Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn je předškolák, v září mu bylo šest let. Do školy půjde až příští rok, byli jsme v PPP na testu školní zralosti a bylo mi řečeno, že syn je velmi šikovný a na svůj věk /v té době mu bylo 5,5roku/ umí věci, které nezvládají děti v první třídě. Ale už tehdy mi bylo doporučeno, že do školy ho dávat nemám, že je nesmělý a jen mu prospěje, když ještě trochu psychicky v tomto směru dozraje. Je pravda, že je relativně uzavřený, řekla bych introvert, na druhou stranu děti má rad, v školce si s nimi hraje, nestraní se jich. V některých situacích si nevěří, sám říká, „já to asi nezvládnu“ i když já se ho snažím podporovat a zvyšovat sebevědomí. Problém nastává v komunikaci s dospělým, pokud je osloven, mlčí a není schopen mluvy. Upozornila mě na to i paní učitelka ve školce, že při školní přípravě, pokud se ho na něco přímo zeptá, mlčí a cosi si mumlá pro sebe. Pokud je zaměřena pozornost přímo na něj, jakoby zamrzne a je vymalováno. Stává se to i běžně, někoho potkáme, dotyčný na něj upře pozornost, zeptá se na něco a syn jen kouká a mlčí. Když jsem se ho ptala, proč něco neřekne, tak prý se stydí. Navšívili jsme psychologa a tam mi bylo mimo jiné řečeno, že se jedná o seletivní mutismus. Pokud máte dítě s touto diagnozou, podělte se prosím o zkušenosti. Hlavně mě zajímá adaptace takového dítěte v první třídě, syn si špatně zvyká na změny, děsí ho nové věci, sice pak to nějak zvládne, ale je vidět, že ho to stresuje, všechno si moc bere, je hodně citlivý. Jinak je to moc šikovný kluk, na svůj věk chytrý, což říká i paní učitelka ve školce. Syn bude chodit do velké školy, min. 25 dětí ve třídě. Kdyby měl možnost chodit do malotřídky někde na vesnici, asi by to bylo lepší, ale jsme ve městě. Děkuji všem za jakékoliv zkušenosti.
@MinkaD
Dite se selektivnim mutismem mam jiz tri roky ve tride. Je to boj. Pokus se poradit o nejake terapii, co nejvic mu pomoci. Ten „muj“ chlapec se mnou zacal komunikovat kolem prvniho pololeti. Ziskal vuci mne duveru a slo to. Problem prijde s kazdym suplovanim, hospitaci, novymi vyucujicimi… U nas je tedy problem, ze nekomunikuje ani se spoluzaky, coz problem jeste prohlubuje. Anonym - pracovni duvody.
Ja mam tohle s dcerou 4,5. Ve skolce to trvalo rok nez promluvila s oblibenou ucitelkou. Nemluvi ani s detmi
Oduvodnuje to tim, ze se boji.Jak na ni nevim, asi to chce cas ![]()
Dcera má kamarádku s tímto problémem. S dětmi už teď mluví bez problémů, ve školce trvalo asi 2 roky než začala mluvit s holkami, s kluky nemluvila, ani s učitelkami. Psát a číst uměla už ve školce, je to chytrá holka. Teď je ve třetí třídě běžné školy. S dětmi mluví bez problému, maminkám kamarádek odpovídá na otázky, tatínky kamarádek pořád ignoruje. Ve škole s mluvením problém nemá. Věkem se to určitě zlepšuje, je to individuální, kus od kusu
@MinkaD Dobrý den, mám dost podobnou zkušenost. Se snad pozitivním vývojem
Chtěla jsem Vám odepsat, ale koukám, že by to bylo docela dlouhé. Tak teď nevím, jestli si zavolat? Ale emimino neznám a nevím, jak se mohou soukromě vyměnit kontakty.
Máte tu někdo nové zkušenosti s takovým dítětem? Jak jste zvládli nástup do školy? Jak to vůbec fungovalo ve škole? Jak se k tomu postavila učitelka? Jak se řešilo čtení a další?
Moc děkuji za postřehy.