Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím! Objevila se tu nyní diskuse o dětech 2letych, tak me napadlo založit diskusi o 5letych. Mám holku. Co vše umí/neumí vaše děti?
Ahoj mám také holku 5 let a umí toho docela dost teda ted mě spíš nenapada co neumí jo mašlička ji nejde. Jinak oblect zapnout najíst umít se usušit. Začíname ted pomalu pismenka počítat umi do 20ti.Ale za to je strašně nevnimavá jak se do něčeho zabere neslyší.
Příspěvek upraven 01.06.14 v 16:55
Známých pětileťačka umí: sama se obleče, nají, zavolá mi (ale jenom mě a babičce
) umí většinu písmen, ale jen jako že jak vypadá A a A jako anakonda no a trochu německých slov…vše se chtěla učit sama
Náš kluk umí počítat, zná barvy, tvary…umí se sám oblíct, vyslíct (s držkováním
), sám se nají (i když příborem to zatím nezvládá
)…moc nových věcí se učit nechce, takže ve škole si asi užijem, pokud ho to nepřejde
. Ještě se zvládá sám umýt, zuby vyčistit a víc mě nenapadá ![]()
Moje holka umí se obleknout, najíst, ucesat, ví, jak se jmenuje ona, sestra, já, táta. Písmenka pozna několik, čísla taky, par dopravních značek. Jinak me nic nenápadná. Číst ji neucim.
Ahoj, taky mam kluka(za mesic ma.5) umi jezdit na kole, sam ji, umyje se, oblece, pocitat do 20,podepise se, pozna nektere pismena, tvary, vesi mi pradlo, zapne sam pracku. jedine s cim ma problem je zavazovat tkanicky. jeste pozna barvy a takove ty zakladni veci no
ted ho pritel naucil asi 30 nazvu ryb-celym nazvem ![]()
Holky prominte, ale obliknout a svliknout uz musi umet triletak pri nastupu do MS, samo s pripadnou dopomoci, treba zapnout bundu.Jako dobry, ale psat do dovednosti petiletych
?
Toho j. CO konkrétně tě zajímá? sport, znalosti, samoobsluha, řečové schopnosti?
Můj třeba dokáže mi pekelně vytočit. ![]()
@Eemii píše:
Holky prominte, ale obliknout a svliknout uz musi umet triletak pri nastupu do MS, samo s pripadnou dopomoci, treba zapnout bundu.Jako dobry, ale psat do dovednosti petiletych?
V pohodě, me to zajímá komplexně ![]()
@vin píše:
V pohodě, me to zajímá komplexně
Ja znam decka co to neumi ![]()
@Lama Lama píše:
Toho j. CO konkrétně tě zajímá? sport, znalosti, samoobsluha, řečové schopnosti?
Můj třeba dokáže mi pekelně vytočit.
Mám taky vzteklinu ![]()
Ahojte, zdravím ![]()
No samoobslužný je už úplně..příbor trénujeme, někdy se mu jednoduše nechce, poslední co přibylo je, že si utírá zadek po velký sám (to byl boj),že se už kompletně sám osprchuje a utře (ale často ho obsloužím ještě já, má to radši
)
Počítat se naučil do sta, písmenka umí dlouho, pozná i číslice do toho sta, podepíše se, dny v týdnu jo, měsíce pilujeme od doby, co jsem zjistila, že je to požadavek k zápisu. Jinak jezdí na kole a dneska jsme mu koupili brusle, tak mi tu teď na nich šmajdá po bytě ![]()
A neumí ještě ř, jinak mluví pěkně čistě.. Umí ti vaši už Ř? Jsem přemýšlela jestli tomu nechat volný průběh nebo zkusit v tom posledním ročníku školky logopedii.. ![]()
Jo a je expert na dinosaury, jsem se musela naučit tolik „sprostých“ slov, abysme si pokecali - parasaurolophus, triceratops, spinosaurus, lyopleurodon, ornitocheirus… Na čem ujíždí ti vaši pětileťáci? Znám jednoho, co uměl už ve dvou letech zdálky poznat všechny značky aut ![]()