Dítě se stará o sourozence

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Eva2610
15.1.25 08:44
@bigl píše: Více

Podle mě nejde o to, že by děti neměly mít povinnosti, ale o to, že když na třeba desetilete dítě mít na starosti pětileté, tak to je naprosto neimerna zodpovědnost. Kdyby se v té době mladšímu něco stalo, tak to bude pro to starší dítě trauma jako hrom. Některé situace navíc podle mě nejsou vůbec schopné řešit - třeba když je mladší neposlechne atd. Za děti mají mít zodpovědnost rodiče, ne děti.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.1.25 08:52

Napíšu za sebe. Máma mi vždy nacpala malou sestru, že jí mám vzít na procházku, bylo mi asi 12 a že když jdu s kamarádkama ven, že mohu vzít sestru na kočárku. Pak mámu nebavilo vyprávět každý den večer pohádku, tak že se budeme střídat, takže jsem každý druhý večer musela sestru uspávat. Naše nebavilo uklízet, tak nás úkolovali. Budili nás brzy, abychom před školou vynesli koš, vysáli a došli pro ranní noviny. Odpoledne jsem myla nádobí, které obvykle nikdo nemyl, protože já jediná jsem velká a nemám vyrážku. A protože nikdo neuklízel ani před svátky, tak to bylo na nás dětech a podle toho to vypadalo. Dnes to vnímám tak, že své povinnosti hodili na nás. Děti určitě mají doma pomáhat, ale ne dělat za rodiče jejich práci.

• Citovat
  • Upravit
18151
15.1.25 08:54
@Eva2610 píše: Více

Tak ona píše, že mladší dítě už je ve škole, tudíž má minimálně 7. V tomto věku už by normální zralé dítě mělo být schopno chodit ze školy nebo kroužku i samo.
To, že na něho po cestě ze školy dohlédne sourozenec, pro mě není problém.
Nejsem ten typ, co si ve fantazii vymaluje všecky hrůzy, co se můžou přihodit. Život je prostě plný nástrah a kdybychom měli žít tím, co všecko se může stát, tak tomu dítěti nikdy tu samostatnost a zodpovědnost nedáme.
Nedivím se, že jsou dnes děti a dospívající tak nesamostatní, úzkostní, mají psychické problémy. My si neuvědomujeme, že na tohle jim zaděláváme my rodiče naší úzkostnou a přehnaně pečující výchovou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
15.1.25 09:23

Starat se o svoje dítě bez pomoci jeho starších sourozenců nepovažuji za prehnane pečující výchovu. Řekla bych, že samostatnost a zodpovědnost se dá trénovat i jinak, ale je samozřejmě každého věc, jak svoje děti vychovává.

• Citovat
  • Upravit
2272
15.1.25 09:30

plny souhlas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18151
15.1.25 11:10

Já zas nerozumím tomu, co je to za strašnou hrůzu, že jednou za týden musí puberťák vyzvednout mladšího bráchu nebo ségru z družiny a odvést ho domů. Zas to tady nedramatizujme.
To, že se postaráš i o druhého a ne jen o sebe, je za mě taky obrovská a důležitá část výchovy a vývoje člověka. Vždycky v historii to tak bylo, že se starší starali o mladší, jen teď z toho děláme takovou kovbojku. Tak bacha, abychom nezranili jejich křehkou dušičku tím, že mají chvilku na starost svého mladšího brášku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
15.1.25 11:16

Mluvíme o něčem jiném. Ne o tom, že dítě něco musí, ale že musí něco, na co nemusím mít kapacitu - pro mě je to nepřijatelná zodpovědnost, kterou bych na svoje děti nenalozila. A neznamená to, že moje děti nic nemusí. Pro někoho to přijatelné je, tak ať to tak dělá. Hodnotit podle toho výchovu jednotlivce nebo dokonce celé generace je úplně mimo.

• Citovat
  • Upravit
2272
15.1.25 11:22

@Eva2610 tak uprimne, rodic by asi mel byt schopen posoudit, zda obe deti na takove aranzma maji.

Je starsi dostatecne zodpovedny? Nepretezuje ho to neprimerene? Nechci to po nem moc casto?

a mladsi je zvladatelny? Poslechne starsiho? Dela mu sceny? Je divoky a nevzladatelny?

Samozrejme k konstelaci, ze mladsi je nezvladatelny, dela starimu sceny a naschvaly, coz starsimu dela stres a nadmerne ho zatezuje, tam by se kazdy rodic mel zamyslet, jak jinak tuto situaci resit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5167
15.1.25 11:31

Já s tebou naprosto souhlasím, mám úplně stejný názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
15.1.25 11:34

No a mě třeba zas přijde lepší, když musí být rodiče v práci na 6.30, tak než v šest těsně s otevřením hnát rozespalé pětileté dítě do školky a budit ho po páté, že ho odvede na 7.40 cestou do školy o tři roky starší sourozenec. Ráno je v 6.45 zkontrolovat mobilem jestli jsou vzhůru, mladšímu připravit věci a hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.1.25 12:18

Já s vámi souhlasím, kdybych věděla, že je to pro starší sourozence nadměrná zátěž, tak to po nich vyžaduji jen v krajní nouzi. Jedna věc je, kdy je to pro to dítě opravdu jen povinnost, kterou pomáhá a druhá, kdy to narušuje jeho volný čas a je to pro něj náročný úkol, když je ten mladší sourozenec nesamostatný nebo dělá problém.

U nás je to ale v pohodě. Dokud syn nebyl samostatný, tak jsem po těch starších nic nechtěla. Na začátku první třídy jsen taky ještě vyzvedávala, ať se naučí, že ze školy nesmí odejít v bačkorách a bez aktovky :lol: Prošli jsme si cestu, ať ví kudy a jak se přechází křižovatka, máme tu takovou pitomou bez přechodů se zrcadly. A až pak jsme zkusili, jak to půjde se staršími. Syn nemá rád družinu, takže ví, že pokud chce být brzy doma, pak musí být na sourozence hodný, jinak by na mě musel čekat do odpoledne. Ale myslím, že i bez toho není „vysí*ací“ typ sourozence :lol: Má starší sourozence i jejich spolužáky jako modlu a vzhlíží k nim, takže se snaží mezi ně zapadnout než nějak na sebe upozorňovat.

Kamarádka nejstaršího dítěte s sebou třeba všude vláčí o 6 let mladší ségru, která furt kňourá a otravuje a děcka kvůli toho spolu nechtějí jít ani ven. To bych svým dětem neudělala (ale jsem v jiné životní situaci, nesoudím, holčičky mají jen jednoho rodiče, co je musí uživit).

• Citovat
  • Upravit
sahrazad1
15.1.25 12:28

Nečetla jsem všechno. Za mě - vyzvedávání ok, ale abys nechala nejmladší nejstarším na krku celý den nebo dva - to jsi se zbláznila? Co když se něco stane? Zdravotně, nebo nehody.., co budeš dělat? Hodíš odpovědnost na starší děti a vynadáš jim? Dítě není dospělý. Nechť ti pomáhají rodiče, chůvy. Hazardujete se zdravím i životy svých dětí. Tak to vidím já.

• Citovat
  • Upravit
928
15.1.25 12:56

Přijde no normální, že starší vyzvedne mladší ze školy, družiny, kroužku, když to má po cestě. Že ho odvede ráno do šatny.
Taky mi připadá v pořádku, když jedno dítě pohlídá druhé, pokud si potřebuju odskočit na poštu, na rychlý nákup cca 30 minut.
Nechápu proč by starší dítě nemohlo pohlídat mladší i delší čas, například z důvodu návštěvy lékaře, úřadu atd…samozřejmě ne pravidelně, ale výjimečně, když druhý rodič nemůže.

V rodině si pomáháme a vycházíme si vstříc a děláme často pro druhé i věci, které dělat nemusíme. Pokud dítě nechce pomáhat, nemůže očekávat, že někdo pomůže nebo vyjde vstříc jemu.

Když by mi dvanáctileté dítě řeklo, že nepohlídá sourozence, abych si mohla zajít k lékaři, asi bych to brala tak, že v rodině je něco špatně. Pokud by mělo nějaké další poznámky, například že to není jeho povinnost (oblíbená hláška kamaradčiny dcery) atd. nejspíš bych mu utla nějaké výhody, kapesné…
Ano není jeho povinnost hlídat sourozence, ale není moje povinnost dávat mu kapesné.

Naopak nepřijde mi ok, když starší dítě hlídá mladší v době nemoci. Když rodič omluví starší dítě ze školy, aby hlídalo mladší, třeba nemocné. Nepřijde mi v pořádku sní když dítě hlídá sourozence na denní bázi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.1.25 13:18
@sahrazad1 píše: Více

Tvůj názor chápu, respektuji.

Stát se ale může něco i během půl hodiny, asi na to tak nelze úplně pohlížet. Nejsme nikdy daleko od domova, vždycky jsme na telefonu my i sousedka či kamarádky, které ví, že jsou děti samy doma a jsou jim k dispozici. Máme doma kamery, takže kontroluji, co dělají. Dřív jsme chůvu měli, teď už mi přijdou děti v pohodě velké, i ten nejmladší není vemeno, co bude běhat po schodech s nožem (samozřejmě s nadsázkou). Ale chápu, že tady má tu hranici každý jinde a i já jsem občas nervozní. Ale když to vezmu s ohledem k některým příspěvkům, tak mi pořád přijde mnohem nebezpečnější samotná cesta malého dítěte ze školy domů, než když jsou sami v domácím prostředí. Navíc opravdu výjimečně.

• Citovat
  • Upravit
Katchulina
15.1.25 13:32

Máme pět dětí. Automaticky to bylo vždy tak, že starší odváděli mladší ze školky nebo do školky, pokud jsem nebyla na rodičáku a nebo neměl jeden z nás volno. Snažili a snažíme se, aby to nebylo částo, že není jeden z nás doma se stává v průměru dvakrát týdně. Momentálně odvádí takto páťačka dvojčata předškoláky do školky nebo ze školky od té doby, co jsem se vrátila po RD do práce, takže dva roky. Dcerku vodili starší kluci, když byla malá. Nikdy se mi nestalo, že by s tím měly děti problém. Brali to všichni automaticky. Normálně jsme jim vždyť řekli důvod, například musím k doktorovi, na poštu nebo zítra jsme s taťkou oba v práci, odvedeš prosím x tam a tam? Naopak ti mladší jak to viděli u nejstaršího, tak se těšili, až budou taky větší a taky budou mít takovou zodpovědnost. Cítily se pak důležitě a dospěle. Nikdy se nad tím nepozastavili v negativním smyslu. Máme děti ve věku 22, 17,11 a 2× 5. Nejstarší už jezdí jen na víkendy, studuje, přes týden žije v bytě s kamarády a přítelkyní. Když přijede automaticky se ptá, jestli nepotřebujeme s něčím pomoci. Nic po něm přes víkend nechceme, jsme rádi, že přijede a obskakujeme ho. Je ale krásně vidět, že je od mala zvyklý, že si v rodině pomáháme a sám se zeptá. Věřím, že až přijde čas a založí rodinu bude fungovat jako správný manžel a otec a ne jako ozdoba gauče, ostatní děti to samé. Vzhledem k tomu, že máme čtyři syny, dcerku jen jednu, dávali jsme si na to s manželem pozor vždy a všechny úměrně věku zapojovali do fungování rodiny. Na starších dětech je vidět, že to byl dobrý tah. Jako všude platí, že nic se nemá přehánět a největší díl musí být na rodičích a nemělo by to být na úkor volného času dětí. Nicméně v případě potřeby odvést, přivést, pohlídat, když to není denně a má to svůj důvod, tak je to jedině přínos.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin