Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kdysi jsem chodila hlídat 15 měs. chlapečka, až do jeho tří let, kdy nastoupil do školky. S rodinou jsem zůstala v kontaktu až do dnes a dá se říct, že se z nás stali přátelé, i když si pořád vykáme. Můj přítel jim dělá na domě nějaký úpravy jako melouch a já občas chodím malýho vyzvedávat z přípravky a vodím ho na kroužky. Klučinovi je 6,5 a dnes se mě cestou z angličtiny zcela vážně zeptal, jestli je Pepa(přítel)můj táta
Odpověděla jsem mu, že ne, že je přece jen o 3 roky starší než já a že je to můj přítel. Tak se začal dál vyptávat kde mám tátu, jak se jmenuje apod.ale mě to od tý doby vrtá v hlavě
Nevim jestli je v tomhle věku normální, že by se takhle zeptal a myslel to vážně?
Oba nás zná, občas se scházíme a občas jedeme k nim na návštěvu, malej slyší že přítele oslovuju jménem a pak se mě zeptá zda je to můj táta. Myslíte, že je to v tomhle věku normální, nebo jak si to vysvětlit? A jaký moudra vypadly z vašich dětí?
normalni to je
nase asi dvouleta dcera se jednou zeptala manzela u nej v praci ktery z tech panu tam je jeji tatinek
![]()
Napadlo mě jestli neviděl tatínka s maminkou v choulostivé situaci, a jestli svého tatínka nepřirovnává k tvému příteli. Neříká jeho maminka manželovi táto? ![]()
K pláči by bylo, kdyby se tě zeptal jestli je přítel tvůj tatínek a byl třeba o třicet let starší, takže je to vlastně k smíchu ![]()
Ja bych to az tak neresila
holce jsem vysvetlovala jakprobiha tehu a proc musim byt v porodnici a tak a samozrejme ona to vypravela ve skole svymi slovy
,kdyz me to rekla doma, tak jsem se skoro zdesila
![]()
@lucka.Kr píše:
Napadlo mě jestli neviděl tatínka s maminkou v choulostivé situaci, a jestli svého tatínka nepřirovnává k tvému příteli. Neříká jeho maminka manželovi táto?
Doma si rodče říkají jménem a jestli je při něčem přistih nevim, ale spíš ne, maminka usne už při čtení pohádky a většinou pak zůstane až do rána
Naše pětiletá po návštěvě hřbitova asi po dvou dnech řekla babičce. Babi, až umřu, mohla bych v hrobečku ležet vedle tebe. Babi se začala smát, ale i slza upadla.
@mahdalka píše:
Doma si rodče říkají jménem a jestli je při něčem přistih nevim, ale spíš ne, maminka usne už při čtení pohádky a většinou pak zůstane až do rána
Tak si to jen spletl. V tomhle věku je to ještě normální. Asi bych v tom nic nevidela, hlavne, žes to uvedla na pravou míru ![]()
Je zvedavy a zkouma vztahy. treba dcerka ma 5,5 a ted ji docvakava na plno ze babicka jeji je moje maminka, zaroven maminka jeji tety(moje sestra)a ze babicka evicka je maminka babicky, tedy moje babicka(prababicka dcerky)…deti v tom maji zmatek a pro ne jsme dospeli, nevi ze je mezi vama,,jen,,3 roky a jsou zmateni.neni to ani k smichu ani k placi, je to normalni vec. dcerka se me i zeptala nedavno, jestli tatinek je i muj tatinek, nedoslo ji, ze otec muj je jeji deda, kdyz to sama pisu tak se ztracim:-D a ted aby dite v tom melo prehled je pecka:-D…si vem, ze pred ditetem oslovis matku,,ahoj mami,,a decku v zapeti reknes bez za babickou, pak reknes kde je tatka a dceri reknes, najdi dedu, ta se zepta kde je tatinek, reknes u auta bere veci a sve mamce reknes, ze Honza hned dojde:-D..to je zmatek pro ty deti jako prase:-D, je dobre, ze se pta:-)
A nemyslel to tak, že je to tvůj táta ve smyslu táta tvých dětí (třeba i budoucích)? To děcka celkem často takhle říkají, např. že „tatínek od tety XY“, myšleno její manžel. I když přitom chápou, co to znamená, že je někdo něčí otec, prostě je to pro ně jen jiný pohled na „funkci“ toho chlapa ve vztahu. Spíš si teda dovedu představit, že by děcko nebylo dvakrát moudré ze slova „přítel“ a co přesně to znamená.
No, tak pokud nemáte děti, tak je to logické - bydlíte spolu, a spolu bydlí tatínek, maminka a děti. Vy děti nemáte, takže nejste tatínek a maminka, tak jeden z vás bude dítě, ne? ![]()
Buď ráda, že se nezeptal, jestli Pepa není tvůj syn.
Malá je na podobné perly ještě malá, já se v tomhle věku (kolem 6-7) ptala, jestli moje prababička byla gorila (dozvěděla jsem se o Darwinově teorii). Babičku jsem znala, o té jsem věděla, že gorila není, jinak se stopro zeptám na ni.
Jo a ještě jsem nenapsala ten konec - říkám to ak v autě jeho tatínkovi a on mi na to povídá„Jé, on si myslel že je váš přítel jeho táta?“
Co dodat, ai je to dědičný, ale jehoomlouvá to, že mi špatně rozumněl, pá je to cizinec a česky moc neumí
Nevím, o kolik to má srovnanější o 3 roky starší kluk, ale malý se mě zrovna nedávno ptal, když jsme šli na návštěvu, jestli tam bude i tatínek od té tety - a myslel jejího manžela
(a to si ho podle mě nepamatuje, že by mu připadal starý nebo mladý)
Řekla bych, že kdyby mu přišel starý, tak by se spíš zeptal, jestli je to tvůj děda
Prostě mu přijde ve věku jeho rodičů, tak je v kategorii „tatínek“. Je možné, že tebe bere spíš jako kamarádku sobě rovnou a proto se tak zeptal. Rozhodně k smíchu ![]()
@Knihomyš píše:
No, tak pokud nemáte děti, tak je to logické - bydlíte spolu, a spolu bydlí tatínek, maminka a děti. Vy děti nemáte, takže nejste tatínek a maminka, tak jeden z vás bude dítě, ne?
Buď ráda, že se nezeptal, jestli Pepa není tvůj syn.Malá je na podobné perly ještě malá, já se v tomhle věku (kolem 6-7) ptala, jestli moje prababička byla gorila (dozvěděla jsem se o Darwinově teorii). Babičku jsem znala, o té jsem věděla, že gorila není, jinak se stopro zeptám na ni.
Na tom teď ujíždí Klárka, že její praprapra(opakovat až do omdlení)babička byla opice ![]()