zodpovednost rodice. Ale kde tam chces nastavit hranice. Vsak to same se muze stat, kdyz decka pustis na hriste a nejdes tam s nima osobne a nedrzis je za rucicku. Prece nemuzes chodit vsude s deckem, jen aby se mu neco nestalo.
A co vlastne tady rika zakon? je nejak predepsane, do jakeho veku musis dite vozit/doprovadet do skoly a od kdy se da ocekavat, ze to dite zvladne samo?
Pokud by skolka byla hned za rohem, nebyla tam zadna rusna ulice, tak fakt nevim, proc by 8-9 lete dite nemohlo vyzvednout sveho 5 leteho sourozence a odvest domu. jsou-li oba skolou povinni, tak uz tuplem.
Ja jsem jako 6 leta chodila domu sama a musela jsem krizem krazem pres obrovske sidliste a i pres rusnou cestu. Zvladla jsem to.
Taky teda znam pripad, ze auto zajelo z vedlejsi tridy 6 lete dite. Ale ona delala blbiny na te ceste. A takove veci se dejou. Je to tragicke, ale proste se to deje. Ale nemyslim si, ze je realne, aby se tohle dalo vsechno uhlidat a aby rodic odvazel dite i vyzvedaval ze skoly, kdyz je skola v dochozi vzdalenosti od domu. Od urciteho veku se deti musi postarat o sebe sami.
A máš pocit že není dost rozdíl aby dítě mělo své povinnost jako se učit, vynést pravidelně koš nebo vyklízet myčku a uklízet si v pokoji a mít na starosti každý den mladšího sourozence?
Mám děti od sebe osm let a ne, ta starší neodváděla do školky nebo do školy, to byla starost rodičů, když jsme byli s mužem v práci, tak pomáhal hlídat můj tatínek, nenechala jsem na starosti půl dne čtyřleté, pětileté dítě dvanáctileté holce která byla sama dítě, ne aby se starala o malého a ještě ho ukládala k spánku a podobně. To je starost rodičů.
No teď jsem se ptala desetiletého dítěte čemu dá přednost, jestli hodině různých prací doma, rozumějte vyplet chodníček, nebo uklízet, umýt si kolo, roztřídit si hračky, skříň, pomoct odházet sníh, nebo bude raději hodinu hlídat ségru?
Můžete si tipnout co si vybral.
Svoje povinnosti má na denní bázi a denně mu zaberou 30 až 60 minut, podle jeho psychického rozpoložení.
Kdyby si měl vybrat, tak bude raději to využívané děcko, které muselo hlídat sourozence. Než to, které mělo v domácnosti nějak pomáhat.
Nedělám si iluze, že jiné děti to mají jinak. Takže pomáhat doma je ok, ale hlídat sourozence ne? No asi vážně záleží na úhlu pohledu.
Příspěvek upraven 16.01.25 v 13:04
A to má s péčí o mladšího sourozence společné co? Asi jsem měla málo kafe a nechápu.
@Anna766 píše: Více
To máš jedno. Šlo o to, že chtít po dítěti nějakou pomoc v domácnosti, ať už s hlídáním nebo úklidem může být vnímáno špatně.
Pořád je to pomoc v rodině, pro mě stejně jako poslat dítě k babičce s nákupem, nebo pomoct dědovi s úklidem, taky to není jeho povinnost nebo starost, pomáhat seniorovi. Ale proč by to nemohlo udělat?
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.