Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
u nás je hrozně oblíbená hra Děti z Carcassone. Dívala jsem se, že to obyčejné Carcassone je od 7 let. Znáte někdo tuto hru? Zvládlo by ji i dítě v 6 a půl letech? Uvažuji o ni jako o dárku pro syna k svátku, jen aby to pro něj nebylo moc složité. Díky
Syn ji samozřejmě zvládne hrát, ale (podle mne a našeho dítěte) absolutně nezvládne taktizovat.
Takže občas hrajem, ale s tím, že radím „obsaď si to město/cestu/klášter…, spoj to tady, tady si uvolníš figurku…“. Kdybych to nedělala, porazím děcka rozdílem třídy. ![]()
Nicméně my tuto hru máme rádi, dětem klidně poradím a vyhrávat nemusím. Takže za mne ano.
Hrali jsme i dřív. Pravidla jsou jednoduchá. Je to fajn hra.
Máme doma i Děti z Carcassone - věkově mi přijde ideální pro děti tak od 4 do 6 let. Pak už je pro ně moc jednoduché.
Fakt 4-6 let? Chtěla jsem ji pro děti (aktuálně 9r,7r,4r) na Vánoce, obyč Carcassone máme a „hrají“ ho rádi - ale jen si prostě staví mapu a někam dávají figurky.
@Novire To je opravdu pro malé (taky známe). To „klasické“ je super, ale o taktice - jinak právě jen o stavění mapy… Proto mne překvapil příspěvek výše, že je to jednoduchá hra…
Já třeba vidím, že nějaké „následky“ to na dceři zanechává - když vytáhnou Carcassone s kámoškou (obě 8 let), tak je schopná ji „přelstít“. ![]()
@Novire píše:
Fakt 4-6 let? Chtěla jsem ji pro děti (aktuálně 9r,7r,4r) na Vánoce, obyč Carcassone máme a „hrají“ ho rádi - ale jen si prostě staví mapu a někam dávají figurky.
Za mě ano. Tady jde o to, že každá kartička pasuje všude a jedinou taktikou, kterou můžeš zvolit, abys vyhrála, je nesoukromničit, ale napojovat se na cesty ostatních. Což děti pochopí po dvou hrách.
Ale fajn pro tuhle věkovou skupinu mi přijdou dětské monopoly - párty.