Je tu někdo, kdo se bál mít druhé dítě a šel do toho?

Anonymní
27.2.25 11:36

Je tu někdo, kdo se bál mít druhé dítě a šel do toho?

Ahoj, je tu někdo takový, jako já?
Bude mi 30 a mám 5 letého syna. S manželem jsme 10 let a vztah máme pěkný.
Manžel by se už cítil na druhé dítě, ale já mám z toho velký strach.
S dětmi to moc neumím. Sama jsem jedináček a celý život to mělo jen samé výhody. Syn po sourozenci netouží, vadí mu i mladší sourozenci jeho kamarádů. Pokud mu třeba zasahují do jeho her. Sám říká, že miminka jsou otravná.
Máme byt 3+KK, jeden dětský pokoj.
Jinak manžel to nechává na mě, ale myslí si, že by malému sourozenec prospěl. Já si zase myslím, že bychom to měli rozhodovat i s malým, a pokud on sourozence nechce, tak bychom ho zbytečně traumatizovali.
Jak jste to měli vy? Ptali jste se i třeba dětí na názor, pokud šlo už o větší věkový rozdíl?
Myslíte, že sourozenec fakt dítěti prospěje? Není to jen klišé?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16339
27.2.25 11:39
@Anonymní píše: Více

Osobně neví., zda znám někoho, kdo se dítěte ptal. Buď mají děti do 4 let věku od sebe, nebo příště chtěli více dětí, tak je mají. Ne všude si spolu sourozenci rozumí. Nebo čím jsou starší, tím jsou každý jinde. Pokud máš pocit, že je lepší se zeptat dítěte, udělej to tak. Pokud druhé nechceš, neměj ho :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ounou
27.2.25 11:56

Píšeš, že manžel by se už cítil na druhé. Takže ho do budoucna celkově plánujete? Když si odmyslíš strach, chceš druhé?

My máme rozdíl mezi dětmi 5 let. Prvního jsem se na jeho názor neptala. Podle mě jsou věci, které dětem rozhodovat nepřísluší a toto je jedna z nich.

U nás teda sourozence chtěl a zatím to klape (mladší je mimino). Ale on měl vždy malé děti/mimina rád. Celkově staršímu sourozenec prospěl, u nás to kliše není.

Rozhodla bych se podle toho, jestli já dítě chci.

• Citovat
  • Upravit
2272
27.2.25 11:57

Rozhodnuti, kolik deti rodice budou mit je na rodicich, ne na stavajicich detech.

Jinak, prave proto, ze sourozence nechce, bych mu toho sourozence poridila. Vypada to, ze to potrebuje jako koza drbani. Bude pro nej velmi prinosne upozadit sve potreby, naucit se s nekym delit a umet s nekym vychazet, resit konflikty, hledat kompromisy. Jinak z neho budes mit sebestredneho jedinacka.

Ale vzhledem k tomu, ze mu uz 5 let je a nez se dalsi sourozenec narodi, tak mu bude 6… spolecne hrani tam uz neocekavej. Nez bude sourozenec vubec ve veku, ze si dokaze nejak rozumne s necim a nekym hrat, bude tvemu synovi 8-9 let a ten prunik v zajmech bude minmalni. Bude to spis jako by byli jedinacci dva. Trochu skoda.

Jinak k tve otazce: ja se bala mit druhe. Ne proto, co by na to rekla starsi dcera, ani jsem se ji neptala, ale proto, ze moje prvorozena byla extremne narocna jako miminko a ja mela cele druhe tehotenstvi sevrene pulky v ocekavani, zda se to nebude opakovat. Nastesti teda ne a syn byl klidasek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
27.2.25 12:00

5 leté dítě asi neumí moc domyslet důsledky svých rozhodnutí.

Já jsem jedináček, děti mám dvě a baví mě pozorovat ten budující se vztah mezi dětma. Bylo pořízení dalšího dítěte změna pro starší? Určitě. Mrzi mě někdy, že na starší nemám tolik času? Ano, ale rozhodla bych se stejně. Lehké to není, ale za mě, ty dvě děti za to stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7382
27.2.25 12:05

Mi příjde že ty nechceš druhé dítě a tak se ti to hodí že nechce i syn… Hele rozhodněte se hlavně vy! Já jsem s mužem 11 let, on hned řekl jedno dítě ( má už dvě z prvního vztahu… takže finance atd), já zamilovaná jsem v tom problém neviděla…když měla dcera asi tak 3-6 let, v tom rozmezí jsem se s tím nemohla tak nějak srovnat.. že to druhé není, ale finančně by to byl fakt zásah veliký živit čtyři děti. Postupně jsem si to tak nějak užívala že druhé není, ted už vůbec miminko nechci tedy.. dcera je samostatná jednotka, mi táhne na 40. Občas mě potrápí že dcera nemá nikoho k sobě… ale za mě více než pět let rozdíl už jsou to spíše dva jedináčci… už si nevyhrajou spolu. Já spíše zpětně občas „zalituji“ že jsme měli mít to druhé hned 2-3 roky po sobě… ale to nešlo, holky byli taky malé… Ted jsem si našla své koníčky, záliby… z dcery je už partačka, je to fajn.
Rozhoduj se hlavně podle sebe a manžela neee podle syna!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
854
27.2.25 12:10

Já jsem jednoznačně pro sourozence. Jasně, nikdy nikdo neví, jak to s nimi v dospělosti bude, ale teď třeba fakt vidím, jak si navzájem prospívají. Možná je to i tím, že jsou mezi nimi malé věkové rozdíly (necelé dva roky, takže mají podobné zájmy a životní styl) Starší kluci, protože jsou oba dobří na matiku, teď třeba intenzivně pomáhají mladší sestře s přípravou na příjimačky. Fakt se o ně v podstatě nemusíme starat, prostě si to kluci vzali na starost a učí ji. Sestra zase na oplátku čte maturantovi povinnou četbu. V létě se všichni tři sbalili a jeli na několikadenní puťák. Sami si to vymysleli, zrealizovali, v podstatě nám to jenom oznámili. Všichni patří ke stejné partě, takže mají i společné kamarády, jezdí spolu na víkendy. Fakt fungují velmi dobře. A i mě moc baví takové to pošťuchování mezi nimi. Je s nimi zábava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3422
27.2.25 12:13

Dětí jsme se neptali, osobně jsem přesvědčená, že sourozenci je to nejlepší, co jsme mohli dětem dát. Máme rozdíl 2 roky a skoro 7 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
27.2.25 12:20

Sourozenec by do tohoto vašeho rozhodnutí neměl být vůbec zatahován, je to vaše věc, ne jeho. Dohodnout se musíte vy dva. Pokud manžel druhé dítě chce a třeba jste tak i dohodnutí, moc bych to neodkládala, jinak budeš mít doma dva jedináčky. Pokud je tvůj chlap smířený i s variantou, že další dítě nebude, pak je to asi hlavně na tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27692
27.2.25 12:24

Ty jo takže pětiletý mimino ti řekne, že sourozence nechce a ty si teda kvůli tomu dítě nepořídíš, a co kdyby ti řekla že chce žirafu tak mu jí poběžíš koupit? Hele do tohohle dítěti fakt nic není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9293
27.2.25 12:24

Za mě hledáš důvody, proč další dítě nemít.
Tak si ho nepořizuj :nevim: není to povinnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10987
27.2.25 12:27

Máme rozdíl téměř přesně 7 let mezi dětmi. My tedy vždy věděli, že jedno nechceme. Syna by mě ani nenapadlo do toho zatahovat. Ale on už chtěl od malička bráchu nebo ségru, záviděl ostatním, že sourozence mají. Takže je nadšený. Ale to je logicky, že zatím je to pohádka. Mladší má rok a trictvrte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10987
27.2.25 12:28

Pokud ty další dítě nechceš, je to v pořádku, ale tohle si ujasni s mužem. Pětiletý dítě nemůže tušit, co to obnáší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1057
27.2.25 12:49

Hele my jsme do toho druheho hupsli tak nejak po hlave, proste jsem vedela, ze dve chci a nejak vic jsem o tom nepremyslela, to bych se nerozhoupala nikdy. Oboji ma sve vyhody a nevyhody. Ja jsem hrozne rada, ze mam dve, je veseleji, ale zase mit jen jedno by byla tezka pohoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
27.2.25 12:55

Pětileté dítě by nemělo rozhodovat, jestli bude mít sourozence a rodiče by vůbec neměli chtít, aby takto zásadní věc rozhodovalo malé dítě. Jinak ano, řeči o prospěchu sourozenců jsou klišé, vůbec to tak být nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin