Je tu někdo, kdo se bál mít druhé dítě a šel do toho?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3209
27.2.25 14:04

Jaký budou mít sourozenci vztah je vždycky sázka do loterie, ani malý, ani velký věkový rozdíl není podstatný. S bráchou máme mezi sebou 7 let, jako sourozence a parťáka ho vnímám až v dospělosti, tedy cca. od jeho puberty. Mé děti jsou zase od sebe kousíček, občas jsou skvělí parťáci a drží při sobě, správná trojka, jindy by se sežrali závistí a konkurencí, občas se úplně nesnáší. Sama za sebe říkám, že nic lepšího, než sourozence, jsme každému z nich nemohli dát. Obrovsky se učí sociálním dovednostem v bezpečném prostředí rodiny. Můj názor, nikomu ho nevnucuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3209
27.2.25 14:07

A ptát se pětiletého je za mě nesmysl. Můžeš si poslechnout, co říká a jaký má názor, ale relevantní a zodpovědné rozhodnutí vždycky dělají jen a pouze rodiče!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4509
27.2.25 14:17

Upřímně bych názor dítěte v tomto případě nebrala v potaz. Dítě máte vy, ne on… Za rok, za 10 to může být jinak a ještě vám začne vyčítat, že je jedináček. :nevim:
Pokud ty se na dítě necítíš a nechceš ho, tak ho nemusíte mít. To, že syn nechce sourozence mi přijde spíš jako tvoje výmluva, když manžel by se nebránil.
Jinak já jsem do roka dcery nechtěla o druhém ani slyšet. Prošla jsem si nepěknými zdravotními komplikacemi. No.. nakonec druhé máme a věkový rozdíl je málo přes 3 roky. Prost jsem věděla, že nejsme kompletní a touha po druhém se dostavila. Ale ne kvůli tomu, aby dcera nebyla jedináček. I s tou variantou jsem počítala, kdyby se nezdařilo IVF.
Pokud dítě nechceš a neumíš si to představit, tak postav manžela před hotovou věc a už se tím nemusíš trápit. Pokud dítě chceš a nemáte opravdu zásadní problém, tak do toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
27.2.25 17:08

Já jsem se bála o svoje nervy, nevyspání, rodinnou pohodu. I s prvním jsem ten první cca rok snášela poměrně těžce, jak tomu miminu není rozumět, nic neumí, nerozumí, různý bolení atd. A s druhým to bylo o dost víc fajn. Je jim 5 a 2 a rozhodně jsem ráda. Každý den se najde moment, kdy je vidět, jak jim to ve dvou prospívá a jak se spolu navzájem posouvají, zabaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2337
18.4.25 06:40

Kebyže sa pýtam mojej dcéry, tak mám teraz detí 8. Ona miluje bábätká, miluje ich kočíkovať, starať sa o ne. Je najmladšia z 3, tak túto možnosť nikdy nemala. Chodí pomáhať aspoň susede, ktorej sa narodili dvojičky. Podľa dieťaťa by som sa ale určite o ďalšom potomkovi nerozhodovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin