Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím vás všechy. Toto diskuzní téma zakládám z jednoho prostého důvodu, zajímalo by mě, jak na tom jsou ostatní děti se čtením knih - v době počítačů, televize a různých elektronických her.
Mám 4 děti z toho dva školáky - dceru 7 let a syna 9 let.
Dceru i syna (a i dvojčata) jsem vychovala k tomu /a stále vychovávám/, aby měli rádi knížky, od mala (cca 6ti měsíců), jsme na dobrou noc četli pohádky, když byly starší rádi si u toho čtení prohlíželi obrázky knížek, dál pak pohádky opravovali - když jsem náhodou někde udělala chybu. Když pak byli v první a už uměli číst, večer mi předčítali a nebo si četli sami.
Knížky milují a každý den si čtou - čtou snad víc, než koukají na televizi, počítač je moc nebere - syn nemá rád hry na pc, takže si jde radši hrát s dinosaurama nebo číst.
Dcera má ráda ty typicky holčičí knihy - víly, princezny, dívčí dobrodružsví, koníci - máme jich doma asi 25 + k vánocům dostane další 3. Syn má doma ještě větší zásobu knih - číst se naučil v 5ti letech, takže je dost aktivní. Knih má přes 70 má rád knihy od Thomase Breziny - to je asi 30 knih, pak miluje dinosaury - asi 10 knih a zbytek jsou dobrodružné knihy + encyklopedie.
Já i manžel knihy milujeme - má knihovna je hodně obsáhlá a stále se rozšiřuje, to samé manželova ![]()
Tak se pochlubte, jak moc čtou/nečtou vaše děti. Které knihy mají nejvíce rádi (zejména by mě zajímali klučičí knihy, synovi bude příští rok 10 a tak bych mu chtěla koupit deset nějakých krásných knih
), nebo naopak, které nemají rádi? Mají to čtení po vás, nebo ho zdědili ob generaci, či jen náhodou?
Díky za odpovědi, přeji krásný sobotní den.
Příspěvek upraven 23.12.12 v 19:11
U nás jsem já čtenář, muž jen odbornou literaturu a teď s netem už nečte skoro vůbec. Starší syn četl rád tak do 8 let, pak vůbec a drží ho to stále, když už tak něco málo, ale spíš na netu. Dcerka čte hodně a prcek uvidíme, knihy dostává, já mu čtu, on si prohlíží, vedu ho k tomu že ke knihám se chováme s úctou, hračky neuklízí ale knihy ano ![]()
@K.Black Jo s uklízením je to u nás to samé
Hračky všude, ale knížky krásně narovnané v poličkách, nedej bože, když knihu někdo vrátí, tam, kde nebyla ![]()
U nás se čte - ale děti v podstatě jen proto, že to je zavedená tradice. Každý večer si všichni čteme, teprve pak jdou děti spát.
Za čtenáře je zatím nepovažuji, ale ve škole asi za čtenáře jsou. Děti v jejich okolí nečtou vůbec - a evidentně to nikoho netrápí. Mně to přijde nesprávné, tak se snažím čtení doma prosadit.
A k Vánocům dostanou:
Mimochodem, Deník Poseroutky nebo Deník Mimoňky znáš?
Děti jsou ještě malé (3 a 5) na to, aby si četli sami, ale knížky milují.
Nejsou Vánoce, aby nebyla knížka pod stromečkem, ani letos to nebude jinak.
Spoustu knížek dostali, hodně jich je ještě z mého dětství.
Starší (5) si pohádky hodně pamatuje, vezme knížku a „čte“ bráškovi. Čteme před spaním v poledne i večer, často i během dne.
Doufám, že jim to vydrží, i já knížky miluju a taky každý rok si o ni píšu Ježíškovi:-).
@Lesina Ano, deníky Poseroutky máme taky (asi 5) doma a Mimoňku myslím taky, jenže to dcerku moc nebaví
My máme knížky od Breziny z doby, kdy byl syn malej (těch 5-7 let), kdy ho to bavilo číst a bylo to na něj jednoduché, i teď si nějakou knížku od něj občas přečte. V první třídě dcera četla knížky od „Harlekýna“, to se jí moc líbilo, teď ve druhé už čte „pro velké“
![]()
U nás teďkon u syna vede Akademie nočních můr, Pekelná třída, Narnie, Drakobijecká akademie - přemýšlím, že mu k svátku koupím Eragona - nevíš, jaký je?
@danik To je hezké, taky jsem to tak měli syn okolo toho pátého roku předčítal dceři každý večer a hrozně je bavilo si ty pohádky přetvářet k obrazu svému.
Dcera 9 let čte fakt hodně, naučila se sama číst v 5 letech. Má za sebou Astrid Lingrenovou, teď taky docela čte T. Brezinu, V. Steklače, Deníky malého posteroutky, Mikulášovy patálie, Heidi, děvčátko z hor, Luisa a Lotka, dřív hodně četla knížky o zvířatech, holkách, vílách. Teď už čte spíš o puberťačkách, dětské detektivní příběhy apod. Nikdy jí teda nebavily klasické pohádky např. B. Němcová, Erben, apod. Ale čím je starším, tím víc dává přednost PC a TV, i když pořád čte asi víc než její vrstvníci (cca 4-5 knížek týdně)
Taky jí dřív dost bavily knížky R. Dahla: Karlík a továrna na čokoládu, Prevítovi apod…
@Petronilla Syn přečte asi 3-4 za týden + většinou čte už ty co má doma, třeba tu akademii nočních můr má přečtenou 6× a pořád ho to baví číst znova a znova ![]()
Je hezké, že jsou ještě pořád děti, co čtou. Syn se dívá akorát ráno, než jdeme do školy na animáček, jinak ho televize nebere a na pc je, jen když potřebuje něco do školy. Když je syn nemocný, tak to přečte 2 knihy denně ![]()
Moje deti taky knizky milujou, i kdyz jeste cist neumeji
cteme pred kazdym spanim a nekdy i pres den. stava se mi casto, ze najednou slysim z pokojicku podezrele ticho - a kdyz tam kouknu, co se deje, obe deti doslova lezi v knizce ![]()
asi to kbudou geny, ja i manzel jsme toho nacetli spousty.
Tak já mám doma „pouze“ 4letou holčičku, ale čtu s ní několikrát do týdne. Doma máme knih hromadu, a ač v obou stranách rodiny jsou čtenáři, říkají že jich máme až až. Snažím se zatím kupovat od českých autorů, ale máme například dvoudílný Strom pohádek z celého světa. Ale vše z toho přečteno nemáme. K Vánocům mám knihu o Žofce orangutánové ze stejnojmenného Večerníčku. Taky se mi podařilo sehnat /už dřív/ pohádky od Miloše Macourka které vyšli naposled někdy před 30lety a pak až letos. Když sem o tom říkala tchýni učitelce zda to nechce použít do literárního kvízu odmítla to s tím, že ty pohádky nezná a žáci určitě taky ne. A to jsou některé i zfilmované.
@obrazek Mé mladší holky - dvouleté mají knížky také rády, každý večer před spaním čteme pohádku a většinou o víkendu čteme i přes den a ve všední dny čteme, když dělají starší děti úkoly, aby je dvojčata nerušily ![]()
@zasemamina Tak to my doma moc těch českých nemáme ![]()
Děti ještě nečtou
ale já jsem ukázkový maniak
takže to vidí u mně, před spaním čteme vždycky a mají knížky rádi, malý mi vždycky něco nosí že chce číst ![]()
Starší ještě číst neumí, ale hodně ho zajímají encyklopedie o přírodě, vesmíru, Už vím proč a tak ![]()
K Vánocům dostanou každý 2 knížky od nás a já jsem vždycky ráda když od prarodičů dostanou další na narozeniny, svátky atd. ![]()
Mám zatím malé děti, nicméně ten starší miluje písmenka a taky společné čtení knížek. Ale úplně nejvíc se těší vždycky na večer na čtení časopisů před spaním.
Já sama s láskou vzpomínám na to, jak nám máma před spaním četla.
@Gituš Eragon je fajn, ale dětem ho ještě neplánuji dát (všechny čtyři díly máme v knihovně). Pokud je čtenář, asi bych ho zkusila - je to čtivé a dobrodružné.