Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, tak mýmu bude 5 až v březnu za rok, a umí: abecedu, počítat do 30, sčítat do 10, chytrej je, ale trošku pokulhává v sebeobsluze, svlékne se teda celý sám, ale oblékne si jen něco, kalhoty, a poslední dny už i triko, ale mikinu a bundu pořád neumí, jen se vzteká, boty si obuje taky jen některé, botasky na zip jo, ale sandále bez paty ne. jí jenom lžičkou, nebo vidličkou, jak co, ale normálně příborem ani náhodou. řeč-neumí spoustu písmen, takže 100procentně mu rozumím jen já, babička a táta, cizí lidé tak každé druhé slovo, přemýšlím o logopedii, ale nevím, jestli není brzo ![]()
Tak mi máme kluka už skoro šestiletého. Máme za sebou i zápis do školy. Zvládá písmena, tvary, barvy, dny, roční období už i hodiny. Začíná počítat. Umí nazpaměť značky všech aut
Pozná snad všechny lesní houby v atlase i v lese. Takže, to co ho zajímá, to umí. Ale pokulhavá v samoobsluze. Je schopen se obléci opačně včetně bot, zadek si neutírá aby se náhodou neušpinil a na kole taky nejezdí, miluje koloběžku. Jinak je to zlobidlo paličatý. Už mám taky hrůzu ze školy.
Syn 4 a půl roku - podepíše se, ví kde bydlí, dojde nakoupit, jezdí na kole, čtyřkolce, umí sám vytočit tísňovou linku, počítá do dvaceti, obslouží se na youtube, udělá si šťávu, namaže si chleba, osprchuje je se… spíš nevím co neumí ![]()
Příspěvek upraven 01.06.14 v 19:10
Tak náš pětileťák zná své jméno, adresu, jména dalších členů rodiny, jména okolních obcí, světadíly, názvy oceánů, umí všechna písmena, přečte jednotlivá slova, počítat do tisíce, sčítat do 20, zná značky aut, traktorů, dále souhvězdí, planety, některé motýly, dny v týdnu, měsíce, umí hodiny (ještě ne bezchybně), jíst příborem (ale nijak extra), jezdí na kole, pamatuje si spoustu básniček, písniček,…
Mému synovi bude 6 v srpnu. V září jde do první třídy a umí: celou abecedu, roční období, měsíce, dny v týdnu. Pozná všechny písmenka a už umí i číst ve slabikáři a i v jiných knihách. Části těla, číslice, barvy, tvary, ovoce, zeleniny a rodinu i s mémy umí česky i anglicky(učí se to ve školce). Ví kde bydlí, a jak se kdo jmenuje a rodinné vztahy(teta, babička, švagrová atd…). jezdí na horském kole, a jezdí autobusem do školky(u nás školka není). Je chytrý, ale i zlobidlo. Rád se učí nové věci a to tak dlouho dokud to neumí(od 2,5 let jezdí bez koleček na kole). Jinak myslím, že umí to co děti v jeho věku prostě normální dítě ![]()
@lekarnicka28
Naše už Ř umí, naučila jí to starší sestra, která se to sama naučila teprve nedávno, v necelých 7, po tom, co rok chodila na logopedii právě kvůli R, Ř. Naučila jí to podle postupu od logopedky ![]()
Mám pětiletého a příští rok se zápisu do školy vyloženě děsím ![]()
Je to pohodář, nic se učit nechce a nepotřebuje
![]()
Nejvíc bojujeme s řečí (chodíme na logopedii a za poslední rok udělal obrovský pokrok, takže do školy to doufám bude už ok) a nejvíc tedy s malováním. Tam už jsem vyloženě zoufalá. Prostě nechce, nebude. Přes zimu si občas i ty omalovánky vzal, ale teď radši lítá venku.
Co nakreslí vaše děti samostatně?
@MaJiKa a dá se nějak stručně a v kostce napsat ten postup logopedky? Prosím. Od své mladší sestry si pamatuju, že tr tr tr a bylo z toho postupně ř. Ale nějak už si nepamatuju ta správná slova, na kterých se to trénovalo..
@madi možná ho jen fakt pastelky nebaví, ale kamarádky syn taky odmítal vzít do ruky tužku nebo pastelku a v první třídě se ukázalo, že je těžký dysgrafik a s psaním má velké problémy. Jinak je velmi chytrý, encyklopedické znalosti, číst už uměl apod, ale ta tužka v ruce mu nejde.
Jinak syn kreslí vždy to, na čem zrovna jede..vlky, lva, dinosaury, postava, orlové.. Jsou to takové jednodužší obrázky, ale typické atributy to zvíře má a člověk pozná, které to je.
@lekarnicka28 no nedá se říct, že by ho vyloženě nebavily, když mu vytisknu nějakou omalovánku s pro něj atraktivním motivem, tak maluje s chutí. Jenže když dostane prázdný papír, tak nenamaluje nic
Maximálně za pomoci chytrých knih jsme pár zvířat spolu namalovali, ale musím říct, že mě to stálo spoustu nervů a stejně už druhý den nevěděl, jak to dělal
Proto mám právě strach, jak bude psát, když má tu ruku nevytrénovanou
@madi píše:
@lekarnicka28 no nedá se říct, že by ho vyloženě nebavily, když mu vytisknu nějakou omalovánku s pro něj atraktivním motivem, tak maluje s chutí. Jenže když dostane prázdný papír, tak nenamaluje nicMaximálně za pomoci chytrých knih jsme pár zvířat spolu namalovali, ale musím říct, že mě to stálo spoustu nervů a stejně už druhý den nevěděl, jak to dělal
Proto mám právě strach, jak bude psát, když má tu ruku nevytrénovanou
@madi píše:
Mám pětiletého a příští rok se zápisu do školy vyloženě děsím
Je to pohodář, nic se učit nechce a nepotřebuje![]()
Nejvíc bojujeme s řečí (chodíme na logopedii a za poslední rok udělal obrovský pokrok, takže do školy to doufám bude už ok) a nejvíc tedy s malováním. Tam už jsem vyloženě zoufalá. Prostě nechce, nebude. Přes zimu si občas i ty omalovánky vzal, ale teď radši lítá venku.
Co nakreslí vaše děti samostatně?
A on nechodí do školky? Tam přece malují děti hodně
.
Dcera si umi sama napustit/vypustit vanu, omyt se, namydlit, umyt si vlasy, vycistit zuby, utrit si zadek, ale jsem ji ucila kolem druheho roku, komplet oblict i svleknout, zapnout zip u bundy i knofliky, malovat postavy i s detaily, podepsat se, vyjmenot cleny rodiny, kdo s kym bydli, mladata od zvirat, pocitat -zatim - do 10, pozna par pismen, jezdit na kolo, ale to umela.od.dvou let, vyskladat mycku, zapnout ji i pracku, jist priborem sama sjede vytahem, zdavi i podekuje, nakoupi si drobnost, tj. Vezme.si danou vec, vystoji radu, zaplati, podekuje..uklizet
, skladat si svoje obleceni, ustlat si postel, strihat nuzkami, navlict nit, zavazovat, tj. Utahne snurku, odemknout a zamknout dveře…
@BAZÁREK ANGIE ale jo, chodí. Tam vždycky něco vyplodí, zřejmě za pomoci učitelek nebo stávkuje ![]()
@madi píše:
@BAZÁREK ANGIE ale jo, chodí. Tam vždycky něco vyplodí, zřejmě za pomoci učitelek nebo stávkuje
Tak ho to prostě asi nebaví…má starší dcera vydržela malovat od cca 2,5let třeba celé odpoledne, tu mladší to nebavilo ještě snad ve 4. Teď je jí 5 a už maluje ráda a hodně. A třeba taky kluk nebude malovat nikdy, není to nic co by bylo pro život nezbytné. ![]()
@BAZÁREK ANGIE No to já vím, že ho to nebaví. ![]()
Jenže ono je to vcelku důležité, aby si rozcvičil ruku a byl pak schopný nějak obstojně psát v první třídě
Já teda furt čekám, kdy se to zlomí, protože pár takových zlomů ze dne na den už udělal, ale abych taky nečekala marně, že ![]()
Pocitat do sta (i anglicky), scitat a odcitat do 20, cist, dlouha slova stlabikovanim a-na-kon-da. Kdezto na kole musi mit pridavna kolecka a boty na suchy zip
. Je to holka, pet let ma mesic.